Drømmen om sommerkroppen

Trening16.07.2012Yngvild Andrea Grip0

5 gode tips for at du skal finne din sunne livsstil og sommerformen.

Men nok en gang er du ikke klar for bikinisesongen og føler deg ikke vel i din egen kropp. Du som på samme tid i fjor lovet deg selv at du skulle komme i form. Hva skjedde? Kanskje du aldri kom i gang, eller begynte for sent?

For å nå målene dine må du ofte gjøre en endring i livsstilen din. De fleste som skal ned i vekt eller "stramme opp" benytter seg av diverse dietter. Når de så har gått ned en del, går de tilbake til spisevanene de hadde i utgangspunktet, uten å ha lært noe særlig. Skal du gå ned i vekt og holde vekten der, må du finne ditt eget spisemønster som du kan leve etter. Hvordan hadde du følt deg i dag, dersom du hadde gjort endringene i fjor og nå allerede hadde nådd målet ditt? Enten det er å gå ned 10 kg, 30 kg eller å gå opp i muskler og ned i fett, har du mulighet til å starte på veien mot målene dine i dag. Du vil garantert takke deg selv neste år.

Her er 5 gode tips for at du skal finne din sunne livsstil:

1. Ikke alt på en gang

Når du velger å gjøre endringer i livsstilen din, kommer det ofte av at du har et problematisk forhold til stilen du allerede lever etter. Du har kanskje fått en åpenbaring og er veldig motivert. Problemet er sjelden manglende intensjoner om å gjøre en forandring og de kortsiktige resultatene kommer ofte hos de fleste av oss, men problemet er gjerne å holde løpet ut. Du starter på en superstreng diett med proteiner, grønnsaker, trener flere ganger i uken og begynner å se resultater. Men så finner du ut at det ble for vanskelig, og du faller tilbake til dine gamle vaner som fikk deg i mye bedre humør. Det letteste er å bare gi opp hele greia. Det er ofte alt eller ingenting, men det må så absolutt ikke være sånn!

Lær deg å leve etter nye rutiner - begynn med én og gradvis kan du tilvende deg flere.

Rutiner er et genialt virkemiddel for å kunne oppnå målene dine. Start dagen i dag med en ny rutine. Selv om det er kjipt de første dagene, vil du til slutt gjøre det automatisk. Ofte følger en god rutine med seg en annen god rutine, og til slutt finner du den gode sirkelen. Du trenger ikke snu fullstendig om på livsstilen din med en gang. Det er ingen som begynner på topp, man begynner på bunn og utvikler seg hele tiden til å bli litt bedre. Rutinene dine kommer an på utgangspunktet ditt, men noen eksempler kan være å ha kun én dag i uken hvor du spiser godteri, ta tran hver morgen eller kveld, spise mer karbohydrater de dagene du trener og mindre de dagene du sitter rolig, og så videre.

2. Noe som passer for deg

Det finnes uendelig mange forskjellige dietter og treningsprogrammer, men jeg mener det viktigste for å oppnå stabile resultater over tid, er å finne en livsstil man kan greie å leve etter. Sett deg inn i de forskjellige diettene og spisemønstrene. Ikke bare begynn på en diett fordi du har hørt at den har fungert bra for noen - det vil ikke automatisk bety at den er rett for deg. Finn heller ut hva hensikten med dietten er og sett deg inn i valgene du gjør.

Det er fullt mulig å følge din egen diett, men om du er interessert i å prøve ut noe nytt, kan du prøve å finne en diett som passer til deg her:
Periodisk faste: For deg som liker å spise deg ordentlig mett og har en travel hverdag.
Bio rytme: For deg som liker rutiner og er disiplinert.
PSMF: For deg som vil oppnå resultater fortest mulig på den sunneste måten.
Lavkarbo: For deg som har en hverdag hvor du sitter mye stille og er lite aktiv.

3. Sett deg mål

Noe av det viktigste du kan gjøre når du trener, er å sette deg konkrete og realistiske mål. Mestringsfølelse - det å kunne se resultat av det arbeidet du legger ned i treningen din, er veldig viktig. Det gir deg motivasjon du kommer til å trenge på veien videre.

Utnytt de dagene motivasjonen er på topp, de dagene du kommer på hvorfor det er så viktig for deg å nå målene dine. Skriv det ned. Da kan du ta opp boken og lese det du har skrevet de dagene motivasjonen er på bunn. Om målene dine en gang har vært viktig for deg, vil de helt sikkert bli det igjen, selv om de ikke virker like viktig når du helst bare vil gi opp alt. Ikke velg den letteste veien, men gjør en forandring som du en gang vil takke deg selv for at du gjorde.

