Vannmelon reduserer blodtrykk

Kosthold17.08.2012Juma Iraki20

Høyt blodtrykk øker risikoen for å få hjerteinfarkt eller slag. Nå kan det vise seg at en eksotisk frukt fra Afrika kan bidra til å redusere blodtrykket.

Hypertensjon

Høyt blodtrykk (hypertensjon) betyr at trykket i pulsårene er høyere enn det som er normalt (1). Hypertensjon regnes ikke som en sykdom i seg selv, men er veldig belastende for hjertet og øker risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt. Man merker vanligvis ikke noe symptomer til det, men ved veldig høyt blodtrykk kan man bli svimmel og få hodepine. Årsakene kan være mange, men genetikk, høyt saltinntak, overvekt, høy alder og lite fysisk aktivitet øker risikoen for å utvikle høyt blodtrykk.

Vannmelon

Vannmelonen kommer opprinnelig fra Afrika og hele 93 % av frukten består av vann (2). Vannmeloner har vist seg å være rik på aminosyren L-citrulline (3). I kroppen så blir L-citrulline konvertert til Arginin. Arginin er en aminosyre som øker nitrogenoksid nivået i kroppen. Dette er viktig da dette spiller en rolle i funksjonen til immunforsvaret og hjertet. Sistnevnte var årsaken til at man ønsket å se på sammenhengen mellom inntak av vannmelon ekstrakt og hvilken effekt det hadde på blodtrykket.

Vannmelon reduser blodtrykk.

Figueroa A et al utførte en studie i Florida, USA hvor de ønske å se om tilskudd av vannmelon ekstrakt kunne redusere ankelblodtrykk hos overvektige pasienter med prehypertensjon eller hypertensjon (4). 14 deltakere var med i studien hvorav 11 var kvinner og 3 var menn. Gjennomsnittsalderen på deltakerne var 58 år og alle pasientene hadde enten prehypertensjon eller hypertensjon. Deltakerne ble tilfeldig valgt ut og mottok over en 6 ukers periode vannmelon ekstrakt (L-citrulline/L-arginin 6 gram) eller placebo. Dette ble etterfulgt av en 2 ukers utvaskingsperiode og kryssforsøk.

Resultatet viste at gruppen som inntok vannmelonekstrakt hadde en signifikant reduksjon på ankelblodtrykk og brachialis blodtrykk (armblodtrykk (P<0,05).
Studien konkluderte med at tilskudd av vannmelon ekstrakt reduserer blodtrykket hos overvektige middelaldrende kvinner og menn med forhøyet blodtrykk.

Juma Iraki
Ernæringsfysiolog og Personlig trener
www.jumairaki.com  


Kilder

1. Informasjon om hypertensjon: http://legehandboka.no/hjerte-kar/pasientinformasjon/hoyt-blodtrykk-hypertensjon/hypertensjon-arsaker-7084.html
2. Informasjon om vannmelon: http://no.wikipedia.org/wiki/Vannmelon
3. Collins JK, Wu G, Perkins-Veazie P et al. "Watermelon consumption increases plasma arginine concentrations in adults". Nutrition. 2007;23:3:261-266.
4. Figueroa A, Sanches-Gonazlez MA, Wong A et al."Watermelon extrat supplementation reduces ankle blood pressure and carotid augmentation indec in obese adults with prehypertension or hypertension". Am J hypertens 2012;6:640-643.

 


Juma Iraki 

Juma har utdanning innen personlig trening og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Han er engsjert og faglig dyktig. Hans mål er å formidle avansert treningslære på en forståelig måte.

Derfor bør du spiser vannmelon.

Vannmelon og Jordbær juice

Kosthold24.07.2015439

Få en frisk start på dagen.
Litt om hypertensjon og trening.

SALT - livsviktig og livsfarlig

Kosthold07.05.201466

Nordmenn spiser i gjennomsnitt 10 gram salt hver dag. Det er det dobbelte av dagens anbefalinger.

Vannmelon og Jordbær juice

Kosthold24.07.2015439

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!