Walt Disney forebygger overvekt blant barn

Kosthold08.08.2012Juma Iraki88

Walt Disney tar opp kampen mot overvekt blant barn og ønsker nå å forby reklame for hurtigmat.

Disney ble stiftet i 1923 av Walt og Roy Disney og er i dag et av de største selskapene innenfor mediabransjen med en markedsverdi estimert til å være 36 milliarder $ (1). De startet i animasjonsindustrien, men er i dag også involvert innenfor teater, radio, musikk, tv og andre elektroniske medier.

Overvekt i USA

Statistikk viser at overvekt blant barn i USA har tredoblet seg de siste 30 årene og per dags dato så er 1/3 av barn i USA overvektige(2). Dette skyldes primært at barn er mye mindre aktive enn tidligere og dårlige kostvaner. Denne kombinasjonen har ført til at mange av disse barnene har allerede i en tidlig alder utviklet alvorlige helseproblemer som høyt kolesterol, diabetes og hjertesykdommer. Statistikk viser også en økning av spiseforstyrrelser blant barn i USA og skyldes i stor grad lav selvtillit, mobbing og en følelse av mindreverdighet blant de overvektige barnene.

Disney forbyr fastfood

Årlig brukes det ca 1 milliard $ på reklame som er direkte rettet mot barn under 12 år (3). Dette ønsker Disney å gjøre noe med ved å fjerne eksponeringen for usunn mat på deres hjemmeside, radio og tv kanal. Bakgrunnen for dette er å redusere barns risiko for å utvikle dårlige matvaner. Planen er å iverksette dette tiltaket innen 2015 ved blant annet å fjerne matvarer med for mye salt og sukker. Måltider som overstiger 600 kalorier (kcal) vil også fjernes.

Et tiltak som allerede har blitt introdusert er innføringen av "Mickey Check" som er et klistermerke som skiller mellom sunne og usunne matvarer. Dette kan sammenlignes med nøkkelshullsmerket som vi har i Norge.

Planen har blant annet fått stor støtte fra Michelle Obama som har lenge engasjert seg i forebygging av overvekt blant barn i USA.
Det gjenstår og se om denne avgjørelsen vil påvirke andre aktører som Nickelodeon, Cartoon Network og andre til å innføre de samme tiltakene.

Juma Iraki
Ernæringsfysiolog og Personlig trener
www.jumairaki.com

Kilder
1. Informasjon om Walt Disney: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Walt_Disney_Company
2. Informasjon om overvekt blant barn i USA: http://www.helpcurechildobesity.com/
3. British Medical Journal "Walt disney to fight childhood obesity" : http://student.bmj.com/student/view-article.html?id=sbmj.e4378

 


Juma Iraki 

Juma har utdanning innen personlig trening og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Han er engsjert og faglig dyktig. Hans mål er å formidle avansert treningslære på en forståelig måte.

Nå har hun operert vekk den overflødige huden. Se hvordan hun ser ut nå!

Bygg kroppens viktigste muskel

Trening31.07.2018324

Hvilken muskel er kroppens viktigste?
Vi får i oss cirka halvparten av kcal våre fra karbohydrater. Slik velger du de riktige karbohydratene.
Utviklingen av overvektige de siste tiårene er dyster.

Bygg kroppens viktigste muskel

Trening31.07.2018324

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!