Intervju: Torkel Ravndal - Legenden

Intervju20.10.2005Andre Frostad Hansen0

Torkel Ravndal vokste opp på Figgjo i Sandnes Kommune i Rogaland fylke! Han ble født 14.oktober 1936.Torkel hadde en stor og sterk far, og enda større og sterkere bestefar. Bestefaren hadde visstnok en rekord i løft med lillefingeren.

Faren til Torkel syntes ikke det lignet noen ting at Torkel fra den sterke Ravndal slekta var så lang og tynn ca 85 kilo og 1.85 cm høy. På kino så Torkel en film med den engelske kroppsbyggeren "Reg Park" og han hadde funnet sitt forbilde! Reg Park var forøvrig samme idol som Arnold Schwarzenegger hadde. Torkel begynte ikke å trene seriøst med vekter før i 1959, 23 år gammel. I 1962 begynte Torkel å trene på gymmet til "Samson" i Stavanger. Første gangen disse to styrkeguruer møttes Husker Samson godt.

Torkel kom på gymmet til Samson og sa:
- "Er det her dere trener for å bli skikkelig sterke"?

Samson sier: - "Ja det er her" !!

Og det ble starten på et livslangt vennskap mellom de to. Samson minnes han fikk sjokk da Torkel løftet 280 kilo i markløft på gymmet hans !!

Torkel jobbet en periode som trailer sjåfør, buss sjåfør, dørvakt, og bilselger. I 1963 fikk Torkel seg jobb på et stort treningsinstitutt i Danmark. Her skjedde en voldsom utvikling hos Torkel! I 1965 tok han sitt første NM gull i styrkeløft og satte allerede da Nordisk rekord i markløft på 281 kilo.

Torkel ble fra første stund publikums favoritt på grunn av sin sjarm, humoristiske væremåte og lune blikk. Året 1969 tok det helt av og rekordene falt som fluer når det gjaldt markløft, og noen Nordiske benkpress rekorder.

Han startet med sitt eget show og de ble godt mottatt samme hvor han holdt opptreden! Folk gikk rett og slett "MANN AV HUSE" for å oppleve Torkel's kolossale styrke. Torkel var Norges historiens desidert sterkeste mann, og en av verdens sterkeste! Han utfordret alle sterke menn til å komme på showene hans, og møte han i styrkeøvelser og håndbak.

Torkel var en ekstremt stor mann! Han var 193 cm på strømpelesten og veide helt opp i 151 kilo! Han hadde overarmer på 58 cm og underarmer på 49 cm !!! Og folk hadde ikke sett maken til kjempe før noen gang.

Showene til Torkel bestod blant annet av : Markløft, enhånds markløft, jernbøying bak nakken og i kjeften til og med ! Han bøyde tykke jernstenger og rettet ut hestesko, løftet 10-15 mann i et løft !(Backløft/viking løft) og han kunne slå en "syv tommer spiker" igjennom en "to tommer planke" med bare neven !!!

Torkel sjarmerte seg inn på kjendistoppen i Norge og ble godt kjent i Norden også! Han satte også Norge på styrkeløftkartet siden han var verdens sterkeste markløfter med godkjent offisielt løft på 375 kilo! Uoffisielt skal han ha løftet hele 402,5 kilo! Torkel fortsatte sine turneer rundt om i Norge og i Norden, og dette ble hans faste jobb i alle år.

Under Nordisk styrkeløft stevne i 1970 løftet han 215 kilo i knebøy 215 kilo i benkpress og 373 kilo i markløft (Ny verdensrekord). Torkel fortalte at han som liten knuste høyre kne da han fikk en tung jerndør over seg, og kneet ble hans svakeste punkt. Han hadde derfor svake knebøy resultater i forhold til markløft og benkpress.

De som så verdensrekord løftet på 373 kilo i denne konkurransen rister på hodet, og forteller at Torkel røsket det i været som om det skulle ha vært 200 kilo (uten dagens hjelpemidler) !!

