Skal du sole deg i helgen?

Diverse25.05.2012Joachim Marhaug35

Der er viktig å smøre seg, selv om du bare skal være ute i 10 minutter. Du blir fortere solbrent enn du aner. Solen er 15% sterkere nå i Sør-Norge.

Det er kjempe strålende vær i halve Norge nå og det betyr at man hiver av seg klærne og skal ut å sole en vinterblek kropp. Her er det viktig å ta sine forhåndsregler. Legg inn små doser med soling i løpet av en dag, smør deg ofte og gå inn i skyggen når du begynner å kjenne at huden steker og har fått nok. Skal du være ute store deler av dagen (f.eks. utejobb) er det viktig å legge inn skyggepauser. Caps er også et godt tiltak for å ikke eksponere ansiktet og hodet for mye i solen. En tynn langarmet genser (ikke hvit da solen penetrerer hvite plagg) er også en fin måte å beskytte seg på fra solen og varmen. I f.eks. asia benytter bygningsarbeidere seg av både hodeplagg og langarmet genser for å holde varmen ute av kroppen.

Statens stålevern har sendt ut følgende pressemelding:
«Sør- og Midt-Norge og solstrålene begynner å bli sterke. I Sør-Norge er det til og med lørdag forventet reduksjon i ozonverdiene på opptil 15 prosent - det øker UV-strålingen tilsvarende. Sola tar mer enn det som er normalt for årstiden. Kommende helg er det ventet en UV-indeks på 5 i lavlandet i Sør- og Midt-Norge. Ved gode forhold kan den bli over 6. Det betyr at UV-indeksen er i ferd med å gå fra moderat til sterk og at beskyttelse er nødvendig»

Hudtypen din bestemmer hvor mye eksponering du tåler

Hvor mye solkrem og soling du tåler er det hudtypen din som avgjør. Her er det listet opp en veiledende indikasjon.

Hudtype 1
Blir lett rød og sjelden eller aldri brun. Har lys, ømfintlig hud og iblant fregner. Ofte lys blond eller rødhåret.
Anbefaling:
Beskytt deg godt mot solen med lette sommerklær, solbriller og noe på hodet. I tillegg bør du bruke solkrem med minst aktor 15 på ubeskyttet hud.

Hudtype 2
Blir nesten alltid rød og av og til brun. Har lys hud og ofte blondt hår, men også mørkblonde kan ha hudtype 2.
Anbefaling:
Ikke bruk mindre enn solfaktor 15 i solen, og bruk klær, solbriller og noe på hodet.

Hudtype 3
Blir rød av og til, men alltid brun etter hvert.
Anbefaling:
Begynn med korte perioder i solen når huden er uvant med sol, senere kan tiden i solen økes. Bruk solfaktor 15, klær og solbriller for å minske risikoen for at du brenner deg.

Hudtype 4
Aldri rød, alltid brun. Hudtype 4 er vanlig i landene rundt Middelhavet.
Anbefaling:
Har en naturlig bra solbeskyttelse, og blir lett brun. Skal du være ute lenge, bør du likevel ta på litt klær og bruke solfaktor 15.

Hudtype 5 og 6
Har naturlig svart/brun hud og oftest mørk brune øyne og svart/brunt hår.
Anbefaling:
Har naturlig god solbeskyttelse og vil sjelden være utsatt i Norge. Kan likevel ta pauser fra solen midt på dagen der UV-indeksen er svært høy.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

Kast gammel solkrem

En vanlig solkrem har en holdbarhetstid på ca 12 mnd. etter du har åpnet flasken første gang. Det betyr i praksis at solkremen du benyttet deg av i fjor er som regel gått ut på datoen har mindre og dårligere effekt enn en ny. Kjøp derfor ny! Smør hele kroppen, ører og nese er ofte steder man fort blir solbrent på. Husk også at vikene for menn er steder der solen fort tar selv om håret kanskje er gredd litt over. Bena og føttene er steder der de fleste får hud eller fløflekkreft og her må man være ekstra påpasselig med å smøre.

Helseeffekter av UV-stråling

Avhengig av bestrålingstid og strålingens intensitet og bølgelengde.Man skille mellom UVB-stråler og UVA-stråler:

• UVA-stråler trenger dypere ned i huden slik at vevet kan bli skadet og hudkreft kan oppstå. UVA-strålingen påvirker også hudens elastisitet og kan gjøre at huden blir fortere rynkete.
• UVB-strålene er de som gjør oss brent.

Vanninntak

Gjennom daglig aktivitet(gjennomsnitt) taper vi ca 0.5 liter væske gjennom huden og forbruket øker dersom det er varmt og vi har økt fysisk aktivitet(f.eks trening/hardt arbeid). Vi puster ut ca 0.3-0.4 liter hver dag. Urinmengden har et forventet minstevolumet på 0.9 liter hos en voksen person. Dersom du øker inntak av proteiner og salt må væskeinntaket økes for at kroppen fortsatt skal kunne skille ut avfallsstoffer. I motsatt fall vil et protein- og saltredusert kosthold senke behovet for å skille ut væske i urinen til ca 0.5-0.6 liter.

Væsken tilføres gjennom både mat og drikke, men primært den sistnevnte. I gjennomsnittsnitt tar vi inn ca 1.0-1.5 liter væske gjennom mat og inntil 2.0 liter fra drikke. Dette tilsvarer et minimumsbehov på 2-3.5 liter væske hver dag. Behovet varierer i forholdet til alder(spedbarn trenger mye væske) og i forhold til tap gjennom svette. Tørst kan være en indikator på væskemangel, men er ikke nødvendigvis en pålitelig indikator.

Hva skal jeg drikke?

Vann er definitivt den beste tørsteslukkeren. Bruk vanlig springvann - vi har normalt et godt drikkevann fra springen. Det er imidlertid viktig å merke seg at et høyt vanninntak i sammenheng med stor svettemengde(10-15 liter per dag) eller vedvarende mage- og tarminfeksjoner må erstattes med både økt salt- og vanninntak. Normalt sett holder det med 0.6 gram salt per dag og dette dekkes stort sett gjennom maten vi spiser og drikker. Sukkerholdig drikker forringer effektene av kostholdets ernæringmessige kvalitet og bør sammen med alkohol holdes på et lavt inntaksnivå. Kaffe og te har vist både positive og negative helseeffekter, men generelt kan et moderat inntak(4-5) kopper per dag anbefales.

Husk at når det er veldig varmt må man øke vanninntaket ytterligere da kroppen vil sette i gang en svetteprosess for å kjøle ned kroppen.


Kilder:
www.kreftforeningen.no
www.solvett.no
www.tb.no
www.kk.no


Sammeligning av ulike doser vitamin D.
Lange mørke dager gir lavere D-vitaminer nivåer.
Vi skandinaver er mennesker med spesielle geografiske forhold.
Anbefaler at grensen økes til 20 mikrogram.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!