- Hvor mange treningsøkter per uke?

Trening24.04.2012Joachim Marhaug27

Dine spørsmål og debatter kan deles med andre utenfor forumet! Vi ser at det er mange smarte spørsmål som stilles om trening og ernæring på forumet. Vi ønsker å dele og bidra til å svare på disse spørsmålene via artikler på forsiden.

Eksempler på dette kan være spørsmål som:"styrketrening og kardiotrening - bør dette trenes på samme dag?", "Tøyning og utstrekking - er dette nødvendig og betyr tøyning og strekking det samme?" Mange brukere av forumet tar opp spørsmål som skaper vettuge og lærerike diskusjoner og vi ønsker å delta mer aktivt i disse diskusjonene. Du har muligheten til å få spørsmålet ditt "opp i dagen" ved å tillate oss å bruke det som utgangspunkt for våre artikler slik at flere lesere kan ta del i ulike aktuelle spørsmålsstillinger vedrørende trening, ernæring og andre diskusjonstemaer. Vi kan selvfølgelig ikke ta opp alle spørsmål, men vil bestrebe oss på å løfte fram både generelle og spesifikke spørsmål og diskusjonstemaer. Dette håper vi på vil bidra til økt kunnskap til våre lesere.

Tips oss gjerne med ditt eller andres innlegg på post@treningsforum.no og kanskje dette vil publiseres på forsiden.

Spørsmålet:

Innsendt av dulol:
Kroppen trenger hvile for å bygge opp musklene etter trening. Ved overtrening kan man risikere å bryte ned musklene for mye. Hvor mange økter per uke mener du er optimalt?

Svaret:

Svaret fra Rita Immerstein:
Antall treningsøkter per uke
Hvor mye vi trener må ses i sammenheng med kosthold og evne og mulighet til restitusjon.
Muskulaturen vi belaster restituerer seg gjerne etter 24-72 timer. Dersom man sammenlikner en kardioøkt på 30-60 minutter med en tradisjonell styrketreningsøkt(30-60 minutters varighet)vil restitusjonstiden være lengre etter styrketrening enn kardioøkten(f.eks løpetur). En godt trent person kan tåle å trene hver muskelgruppe relativt tungt 2-3 dager i uken(f.eks helkroppsprogram) uten risiko for overtrening. Dette forutsetter et tilstrekkelig kosthold med 4 gode måltider om dagen. All kondisjonstrening i tillegg må eventuelt tas med i betraktning. Flere kardioøkter i uken vil kunne svekke effekten av styrketreningen. Dersom styrketrening er første prioritet bør man legge dette til første del av treningen og deretter avslutte med kardio dersom denne er av intensiv art. Moderat kondisjonstrening påvirker styrketreningen i mindre grad.

Forslag:
Mekansisk stress kjennetegnes ved at vi kjører med tunge vekter og lengre pauser, mens metabolsk stress oppnås ved flere repetisjoner, korte pauser og langsomme bevegelser(spesielt eksentrisk fase). Ville eventuelt kjørt en øvelse med mekanisk stress for deretter å avslutte siste settet med metabolsk stress(langsomt, flere reps + evt droppserie) som en kombinasjonsmulighet slik at muskulaturen får en overraskende og allsidig treningsøkt gjennom denne kombinasjonsmuligheten! 1-2 moderate kardioøkter kan legges til i uken uten at dette behøver å gå utover styrke og volum i muskulaturen.

Kilde: Styrketrening - i teori og praksis(2010) T. Raastad m.fl

Hva mener du?

Svar i forumet og del din kunnskap med resten og bidra med å skape en fornuftig og saklig debatt.


Og ikke minst hvor lenge etter du skal spise etter trening.
«Simplicity is the key to brilliance» - Bruce Lee

Det beste mellommåltidet

Kosthold07.07.2018126

Dette bør du spise mellom hovedmåltidene.
Få mer ut av treningen med å vite hvor intenst du trener.

Det beste mellommåltidet

Kosthold07.07.2018126

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!