Den store tilbehørsguiden

Kosthold20.06.2012Matprat.no16

Mange av oss kan med fordel utvide repertoaret når det gjelder tilbehør til grillmaten. For det er nettopp tilbehøret som er avgjørende for helheten når man serverer snadder fra grillen.

Nypotet er godt til grillmat, enten varme rett fra grillen eller i form av en kald potetsalat med olje- og eddikdressing. La poteten beholde skallet. Skal poteten på grillen bør den skrubbes godt og deles i to. Nypotet i folie må først kokes lett, pensles med olje og krydres med eksempelvis chili- og paprikakrydder før den pakkes inn. Etter 15 minutter har du nydelige bakte poteter med en deilig grillsmak.

Forundringspakke i folie

Man kan bruke de fleste grønnsaker til grillmaten. En enkel variant som ofte ender opp med å bli favoritten er forundringspakker med grønnsaker i folie. Her kan du bruke de grønnsakene du har i kjøleskapet. Rens og kutt grønnsakene i mindre biter, ha på litt olje, krydder og urter og bak dem på grillen. Krydderet kan varieres fra det milde med friske krydderurter til det mer spicy med hvitløk, chilipepper og ingefær. Pakkene kan godt lages ferdig dagen i forveien, slik sparer man tid i en travel hverdag. Grønnsaker som skal koke på grillen kan med fordel forkoke et par minutter og avkjøles i isvann før de er klare for grillen.

La grønnsaksdisken inspirere

Bland gjerne forskjellige salattyper, slik at du får en smak av både de milde og de litt bitre variantene. La deg inspirere av hva som finnes i grønnsaksdisken, og bland grønnsaker etter tilgang, smak og lyst. Små buketter blomkål og brokkoli, reddiker, tomat, agurk, finstrimlet fennikel, stilkselleri, asparges, brekkbønner, skiver av kokt nypotet, pasta, en håndfull druer, terninger av frisk melon eller annen frisk frukt.

Blanding av surt og søtt passer utrolig godt til grillmat, og en god saus eller salsa er viktig. Prøv en jordbær- og mangosalsa. Litt sterk, og fantastisk sammen med grillet svinekjøtt! Vil du ha det skikkelig hot, lager du en cajunsaus med heftige smaker fra jalapeños og chili. Er maten derimot sterkt krydret kan det smake forfriskende med en raita eller en enkel yoghurtdressing.

Temafest

Skal du ha gjester kan det være morsomt å imponere med spennende tilbehør fra et annet kontinent. Det meksikanske kjøkken har retter med sterke krydder og flotte farger. Inviter til meksikansk aften og tilbered fajitas på grillen. Da hører selvfølgelig tilbehør som bønnesalsa, mais- og tomatsalat og guacamole med.

Hva er vel mer naturlig enn å hente inspirasjon fra barbecuens hjemland USA? Lag en skikkelig amerikansk BBQ-saus, saftige hamburgere, spareribs og coleslaw. Eller vend nesen mot middelhavslandene. Fra det greske kjøkken kan du by gjestene på gresk salat, greske poteter og tzatziki.

 

Nypotet-salat

Det finnes mange varianter av potetsalater. Denne er med en olje/eddik-dressing. God sommermat!

Porsjoner:4

Ingredienser
600 gnypotet med skall
1 ½ lvann
5 sssalt
2 tssukker
4 ssolivenolje
1 ssrødvinseddik evt. hvitvin-, sherry eller eplecider-eddik
4 ss finhakket frisk gressløk
4 ss hakket vårløk evt. purre

Slik gjør du
1. Vask potetene og kok dem møre i godt saltet vann. Potetene skal være salte. Damp dem tørre når de er ferdig kokt.

2. Strø så sukker over og la det karamellisere, avkjøl.

3. Ha så olje over potetene og vend det hele i kjelen så ikke potetene går i stykker. Drypp så eddik over potetene.

4. Finhakk gressløk og vårløk og vend forsiktig inn i potetene.

 

Potet- og aïolisalat  

 

En annerledes og spennende potetsalat med mye smak. 

Porsjoner:4

Ingredienser
800 gnypotet
100 gchorizopølse
2 ss hakket frisk basilikum
1 flaskeaïoli (245 g)


Slik gjør du
1. Vask og del nypotetene i to. Kok dem i 10-15 minutter til de er gjennomkokt.

2. Skjær chorizopølse i strimler. Bland aïoli, basilikum og chorizo godt sammen. Vend inn potetene.

 

Grønnsakspakker 

 

Dette er enkel mat som kan lages i stand lang tid i forveien. Putt grønnsakene i ovnen eller på grillen 10 minutter før det skal serveres. 

Porsjoner: 4

Ingredienser
200 gsopp
1 buntvårløk
1 stk middels stor knollselleri (sellerirot)
2 ss hakket frisk kruspersille
½ tssalt
¼ tspepper
2 ssolje


Slik gjør du
1. Del grønnsakene opp i biter. Fordel dem på ark av alminiumsfolie. Dryss over salt, pepper og persille. Hell litt olje over tilslutt.

2. Pakk sammen folien og legg på grillen. Grill grønnsakene i ca. 15 minutter.

 

Cajunsaus  

 

Denne sausen er hot!!! Passer utmerket til grillet kjøtt. 

Porsjoner: 4

Ingredienser
1 stkgrønn paprika
1 stkgrønn chili
1 ssjalapeno
1 stklime -kun saften
½ tssalt


Slik gjør du
1. Finhakk paprika, chili og jalapenos. Bland sammen med limesaft og salt. La sausen trekke smak før servering.

NB! Denne er sterk!

 

Yoghurtdressing 

 

Yoghurt har en flott friskhet som gjør den ypperlig til dressinger og sauser. Dressingen fungerer til salater, poteter og grillmat. 

Porsjoner: 2

Ingredienser
1 dlyoghurt naturell
2 ss finhakkede urtekrydder f.eks sitronmelisse, persille,eller gressløk
1 tssukker


Slik gjør du
1. Bland urtene i yoghurten og rund av med litt sukker.

 


6 spennende ting du kan grille

Kosthold03.08.20189

Det er mer enn bare pølser og flintstek du kan grille. Se her!

Slik gjør du grillmaten sunnere

Kosthold17.07.201717

Du kan godt kose deg med grillmat flere ganger i uken hvis du følger disse rådene.
8 spennende oppskrifter på grillmat.

9 spennende desserter på grillen

Kosthold16.07.201837

Har du prøvd å legge desserten på grillen? - ikke?

6 spennende ting du kan grille

Kosthold03.08.20189

Slik gjør du grillmaten sunnere

Kosthold17.07.201717

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!