Verdensrekorden går til Norge

Kosthold23.08.2012Martin Norum0

Svaret er dessverre nei. Rekorden det dreier seg om er ikke det vi er vant til å høre - at vi er verdens rikeste, beste, flotteste land å bo i, at vi er best i vintersport o.l.

Det dreier seg om noe langt tristere. Vi brekker! Vi er mer benskjøre enn noen gang. Vi har verdensrekord i lårhalsbrudd og det er lite som tyder på at det er en utvikling som er på vei til å snu, tvert imot.

Drikk melk!

Det er i hvert fall hva Tine vil. Du vet trolig at melk gir kalsium og at kalsium er viktig for oss. Det gjør at vi har sterkere ben. Og at vi drikker melk er det ingen tvil om. Vi drikker sannsynligvis mer enn de fleste andre land. Spørsmålet er: hvordan kan det da ha seg at vi er blitt så porøse?

Melk holder ikke

Kan d-vitamin redde oss? Det trekkes klare relasjoner mellom kalsiumopptak og riktige d-vitamin nivåer(1,2). Det hjelper altså ikke å drikke enorme mengder melk dersom du ikke har rikelig nok med dette viktige vitaminet. I USA er det estimert at et sted mellom 50-70% av alle innbyggere har d-vitaminbrist. Med litt fantasi skal det ikke mye til for å forstå at Norge er høyst utsatt for å være minst like utsatt. Sollys omdannes til d-vitamin når det treffer huden og som følge av geografiske forhold er Norge og andre skandinaviske land spesielt utsatt for mangel. Spesielt med de siste somrenes fravær av sol.

Gode kilder til d-vitamin er fet fisk som laks, egg, avocado og smør. Først og fremst bør inntaket kommet nettopp herfra, men det er mye som tyder på at behovet for supplementering er til stedet. Flere fastleger anbefaler på generell basis tilskudd av 5000 IE - internasjonale enheter hver dag. De norske anbefalingene(som vel omtrent alle er enige om er for lave) er nylig økt til 800 IE som tilsvarer 20 mikrogram.

For å være på den sikre siden så kan du måle dine nivåer gjennom blodprøve hos legen og i samråd med han/henne se på hvor mye som skal til for å få nivåene dit de bør være.

Ekstra kuriosa

Mennesker med mørk hud som flytter til Norge kommer fra et klima der solen skinner mer og kraftigere enn i Norge. De er tilpasset et slikt klima. Huden deres er mer resistent mot sollys enn vår. Når disse menneskene kommer til vårt langt kjøligere klima har de en utfordring. De får ofte langt lavere nivåer av d-vitamin enn de med lys hud gjør. Hva skjer så når disse menneskene i tillegg tilhører en kultur eller religion der man skal kle på seg og ikke vise hud i det hele tatt? Da er krisen komplett. For disse vil tilskudd være ekstra viktig for å sikre god helse.

Referanser:

(1) Lips, P., Bouillon, R., Van Schoor, N., Vanderscheuren, D., Verscheuren, S., Kuchuk, N., Milisen, K., Boonen, S. Reducing fracture risk with calcium and vitamin D. Clinical Endocrinology. 2010. 73( 3), 277-285.
(2) Fletcher, R., Fairfield, K. Vitamins for Chronic Disease Prevention in Adults. Journal of the American Medical Association. 2002. 287, 3127-3129.

 

 


Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

Livet er en umulighet uten mineraler.
Mineraler som kroppen trenger!
Skal man tro kosttilskuddindustrien så er kalsium en ekstremt viktig ingrediens i alle fettforbrennere

Kalsiumtrikset

Kosthold22.02.200794

Kan en av de vanligste og nyttigste mineralene i kosten.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!