Medias makt over kroppsidealet

Fitness29.05.2012Are Slettahjell143

Klar for bikinisesongen? Sannsynligvis ikke. Hvor ofte hører man ikke ungdom prate om sommerkroppen, beachformen og bikiniformen? Kallenavnene er mange, men felles for disse er at kroppen skal se perfekt ut til sommeren.

 Jentene skal være tynne, ja helst magre. Oppfyller de disse «kravene» er man klare for stranden. Men for de aller fleste blir disse kravene langt i fra nådd, og sommeren blir nok en gang en nedtur. Men hvem er det som bestemmer disse kravene, og hva som er en perfekt kropp?

Medias makt

Den oppvoksende generasjonen eksponeres for kulturelle kropps- og skjønnhetsidealer der en slank kropp betegnes som perfekt. Via reklame i ulike media blir barn og unge som er på søken etter verdier og identitet utsatt for denne påvirkningen, og det er ingen tvil om at opptatthet av kropp og utseende som eneste mål på egenverdi kan bidra til et dårlig selvbilde. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva medias påvirkning kan føre til.

Spiseforstyrrelser

På tross av det eksisterende tynnhetsidealet, øker gjennomsnittsvekten og andelen overvektige i den voksne befolkningen, noe som medfører vektreduserende aktivitet som i neste omgang kan utløse en spiseforstyrrelse eller et spiseproblem. Når man snakker om spiseforstyrrelser er det en samlebetegnelse på flere, beslektede tilstander med varierende alvorlighetsgrad. Spiseforstyrrelser opptrer i hovedsak hos unge kvinner i alderen 15-40 år, men forekommer også hos gutter og menn. Det finnes flere former for spiseforstyrrelser, og i denne artikkelen skal vi se på anoreksi.

Anoreksi

Når jenter slanker seg for å bli tynne bryr de seg ikke om hvilke konsekvenser dette får. De vil bare bli så tynne som mulig, og gjør alt som trengs for å klare det. Dette fører til at de sulter seg selv, noe som er livsfarlig over tid. I flere tilfeller ender dette med anoreksi.

Det er ingen tvil om at anoreksi er skadelig på kroppen. Anoreksi fører til underernæring som påvirker de fleste organer i kroppen. Vanlige komplikasjoner er lav kroppstemperatur, dårlig blodsirkulasjon, tørr hud, økt hårvekst i ansiktet og på kroppen, at menstruasjonen blir borte og utvikling av beinskjørhet. Tilstanden kan også gi alvorlige hjerterytmeforstyrrelser, hjertesvikt og endringer i sentralnervesystemet.

Ikke attraktivt å være ekstremt tynn

Ved siden av det presset media skaper om å være tynn, slanker de seg også for å bli attraktive for det motsatte skjønn. Men liker egentlig menn ekstremt tynne kvinner? Absolutt ikke. Forskning viser at menn slett ikke oppfatter ekstremt tynne jenter som så attraktive som kvinner tror de gjør. Menn liker heller trente og sunne jenter med former enn underernærte jenter som sulter seg for å bli tynne.

Lys framtid? Det er ikke bare menn som har fått med seg at det å være ekstremt tynn ikke er vakkert. Flere motemagasiner har startet å bruke sunne og formfulle kvinner i magasinene sine. Et eksempel er motemagasinet Vogue, som nå nylig har gått inn i en internasjonal pakt mot bruken av usunne modeller. Pakten kalt "Health Initiative" går ut på å forby modeller som har spiseforstyrrelser og modeller under 16 år. Også det norske motemagasinet Elle har begynt å bruke sunne modeller i magasinene sine. Over tid kan dette føre til at jentene får et annet syn på det å være vakker, og forhåpentligvis føre til at denne ekstrem-slankingen avtar.
"Strong is the new skinny" Mye er heldigvis allerede på vei til å snu. Flere og flere har innsett at en sunn og heller muskuløs kropp er det som er dagens ideale. Nå handler det ikke om å veie minst mulig, men å ha en veltrent og frisk kropp som passer ens kroppsbygning. Det har ingen betydning om du er tykk eller tynn, så lenge du tar vare på kroppen og har ett sunt og variert kosthold. Strong is the new skinny.

Dette er selvfølgelig positivt for framtiden. Det viktigste er uansett at man bør kunne vise seg på stranden uten å føle seg myslykket og stygg. Bestemmer man seg for å gå ned i vekt bør man derfor gjøre dette på en sunn måte som ikke fører til alvorlige spiseforstyrrelser. Som treningsveileder anbefaler jeg aldri jenter som vil slanke seg til å sulte seg eller å trene timesvis med kondisjonstrening på tredemølla. Jeg anbefaler heller å kombinere styrketrening og kondisjonstrening, kombinert med sunn og god mat. Man må huske på at hvis man vil forandre kroppen sin må styrketrening til. Kondisjonstrening kan kun være med på å gjøre kroppen mindre. Man må også huske på at man kun har èn kropp, og at man derfor må ta godt vare på den. Det er selvfølgelig bra å trene og spise sunt, bare det ikke blir for ekstremt. Mye er sunt i riktige doser, men for mye er som oftest skadelig, uansett hva det gjelder.

Hva mener du? Diskuter artikkelens tema lenger ned.

Kilder:
Statens Helsetilsyn (2000). Alvorlige spiseforstyrrelser
http://www.helsetilsynet.no/upload/Publikasjoner/utredningsserien/alvorlige_spiseforstyrrelser_ik-2714.pdf

New York Fashion (2012). Vogue Makes an International Pact to Use Healthy Models http://nymag.com/daily/fashion/2012/05/vogue-makes-pact-to-use-healthy-models.html

 


Are Slettahjell 

Are er utdannet personlig trener ved AFPT. Han er engasjert, dyktig og kunnskapsrik. Han er også ansatt i en av Norges største utstyrsleverandører innen trening.

Denne uken er det kroppspress som er tema.
Er det motebransjen? Media? Sosiale medier? Eller oss selv?

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!