
Hvorfor får vi hold(sting) i siden når vi trener?
Trening18.07.2012Rita Immerstein0
Graden av smerte varierer, men i mange tilfeller må treningsintensiteten rett og slett reduseres eller avbrytes i håp om å bli kvitt dette stinget som hogger til i siden. For noen kan disse smertene også være ledsaget av en stikkende smerte i skulderen.
Når oppstår sting?
Dette er omtalt som treningsrelaterte forbigående magesmerter og har fått liten oppmerksomhet i den medisinske litteraturen(Bjerkan og Holmlund, 2011). Det er dermed vanskelig å angi en klar årsak til dette fenomenet eller metoder for å lindre eller fjerne smertene. Grunnen til at det er forsket lite på kan være at det er en vanskelig smerte å undersøke i følge Lars Nybo, professor på Institut for Idræt i Danmark(Svane-Knudsen, 2012). Smertende omtales som skarpe og stikkende når de er intense, og verkende eller som krampe når de er mindre intense. Aktiviteter som løping, svømming og ridning ser ut til å være aktiviteter hvor man er mest utsatt for hold. Ved avbrudd i aktiviteten ser det ut til at smertene vanligvis går over etter to-tre minutter. Hold er mer vanlig blant yngre utøvere og ser ut til å avta med alderen. I følge studier av Morton og Callister(2002) forekommer sting i mindre grad blant godt trente personer. Utilstrekkelig oppvarming, høy intensitet og raske endringer i treningsfrekvensen ser ut til å være faktorer som bidrar til hold og smerter i siden. Hold synes å være mest vanlig på høyre side.
Hva er egentlig årsaken?
Det har vært fremmet flere teorier om årsaken til at hold oppstår. En av dem er at hold forårsakes av en redusert blodtilførsel til diafragma(den store pustemuskelen). Siden både diafragma og annen muskulatur arbeider hardt under aktivitet er det lite sannsynlig at dette er årsaken(Bjerkan og Holmlund, 2011). En annen tilnærming har vært at ulike organer trekker eller drar i ligamenter som er festet til diafragmaet. Organer som magesekk, milt og lever er festet til diafragma og «risting» under aktivitet er tenkt forårsaket drag eller strekk i disse ligamentene og gir dermed stress i diafragma. En tredje teori er at fenomenet skyldes en irritasjon i bukhinnen. Denne hinne består av to lag, der den ene omslutter innvollene og den andre bukveggen. Disse lagene kan bevege seg mot hverandre uten å gi smerte fordi de er separert med en glatt og oljeaktig væske. Hinnen som kler bukveggen er knyttet til en rekke nerver. Man tenker at hold kan oppstå når det er friksjon mellom denne hinnen og maveinnholdet når det er mye mat i magesekken. Tretthet i leddbåndene som binder mellomgolvet til ryggsøylen har også vært fremsatt som en mulig forklaring(Svane-Knudsen, 2012).Alternativt kan det skyldes at det er for lite væske mellom hinnene. Ryggproblemer har også vært nevnt som en mulig forklaring(Bjerkan og Holmlund,2011). Det ble utført et australsk studie(Svane-Knudsen, 2012) som viste at ryggens krumming kan ha en betydning for om man får hold/sting. 73 prosent av deltakerne(159 deltakere) hadde opplevd å få sting det siste året under løping, svømming eller basketballspill. Deltakerne hadde nettopp en tendens til krumbøydhet i ryggen.
Er det mulig å forebygge hold/sting?
Inntak av mat og drikke tett opp til trening bør unngås. Både fett- og sukkerrik mat ser ut til å gi større problemer enn annen mat og drikke. Siste hovedmåltid bør inntas 2-4 timer før trening og måltidet bør bestå av karbohydrater med lite fett. Proteinmengden bør være moderat til liten. Konsentrerte drikker under trening bør unngås fordi tømmingshastigheten fra magesekken reduseres med økende sukkerkonsentrasjon på drikke. Vann og svakblandede sportsdrikker anbefales i stedet og bør inntas ofte og i små mengder. Gradvis økning av aktiviteten kan forebygge sting, samt at en bedre fysisk form ser ut til å være en faktor som forebygger sting og hold. Det er diskutert hvorvidt pusteteknikk kan forebygge hold - de som puster med maven har bedre forutsetninger for å unngå sting/hold en de som puster med brystet(«chest breathers»). En sterk bukmuskulatur har også vært diskutert om kan forebygge hold/sting.
Kan sting/hold behandles?
Det er ikke mulig å behandle hold/sting medisinsk. Det som kan hjelpe er at aktiviteten reduseres til stinget forsvinner. En måte å lette smertene på er å lene seg framover og presse på smerteområdet mens man puster dypt og puster ut med sammenpressede lepper. Hvis smertene vanligvis er på høyre side og an setter høyre fot i bakken i dt man puster ut kan man forsøke å endre dette ved å puste ut når venstre fot settes i bakken. Er smertene så intense at aktivitet må opphøre helt kan man strekke armene over hodet mens man går langsomt. For noen reduseres smertene når man legger seg ned på ryggen og hever hoftene. Dersom smertene vedvarer etter at aktiviteten er avsluttet kan det være lurt å kontakte legen.
Kilder:
Bjerkan K. og Holmlund H.(2011) Klinisk idrettsernæring, kap 14 I:
Garthe I. og Helle C.(red)(2011) Idrettsernæring, Olympiatoppen, Gyldendal Undervisning, Oslo: 2011
Svane-Knudsen D.(2012) Hvorfor får man hold? Nettside: Forskning.no
http://www.forskning.no/artikler/2012/januar/311194
Morton D.P & Callister R.(2002) Factors influencing exersice-related transient abdominal pain. Med Sci Sports Exerc 2002;34(5):745-749)
Derfor får du hold/sting ved trening
Trening31.01.201984
Lina lå i koma - nå løper hun maraton
Intervju19.01.2019199
Hva betyr begrepet VO2-maks?
Trening20.06.20185