Megareksi

Fitness14.06.2012Rita Immerstein0

Det finnes ulike former for spiseforstyrrelser og megareksi er en av dem. Spiseforstyrrelser vil si å ha et vanskelig forhold til mat, vekt og egen kropp

Anoreksi, bulimi, tvangsspising og ortoreksi er andre former for spiseforstyrrelser. Årsakene til at mennesker utvikler spiseforstyrrelser kan være av mentale- situasjons- eller miljøbetingede faktorer. Megareksi er en spiseforstyrrelse som gutter og menn blir rammet av. Det ser ut til at spesielt kroppsbyggere er utsatt for megareksi. Spiseforstyrrelser virker som en mestringsstrategi for de som utvikler dette(SFS, 2012).

Hva er megareksi?

Body Dysmorphie Disorder (BDD) eller Megareksi beskrives som et guttesyndrom og er enkelt forklart det motsatte av anoreksi. Det betegnes av fagfolk som en kroppsbildeforstyrrelse hvor personen opplever å ikke bli stor nok i motsetning til anorektikeren som ikke blir slank nok(ung.no, 2012). Kjennetegn ved megareksi er et dårlig selvbilde, personene føler seg ikke som "riktige" menn, er livredde for å bli små og tynne og er alltid besatt av tanken på at kroppen ikke er stor nok. Bruker uvanlig mye tid på spising og trening, fortsetter med hardtrening sammen med diett(og gjerne dop), kler seg i luftige og vide klær for og ikke vise kroppen sin. Mange isolerer seg og forstyrrelsen kan påvirke både arbeid og det sosiale liv negativt. Fokus på trening og spising skaper stress, angst og depresjon.

For megarektikere finnes det ingen grenser for hva som er stort nok. Megarektikere har et dårlig selvbilde og manglende kjønnsidentitet. Mannens dårlige oppfatning av seg selv påvirker hele hverdagslivet i negativ forstand. Og selv om de holder seg til en streng diett og trener i timesvis hver dag, blir de aldri fornøyde(NRK,2005). Menn med megareksi har vanligvis ikke innsikt i egen tilstand(ung.no, 2012).

Hvem er megarektikeren?

Unge menn ser ut til å være blant de som oftest blir rammet av megareksi. Kroppsbyggere og styrketrenere er den idrettsgruppen hvor det er mest utbredt. Allerede i 2000 ble det gjennomført en undersøkelse blant 76 menn som trente på helsestudio i Trondheim, Bergen og Oslo(Maske, 2001) hvor resultatene av studiet antydet at hele 6.5 % av mennene som deltok hadde symptomer på megareksi. Det er tendenser til at jenter også kommer inn i denne "karusellen" av trening, diett og dopbruk. En britisk studie viser at nesten en tredjedel av kvinner som ble spurt ville byttet bort et leveår for en perfekt kropp(Forskning.no, 2011). Megareksi utvikler seg ikke nødvendigvis bare fordi en person driver med kroppsbygging. Et dårlig selvbilde ser også ut til å kunne være grunnleggende utslagsgivende.

Det er ikke gitt at doping er med i bildet dersom man har eller står i fare for å utvikle megareksi, men i følge 3 danske undersøkelser så er det mye som tyder på at doping er mest utbredt i gymbransjen og blant eliteutøvere. Undersøkelser knyttet til megareksi er også gjennomført blant de som driver med styrketrening og kroppsbygging.(LMS, 2012).

Finnes det behandlingsmuligheter for megareksi?

Megareksi er ingen sykdom eller diagnose, men uttrykk for en kroppsbildeforstyrrelse, sier Finn Skårderud(Sinnetshelse.no, 2003). I USA er det betegnet som en psykiatrisk lidelse. Samtaleterapi har vist seg å være den mest effektive behandlingen i denne sammenheng.

Kroppsbygging og et sundt kosthold = god helse

I utgangspunktet er kroppsbygging og fokus på et sunt kosthold i et helseperspektiv å anse som en sunn livsstil. Styrketrening og et variert kosthold viser seg å ha svært gunstige helsefremmende effekter for den voksne befolkningen. Det er når trening og kosthold kun handler om å få mer muskler og fordi en person aldri opplever å bli stor nok at det sunne perspektivet står i fare for å dreie over i symptomer på en kroppsbildeforstyrrelse. Dette kan gi konsekvenser i form av en både usunn og ensom hverdag. Når både arbeid, venner og andre dagligdagse gjøremål og sosiale aktiviteter blir valgt bort til fordel for store mengder med trening og gjennomføring av dietter så er det tegn på at noe begynner å gå riktig galt.
Det er verdt å nevne at det finnes ulik grad av megareksi.

Kilder:
Senter for spiseforstyrrelser(SFS)(2012) Spiseforstyrrelser
http://www.senterforspiseforstyrrelser.no/default.aspx?id=5

Ung.no(2012)Megareksi - kroppsbildeforstyrrelser blant gutter
http://www.ung.no/spisef/1580_Megareksi:_Kroppsbildeforstyrrelse_blant_gutter.html

Julie Maske(2001) Body Builders subject to megarexia
http://www.ntnu.no/gemini/2000-06e/12.htm

Forskning.no(2011) Drømmen om Brad Pitt
http://www.forskning.no/artikler/2011/september/297924

LMS(2012) Megareksi - en spiseforstyrrelse uden diagnose
http://www.lmsspiseforstyrrelser.dk/om-spiseforstyrrelser/megareksi/

NRK(2005) Sykelig kroppsbygging, Helse-forbruk og livsstil
http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.1314966

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Amanda Kristiansen kom ut av anoreksi helvetet etter å ha startet med styrketrening.
En tenåringskamp mot anoreksi endte i rullestol, men til slutt har vant hun over spiseforstyrrelsen og ble en kroppsbygger.
21-åringen slet lenge med bulimi som hadde tatt total kontroll over livet hennes.
Bare 15 år gammel veide hun 32 kg. Instagram med ble redningen!
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!