Nye produkter slippes på markedet

Kosthold06.09.2012Martin Norum0

Du har lest nyheten om at Tine Melk lanserer "Styrk". Tanken bak produktet er fin, men hvorvidt 1,7 gram ekstra med protein pr desiliter er den store mirakelløsningen er et helt annet spørsmål.

Det er uansett bra at markedet etterspør sunnere matvarer, men det uheldige er at vi fortsatt ikke forstår at fett er viktig for oss. Som følge av dette tas fettet ut, mens prisen derimot blir fetere og fetere jo større fettfobien blir.

De fargerike og spennende synderne

Dessverre er det også en del mindre heldige nyheter som bør få oppmerksomhet i den grad at folk bør bli oppmerksom på utviklingen i produksjon av nettopp denne gruppen matvarer. Produsentene fortsetter nemlig å pøse ut usunne produkter som i stor grad er rettet mot barn. Dette er intet nytt og det er heller ikke nytt at produktene endres slik at farge, fasong og emballasje ser mer spennende ut slik at barna vil ha produktene enda mer. Men stopp litt her. La oss se på hva bransjen selv sier:

- Fremover har vi veldig, veldig stor tro på Freia Melkesjokolade Boble. Produktet har blitt godt mottatt av handelen, og skiller seg tydelig ut fra andre sjokoladeplater takket være sitt lekne design og annerledes fasong, sier Kristian Hvilen i Kraftfoods til Side2.

La en ting være klingende klart: Det er sterke markedskrefter som styrer hva vi skal spise og som ødelegger for en bedre folkehelse. Tror du produktene har det navnet, den formen eller den fasongen tilfeldig? Alt handler om penger. Produsentene gir blanke i om du blir syk, feit og får diabetes på veien. De skal bare tjene penger.

Hva med veien videre da?

Bør man ikke i dagens samfunn der overvekt blant våre små barn snart er like vanlig som hos voksne faktisk ta dette litt på alvor? Er det ikke snart på tide at usunn mat ikke kan markedsføres direkte mot barn og plasseres i butikkhyllene i akkurat riktig høyde slik at det er enda mer tilgjengelig? Fortsetter den absurde mengden usunn mat å være så billig og så tilgjengelig som i dag blir utviklingen slik at det som allerede er et enormt samfunnsøkonomisk sluk koster enda mer enn det koster og smaker i dag.

Det handler ikke om at vi skal forby, øke avgifter eller straffe mennesker, men snarere om å gjøre slike varer mindre tilgjengelig for de som trenger de aller minst, nemlig barna.

Ja, det er fullstendig harmløst å nyte godteri en gang i blant. Det gjør ingen skade. Det er bare det er at det ikke er en gang i måneden slik det var før en gang i fortiden. Vi spiser over 70 kg sukker pr person i Norge hvert år. Det skjer ikke fordelt utover en gang i måneden/12 ganger i året. Vi skal "kose oss" med godteri i hver minste anledning og det er problematisk.

Avslutningsvis vil jeg komme med et velment råd: Når du ser bak på næringsinnholdet og innholdsfortegnelsen; ikke spis ting du eller barna ikke kan uttale eller kan navnet på.

 

 


Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

Spis mer av denne matvaregruppen for å bygge muskler.
Sjokolademelk er melk som vanligvis er tilsatt smak med kakao og sukker.

Hva er bra med yoghurt?

Kosthold14.03.201916

Er yoghurt sunt?

Miniguide over meieriprodukter

Kosthold10.09.201828

Cottage cheese, kesam, rømme, créme fraiche, kvarg og skyr. Hva er forskjellen og hvilke av typene er sunnest?

Hva er bra med yoghurt?

Kosthold14.03.201916

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!