4. Dokumenter framgangen din

For å holde øye med målene dine, må du dokumentere framgangen din. Når du prøver noe nytt, er det du dokumenterer eneste måten å kontrollere om det nye faktisk fungerer. Ha en fast dag i uken eller hver andre uke der du veier deg og måler deg med målebånd. Det er veldig vanskelig å se framgangen i speilet. Den eneste måten du kan sjekke om det du gjør fungerer, er ved å ha oversikt over framgangen din. Får du ikke resultat, fungerer ikke det du gjør og du må gjøre forandringer. Det er også viktig å dokumentere målene du har satt deg som ikke handler om vekt og cm, men kanskje det å endelig kunne løfte 200 kg i knebøy.

5. Få hjelp av kvalifiserte personer

Selv om de fleste liker å tro at de har full oversikt over trening og kosthold, er det mye å sette seg inn i. De færreste har tid til å sette seg inn i alt og det tar lang tid å lære seg hvordan man skal trene, spise og ikke minst hvordan man skal finne den riktige balansen. Teknisk utførelse, antall repetisjoner og sett, hvor tungt skal jeg trene, hvor lenge, hvilke øvelser, hvor mye protein, hvor mange kalorier, er potet sunt?, kan jeg kose meg med mat igjen? Det er hundre ting å sette seg inn i, og store sjanser for å gjøre feil.

De fleste bruker mange år på å lære seg det elementære. Om du søker kvalifisert hjelp vil du kunne nå målene dine, og ikke minst kan du nå de mye raskere. Fast Form har som hovedfokus at du som kunde skal lære deg å trene på egenhånd, lære mest mulig om kosthold og tilegne deg dine egne sunne vaner. Vi skal ikke bare trene deg, men vi lærer deg hvordan du skal trene. Vi setter ikke bare opp en diett du skal følge, men samarbeider med deg for å finne den rette dietten for deg. Det absolutt beste rådet jeg kan gi for at du skal nå dine mål, er å ta kontakt med personer som innehar den nødvendige kunnskapen.

Har vi feil syn på kostholdet?

For de fleste er mat relatert til noe som fjerner sultfølelsen og noe som kan være godt. Vi spiser for å bli mett og ofte for å kose oss. Man skal absolutt kunne kose seg med mat, men vi glemmer hvilken oppgave maten har i kroppen. Vi spiser hovedsakelig for å overleve. Får man ikke mat, vil man til slutt dø. Men vi må ikke glemme at feil mat kan føre til det samme.
Når vi velger hva vi putter i munnen burde det være på grunnlag av hva som er bra for kroppen vår, hva som kan holde den frisk, hva som kan gi oss riktig energi og ikke minst riktig humør. Vi spiser hovedsakelig for å få kroppen til å fungere optimalt, ikke bare fordi vi skal fjerne sultfølelsen og kose oss. Hvem sier at sunn mat ikke er godt? Jeg mener det er mangelpå kunnskap om hvordan man lager gode og sunne måltider som gjør at mange tror at sunn mat smaker vondt.

Trenger det å være så vanskelig?

Det å lære seg å leve etter nye vaner er ofte mye arbeid og det kan ta lang tid. Som med alt annet i livet må du jobbe hardt for å nå trenings-/kostholdsmålene dine. Derfor er det mye lettere å bare utsette, glemme eller finne unnskyldninger for å unngå å gjøre endringer. For noen går det så langt at det til slutt står mellom liv og død. Vi må lære oss å gjøre noe med problemene våre før de oppstår - forebygge helseproblemer. Jeg tror mange har en oppfatning av at det å endre vaner er mer problematisk enn det trenger å være. Har vi laget en konklusjon før vi i det hele tatt har prøvd? Det trenger ikke være så vanskelig.

For å gå ned 10 kg i løpet av et år må du ligge omtrent 200 kalorier i underskudd hver dag, eller rundt 1400 kalorier i underskudd hver uke. Det kan være å eksempelvis kutte en sjokolade eller to-tre brødskiver om dagen. Du kan også oppnå samme vektnedgang med å bevege deg 45 minutter ekstra hver dag. For mange er det enklere å gjøre noe med kostholdet, men om du legger disse to sammen kan du gå ned så mye som 20 kg i løpet av et år. Det er fullt mulig å oppnå resultatene dine raskere, spesielt om du velger å få hjelp av kvalifiserte personer.

Det er du som står ansvarlig ovenfor ditt liv og din helse. Ta kontroll og styr helsen din slik den fortjener å bli styrt - lykke til!


Hvordan ser den ideelle mannen ut? Svaret varierer fra land til land.

På vei mot drømmekroppen

Trening27.11.20081

Gjør dine sterke sider ENDA sterkere! Del2

På vei mot drømmekroppen

Trening18.11.20082

Finn og fiks ditt svake punkt! Del 1.
Hva skjer med muskelmassen, styrken og utholdenheten hvis du tar pause 1 mnd. eller 3 mnd. og lenger?

På vei mot drømmekroppen

Trening27.11.20081

På vei mot drømmekroppen

Trening18.11.20082

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!