NM i grilling 2012

Kosthold04.05.2012Joachim Marhaug10

Under NM i grilling 2012 kommer hamburger og spareribs tilbake. Man kan konkurrere i tre klasser med kjøttråvarer og én åpen klasse hvor deltakerne selv velger og har med seg hovedråvaren.

Grillfest med folkejury

Årets Grill-NM arrangeres i Birkelunden i Oslo. Lagene starter konkurransen klokken åtte om morgenen, og vinnerne kåres samme ettermiddag.

I år blir det dessuten besøk av en amerikansk barbecue champion som demonstrerer og vil gi smaksprøver på amerikansk barbecue. Grillingen foregår på en 2 tonn stor smoker i ekte amerikansk stil.

- Dette er en folkefest, og lagene går ofte inn for å lage litt show. Publikum får smaksprøver, og får sammen med fagdommerne være med og smake seg fram til landets beste grillere, sier Bjørn Tore Teigen, som er grillekspert i MatPrat.

I år er det fem kategorier man kan konkurrere i:
1. Hamburger
2. Kyllingfilet
3. Sjømat/åpen klasse
4. Spareribs med barbecuesaus
5. Bedømming av grillagets stand og arbeid. Premieringen vil hete: Showmanship.

Konkurranseregler for NM GRILLING 2012

Det er ingen amatør- eller profesjonell klasse, kun én åpen klasse for alle. Hvert lag velger en lagleder som også er kontaktperson. Ingen kan delta på flere enn ett lag.

Hvert lag får tildelt et avmerket konkurranseområde. Alle team får disponere ett 3x3 m partytelt som blir satt opp av arrangør og ett 220x70 cm bord. Lagene må selv ta med alt nødvendig grillutstyr til konkurransen. Det er tillatt å benytte ved-, kull-, brikett- eller gassgriller. Gassbeholdere skal være typegodkjent.

Utstyr, materiell og annet må ikke plasseres utenfor det området som er avsatt til det enkelte lag. Laget har selv ansvar for at konkurranseområdet er ryddig og fremstår presentabelt under hele konkurransen. Hvert deltakerlag får både stand og arbeid bedømt av fagjuryen. Denne bedømmingen vil også være tellende for totalplasseringen i NM i grilling.

Kjøttet som skal brukes i konkurransen blir utlevert fra arrangør om morgenen konkurransedagen, med unntak av sjømat/åpenklasse hvor deltagerne selv tar med hva de ønsker å levere inn til bedømming. I denne klassen er alt mulig å levere inn til dommerene, men det må grilles. Alle lagene få inspisert sin sjømat/åpenklasse råvarer og få godkjent oblat av arrangør, før varene blir videre bearbeidet. Alle lag får utdelt lik mengde med kjøtt til, og med samme kvalitet. Kjøttet kan kreves presentert for arrangøren før og under tilberedningen. Tilbehør til rettene og alt annet utstyr tar lagene med selv.

Bedømmingen gjøres av en folkejury og en fagjury. Det bedømmes etter disse tre kriteriene: Utseende, kreativitet og smak/konsistens. Det gis karakterer fra 10 (høyeste karakter) til 1 (laveste karakter). Fagjuryens karakterer vektes slik at utseende ganges med 1, kreativitet ganges med 1,5 og smak/konsistens ganges med 2,5. Vektingen gjøres fordi smaken alltid må være viktigst i en matkonkurranse.

Det blir kåret Grillmester 2012 i hver av de fire grillmat-disiplinene. Det blir også plassering for andre og tredje plass i alle disipliner. Det er ikke nødvendig for et lag å stille i alle disiplinene, men det laget som har høyeste sammenlagt poengsum fra alle disipliner og bedømming av stand og arbeid, blir Norgesmester i grilling.

I grillkonkurransen konkurreres det i totalt fem disipliner:
1. Hamburger
2. Kyllingfilet (sunn klasse)
3. Sjømat/åpenklasse
4. Spareribs med bbq saus
5. Bedømming av lagets stand og arbeid. Premieringen vil hete: Showmanship.

Hver rett fordeles i to bokser, en til fagjury og en til folkejury. Boksene hentes i sekretariatet før konkurransestart, og blir anonymisert ved innlevering. Det skal være minimum 500 gram av hovedproduktet i hver beholder. Saus til spareribs leveres i separat beholder.
Det vil bli oppgitt nøyaktige tider for innlevering i den enkelte delkonkurranse. Hvis de oppgitte tidene overskrides, regnes kjøttet som ikke innlevert.

Påmeldingsgebyr kr 1000,- betales i sekretariatet konkurransedagen.


Tidsplan (ikke en del av reglene)

Fremmøte og utdeling av råvarer skjer fra kl 8.00
Innlevering av produkter:
Hamburger fra kl. 10.00 til 10.55 med 5 min. intervall.
Kyllingfilet fra kl. 11.00 til 11.55 med 5 min. intervall.
Sjømat fra kl. 12.00 til 12.55 med 5 min. intervall.
Spareribs med bbq saus fra kl. 13.00 til 13.55 med 5 min. intervall

Det blir satt opp nøyaktige innleveringstider til lagene.

Premieutdeling starter kl 15.00.

Ref: www.matprat.no

 


6 spennende ting du kan grille

Kosthold03.08.20189

Det er mer enn bare pølser og flintstek du kan grille. Se her!

Slik gjør du grillmaten sunnere

Kosthold17.07.201717

Du kan godt kose deg med grillmat flere ganger i uken hvis du følger disse rådene.
8 spennende oppskrifter på grillmat.

9 spennende desserter på grillen

Kosthold16.07.201837

Har du prøvd å legge desserten på grillen? - ikke?

6 spennende ting du kan grille

Kosthold03.08.20189

Slik gjør du grillmaten sunnere

Kosthold17.07.201717

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!