Han setter fra seg stangen rolig, snur håndflaten mot publikum og viser et blødende sår i hånda.

Han forteller i beste Ravndal stil at han skulle tatt minst en repp til hadde han ikke ødelagt seg i hånda Hadde Torkel visst han skulle bli utestengt fra "Norges kroppsbyggerforbund" (som den gang styrte styrkeløftsporten) så hadde vi nok fått sett et markløft på nærmere 400 kilo i den konkurransen! Torkel ble utestengt fordi han ble regnet som profesjonell. (Måtte være amatør for å stille). Torkel trengte ikke "Norges kroppsbyggerforbund" og han fortsatte å florere i media !

Torkel menget seg med kjendiser. Han elsket og sitte å skråle og spise middag ute med Elisabeth Grannemann, og enkelte mente de burde få betalt sånn som de showet lo og skravlet sammen. Året 1970 hadde Torkel show med Arve ophsal, og han utfordret verdens sterkeste strykeløfter Don Cundy til en kjempefight av en markløft duell i messehallen i Oslo.

I 1971 gikk han løs på Sterke Nils steinen i Seljord. Det var 30.000 mann i bygda og dobbelt parkering 7km mot Notodden! Det ble et voldsomt spetakkel i lille Seljord da flere tusen ville se! Kun 500 fikk innsyn til den store begivenheten! Samme år fylte han opp Drammen teater to dager på rad med fullt hus og nok en uoffisiell verdensrekord på 374 kilo (Uten hjelpemidler)! Engang var han på turne i Buskerud. På Kongsfoss pensjonat i Åmot satt det en kar på det Torkel kalte for trykkeriet (toalettet) i underetasjen. Torkel løftet tungt som vanlig og da han satte vektene kontant i bakken fikk karen under på toalettet lampekuppelen i hodet!

Torkel ble regnet som Norges sterkeste mann i ca 20 år fra 1965 -1985 og han turnerte i nesten 40 år! Han elsket å stå på scenen, og utalte en gang at han ønsket å holde på med showene sine til den dagen han døde.

Torkel Ravndal var noe helt spesielt!

Han var en showmann av dimensjoner, en av verdens sterkeste menn og svært populær!

Torkel døde 13. september 2004 og en kjempe har gått bort.

Rundt om i det langstrakte land sitter mange mennesker og savner legenden. Spesielt i treningsmiljøene, men også for de han var en venn for gjennom hele 40 år på veien.

Legenden Torkel Ravndal blir nå hedret igjennom boken og filmen "Hele Norges Torkel Ravndal"

www.torkelravndal.com kan du skaffe deg både boken og filmen som omhandler Torkel's helt spesielle liv!

Med vennlig hilsen
Andre Frostad Hansen
Forfatter "Hele Norges Torkel Ravndal"


Torkel Ravndal er diskutert mange ganger i vårt forum og her har vi samlet noen flere historier om legenden:

Av 25årstrening: Han var en mester i nettopp å lage show. På den lille plassen jeg vokste opp, trakk han fulle hus hver gang han hadde forestilling! Jeg kan huske kinosalen var så stappfull at det ikke fantes ledige sitteplasser, dette var på midten av 70-tallet.

Mitt favoritt-sitat av Ravndal kom han med i et intervju på NRK Tv (fritt etter hukommelsen..). Reporteren konstaterte at mange mente Ravndal var fryktelig stor i kjeften, og Ravndals svar på dette var at han hadde lov til å være svær i kjeften. Da reporteren spurte hvorfor, svarte han helt uanstrengt på sin karakteristiske måte: "FORDI EG KAN ALT!"

Av Vegrun: Søskenbarnet mitt brøt håndbak med Ravndal tidlig på 90-tallet, det ble uavgjort på venstrearmen. Søskenbarnet mitt veide da 80-85kg, og Ravndal 130-140kg. Etter denne "råe" oppvisningen av søskenbarnet mitt inviterte Ravndal ham med på oppvisnings-turneene sine, hvor Tommy, søskenbarnet mitt utfordret folk i håndbak.

