Smart gåtur

Trening25.07.2012Rita Immerstein0

Når du sitter mye stille er det ikke bare kroppen din som lider. Hjernen din skrur også ned aktiviteten og fungerer mye dårligere. .

Ved aktivitet frigjøres nevrotransmittere i hjernen og disse holder oss våkne og skarpe

En gåtur gir økt innlæringsevne!

Fysisk aktivitet stimulerer produksjonen til nye nerveceller og dannelsen av nye koblinger i følge Mia Keinen, forsker ved Norges idrettshøgskole. Økt produksjon er dermed et godt utgangspunkt for læring. Forskeren mener at bevegelse bidrar til å gi nye tanker og gjennom kvalitative intervjuer ønsker hun å benytte personer som har et bevisst forhold til sine gåturer ved å bruke dem som et middel for å tenke bedre. Både i skolesituasjon og i arbeidslivet finnes det mye stillesitting. Fysisk aktivitet bidrar, som mange av oss vet; til lavere risiko for å utvikle livsstilsykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer, muskelplager og overvekt. Det finnes allerede forskning som viser at løsninger klekkes lettere ut når kroppen er i bevegelse. Hjernen er mer stimulert når kroppen beveger seg. Et forsøk i Illinois der elevene fikk tilbud om å utføre aerob aktivitet før de deltok i undervisningen, viste at de oppnådde bedre resultater enn kontrollgruppen(Johansen, 2012). Økt aktivitet kan altså bety at evnen til læring også øker. Dermed kan både skole- og arbeidsprestasjon forbedres.

Aktiv fritid er bra!

For å holde hodet i form har dessuten fritidssysler, en slank kropp og inntak av nok grønnsaker vist seg å være viktige livsstilsfaktorer i følge forskere ved Karolinska Institut i Stockholm(Spilde, 2004). Interesser som kombinerer fysisk, mental og sosial aktivitet gjør underverker for hodet. En undersøkelse av 800 mennesker over 75 år viste at et variert spekter av hverdagsaktiviteter som involverer mer enn en av de tre ovennevnte faktorene. Disse bidrar til redusert risiko for både Alzheimer og hjerte- og karsykdommer. En gåtur på kafe for å spille backgammon eller sjakk sammen med gode venner har altså flere helsefremmende faktorer både på det mentale, fysiske og sosiale plan! Den mentale kapasiteten kan forbedres i form av økte prestasjoner for læring, men fysisk aktivitet bidrar også til en bedre psykisk helse i følge resultater fra en studie som er gjennomført ved NTNU. Studiet undersøkte effekter av økt fysisk aktivitet hos personer med kronisk smerte og fant at den psykiske helsen generelt ble forbedret(Fugelsnes, 2011). Fysisk aktivitet i form av en god gåtur kan altså bidra til økt velvære og forbedret livskvalitet.

Hvor mye skal til?

Litt aktivitet er bedre enn ingen aktivitet og et 35 år langt dansk studie viser at joggere lever lenger enn de som ikke tar turen ut i skog og mark(Jakobsen, 2012). Imidlertid er det ingen grunn til å fortvile om du ikke er blant dem som tar beina fatt på en krevende joggetur. Det viser seg nemlig at en gåtur også kan gjøre samme nytten. Men det nytter ikke å pusle avgårde - du må legge opp til en moderat intensitet på gåturen din. Sammenhengen mellom fysisk aktivitet, forebygging av sykdom og lengre levealder er i godt dokumentert også om du foretrekker en gåtur framfor beinharde intervaller og lange løpeturer. Imidlertid bør du minimum få deg en halvtimes gåtur hver dag for å oppnå langsiktige gode helseeffekter. Ta deg en gåtur - bli smartere og få et bedre liv! God tur!

Kilder:
Johansen A. B.(Red)(2012) Gå og bli smart
http://www.forskning.no/artikler/2012/juni/324540
Jabsen Ø. H(2012) Jogging forlenger livet, Nettside: Forskning.no
http://www.forskning.no/artikler/2012/mai/320823
Spilde I.(2004) Hvordan unngå Alzheimer, Nettside: Forskning.no
http://www.forskning.no/artikler/2004/juli/1090324897.32/
Fugelsnes E.(2011)Mosjonister har mindre vondt, Nettside: Forskning.no
http://www.forskning.no/artikler/2011/desember/308317

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Ny forskning viser hvordan du kan leve lenger.

Dette gjør en gåtur med kroppen

Trening13.03.2020964

Kroppen nyter godt av noen reale gåturer!
Se ny studie om hvordan du forbrenner mer med powerwalk.

Sjekk formen din med Coopertest

Trening29.01.201912

Se hvor god form du er i med denne testen.

Dette gjør en gåtur med kroppen

Trening13.03.2020964

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!