Vi kjøper mer proteinpulver enn noen gang

Kosthold30.07.2012Martin Norum0

Treningsvillige nordmenn er ikke lenger fornøyde med bare å innta et normalt norsk kosthold. Vi kjøper energidrikk, proteinbarer, kreatin, vitaminer, proteinpulver og lignende produkter for flere hundre millioner kroner årlig.

Dette er hva denne artikkelen sier om utviklingen i salg av kosttilskudd - spesielt blant jenter. Salget øker og dette bekymrer ulike grupper mennesker. Er bruk av proteinpulver i seg selv et problem?

De største kritikerne

Er gjerne den eldre garde. De kan ikke fordra "piller og pulver" og ser overhodet ingen nytteverdi av kosttilskudd. Noen ser på kosttilskudd som doping, noen synes det er ekkelt med pulver, noen er redd det er skadelig og mange synes det er unødvendig. Selv om mange uttalelser bunner ut i ukunnskap og vranglære kan det hende de har et poeng i det sistnevnte. Trenger vi egentlig supplementere mer proteiner?

Viktigheten av protein for å oppnå gode resultater

... kan ikke understrekes nok. Mange i dagens samfunn spiser for lite protein hvilket er synd med tanke på hvor mange flotte egenskaper protein har på kroppens fysiologi. Det utnyttes bedre i kroppens egen forbrenningsprosess, kalt termisk effekt, det skaper metthetsfølelse, bevarer muskelmasse, skjellet og listen fortsetter. Som leser av treningsforum er du sannsynligvis ikke i denne gruppen. Oddsen for at du spiser mer enn nok protein er definitivt tilstedeværende. Sjansen for at du strengt tatt ikke trenger å bruke proteinpulver er også stor på bakgrunn av det allerede proteinrike kostholdet ditt.

Ser du på intervjuene med kroppsbyggere, fitnessutøvere og andre aktive utøvere røper de gjerne at proteintilskudd er en del av kostholdet. Og det funker tilsynelatende for dem. Likevel er det liten om noe vitenskapelig dokumentasjon som tilsier at denne gruppen mennesker skal ha nytte av et proteininntak som overstiger 3g/kg kroppsvekt. Det er sannsynligvis heller ikke noe galt i å gjøre det og veldig lite sannsynlig skadelig, men det uheldige skjer når mosjonister skal gjøre det samme.

Protein-hysteri er unødvendig

Som følge av at kraftsportutøverne sikter skyhøyt på proteininntaket tenker Ola Nordmann at de må gjøre det samme. Og hva gjør vi? jo vi kjøper bøttevis med tilskudd gjerne uten å endre noe annet. Det er mulig du ikke passer inn i beskrivelsen, men mange tenker at proteinpulver er løsningen og "nå skal jeg bli svær". 99% av disse hadde hatt minst like god, om ikke bedre effekt av å endre kostholdet fra et "normalt norsk kosthold"(hva nå enn det er), til et bedre og ønskelig norsk kosthold som inkluderer mer uprossesert, proteinrike matvarer og gode fett og karbohydratkilder. Tar du en titt i handlekurven til en gjennomsnittlig nordmann kan vi sannsynligvis være enig om at det i skremmende mange tilfeller er proteinpulver som er det sunneste som havner i kurven.

Som normalt er vi ute etter magiske og raske resultater, men forstå at det ikke er proteintilskuddet som skaper dette. Det damen i denne videoen sier er simpelthen helt feil og er en rar oppfatning av hva som skal til for å oppnå resultater. Hun sier: "hvis jeg skal slutte med proteintilskudd kan jeg like gjerne slutte å trene, og det vil jeg ikke". La det være klart at hun hverken trenger en eller fire shakes for å oppnå resultater.

Hvorfor blir jentene så påvirket?

En ny trend er at stadig flere såkalte rosabloggere blogger om kostholdet sitt, veien mot fitness (det begynner å bli veldig mange som skal stille) og livsstil. Mange har et godt forhold til mat og trening og er sunne idoler for mange(et godt eksempel er Kristine Weber), mens andre ser ut til og omtrent ha en konkurranse om å gjøre matretter mest mulig proteinrike. En tankegang om at proteinrikt = sunt, er ikke feil, men kan bunne ut i en mangel på næringsstoffer. Noen kutter bort omtrent alt av karbohydrater OG fett samtidig, og sitter igjen med kun protein. Et for stort fokus på å holde på slik er ikke spesielt heldig. Det er fantastisk med alternative måter å lage matretter på - både mat vi forbinder som sunne og usunne, men etter undertegnedes syn er det uheldig om alt skal dreie seg om dette.

Oppsummering

Tidligere har spesielt gutter vært opptatt av å spise mye protein. Denne trenden ser ut til å smitte over på jentene og det er flott at flere grupper mennesker for øynene opp for viktigheten av dette næringsemnet. Likevel må vi ikke hoppe i fellen å tro at protein er alt som betyr noe og at alt vi spiser skal inneholde maksimalt med protein. Proteinshaker er ikke noe annet en pulverisert mat, f.eks egg og myse, og kan være et flott supplement for eksempel hvis det er lenge til du får spist mat etter trening eller hvis du er på farten og trenger næring raskt. Proteinpulver vil i slike tilfeller vinne 10/10 ganger over pølsen/burgeren på Statoil.

Start med å se til at kostholdet ditt er fornuftig sammensatt og skal du bruke penger på tilskudd kan heller disse pengene legges inn i omega-3 og kreatin. Et proteinrikt kosthold som sikrer over 2g/kg kroppsvekt trenger ikke påfyll av x-antall ekstra shaker på toppen.

Hva mener du om en økning i salg av proteintilskudd?

 


Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

Følger du en ketose diet bør du være obs på at wheyprotein gir massive insulinøkninger.
Må du ha en loadingfase eller kan en lav dose med kreatin booste fremgangen din?

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Dette er noen av de råeste pre-workout på markedet nå.
De sammenlignet whey- og soyaprotein.

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!