Ravndal besøkte også familien til Tommy, spiste med dem osv., og både onkelen min og Tommy fortalte at Ravndal var en hyggelig, morsom men også alvorlig mann. God å fortelle vitser Tante sa hun var redd han skulle knekke sofaen idet han satte seg ned pga. den enorme størrelsen.. Hun var også redd for å få knust toalettet etter at denne jysla svære mannen måtte gjøre sitt fornødne

Fortalte også at han hadde en "artig" kroppsform, pinglete og tynne lår og legger, mens fra hoftene og opp var han den mest massive og enorme mannen hun noengang hadde sett!! Rå mann

Av "Bamse": Jeg hadde såvidt begynnt å mosjonere med vekter, da jeg reiste på NM 1969 og så Torkel for første gang. Den gangen var det nok større å se en mann av de dimensjoner enn det er i dag, var lengre imellom veltrente menn på over 140kg den gangen. Da bestemte jeg meg, Styrkeløft skulle jeg satse på! Noen år senere var jeg så heldig å bli kjent med Torkel, han hadde ett styrkeshow på ett lokalt marked. Han utfordret lokale til å komme opp på scenen for å dra markløft. Vi var 2-3 stk som gikk opp på scenen, jeg ville imponere litt og valgte å stå over åpningsløftet. Torkel hadde tydlig sjekket ut litt og presenterte meg da med fullt navn. Det var med stolthet jeg stod der da, selveste Torkel Ravndal visste hvem jeg var. Vi holdt kontakten etter dette og hadde en del styrkeshow sammen på slutten av 70tallet og begynnelsen av 80tallet. Vi har feiret Jul sammen og han bodde hos meg i korte perioder. Siden midten av 90tallet ble kontakten litt mere sporadisk å det ble lenger og lenger imellom hver gang vi snakkes. Jeg ringte til torkel siste gang ifjor høst. Da Torkel tok telefonen sa jeg spørrende: Er det verdens sterkeste mann? svaret lød: Ja, en gang! en gang!

Av aktiviteten: Når Ravndal var her på Røros så spurte far min om han hadde barn, han fortalte at han hadde det, deriblant tvillinger. "Har du tvillinger?"sa min far. "Selvfølgelig", svarte Torkel som om det skulle bare mangle til en så stor kar... Selvtillit så det holder.

Det ligger flere historier her.


En showman som manglet sidestykke

Strongman16.02.2019850

Torkel Ravndal var en av verdens sterkeste menn og en utrolig markløfter.

Den nye Torkel Ravndal?

Strongman08.12.201746

Ukrainsk 38-åring har 63 Guinness rekorder.

Torkel Ravndal Vs. Don Cundy

Styrkeløft28.11.2008234

Se film av Torkel Ravndal og Don Cundy i markløftduell på 70-tallet.

Torkel Ravndal Memorial

Strongman15.11.20080

Se video fra Torkel Ravndal Memorial. Arild Haugen er i toppform i en av sine siste konkurranser som strongman.

En showman som manglet sidestykke

Strongman16.02.2019850

Den nye Torkel Ravndal?

Strongman08.12.201746

Torkel Ravndal Vs. Don Cundy

Styrkeløft28.11.2008234

10 enkle måter å spolere en diett

Kosthold22.02.2019443

Les og lær.
Og ikke minst hvor lenge etter du skal spise etter trening.

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201913

Sjekk ut frokosten som gir deg den næringen du trenger og holder deg energisk hele dagen.

Espen med 302,5 kg i knebøy

Strongman19.02.2019222

Espen Aune som har for lengst lagt opp som strongman er fortsatt råsterk!
Albueposisjonen kan være forskjellen på en god og dårlig knebøy.