Hvor mye egg kan vi egentlig spise?

Kosthold18.09.2012Rita Immerstein0

Tenk deg at det er lørdag morgen og helgen er endelig kommet - en skikkelig frokost med grovt brød, kaviar, sursild og et par kokte egg er vel det som skal til for å få den gode weekendfølelsen i gang?

Eller er det slik at vi spiser for mye egg og godt kunne utelatt denne lille runde næringsbomben fra kostholdet vårt? I følge en artikkel i Dagbladet(2012) vises det til en studie med oppsiktsvekkende resultater hvor påstanden er at egg er verre enn å røyke en 20 pakning om dagen.

Studien

1200 personer deltok i studien og de måtte basert på egenrapportering oppgi hvor mye egg de hadde spist og hvor mye de røyket. Resultatet av studiet konkluderte med at de som hadde spist 2 egg om dagen de siste 15 årene hadde to tredeler mer åreforkalkning enn de som hadde dampet i seg en 20 pakning med sigaretter hver dag i 40 år i følge Dagbaldet.no(2012).

Målgruppen for studien var i mennesker i 60 års alderen, konklusjonene er basert på deltakernes egenrapportering. Det får meg til å lure på om jeg husker hva mitt eget gjennomsnittsinntak av egg har vært de siste 10 årene og jeg kan med sikkerhet si at det gjør jeg rett og slett ikke. Valg av målgruppe er jo også ganske spesiell og den gjenspeiler ikke befolkningen. Hvilket aktivitetsnivå og kosthold de for øvrig hadde bør være med i en totalbetraktning når sammenlikningen mellom røyk og egg dukker opp. Førsteamanuensis Kjetil Retterstøl kommenterer at det er en drøy sammenlikning i samme artikkel. Han sier videre at eggeplommer kan øke kolestrolnivået hos mennesker, noe som igjen kan bidra til åreforkalkning. I verste fall kan det føre til hjerte- og karsykdom. Dette er et aldersfenomen som gjerne ikke får utslag før i 40 års alderen, forteller han videre. Han mener at denne problemstillingen sannsynligvis ikke er like aktuell for unge mennesker.

LES OGSÅ: Spis egg og få lavere kolesterol

Anbefalinger

Genetisk sett har noen av oss anlegg for å få et høyt kolestrolnivå, mens såkalte non-respondere kan nesten spise hva de vil uttaler Retterstøl i Dagbladet.no(2012). Helsedirektorat(2007) anbefaler et begrenset inntak av egg dersom man har høyt blodkolesterol, men det sies samtidig at det er enda viktigere å redusere bruk av mettet fett. Mindre kjent er det også at kolesterolet inngår i cellemembranen. Vi trenger kolesterol for at membranen til cellene skal fungere optimalt. Foruten egg er kjøtt, innmat og meieriprodukter kilder til kolesterol i kostholdet vårt. Mettet fett får vi fra fete meieri- og kjøttprodukter, smør, kaker, snacks og kjeks. En vri med mer umettet fett i kostholdet er en fordel og både planteoljer, nøtter, mandler, oliven, avokado, korn, frø, tran, fet fisk og magre kjøttvalg er sånn sett å foretrekke.

Tilbake til egget!

Nordmenn spiser ca 11.5 kg egg i året og et egg veier i gjennomsnitt 63 gram. 100 gram egg forsyner oss med cirka 12 gram proteiner, 0.3 gram karbohydrater og 10 gram fett, samt en rekke vitaminer og mineraler. Vi spiser godt over 100 egg i året hver og en av oss og med et fysisk aktivt liv og sunne matvaner som fremmer det gode kolesterolet(Helsedirektoratet 2010)er det lite som tilsier at vi skal droppe en matvare som er så næringsrik som akkurat det egget er. Vurder heller andre kilder i kostholdet ditt og se på ditt eget aktivitetsnivå. Kos deg med egg til frokost, lunsj, middag eller kvelds! Ta egget tilbake i kosten - det er rikt på høyverdige proteiner og proppfull av energi - det gir en god matopplevelse og er dessuten en god start på dagens weekendfrokost!

Lag en velsmakende omelett med reker, dill og chili og nyt den med noe godt polarbrød! En omelett fordelt i passe store biter mellom grove hamburgerbrød, litt løk og noen skiver med kalkun- eller kylling skinke er skikkelig snaddermat. Sunnere varianter av pannekaker og vafler med grovere mel, lettmelk, egg og kanskje også tilsatt noe av ditt favorittproteinpulver er knallgod kosemat. Sammen med sukkerfritt jordbærsyltetøy og vaniljekesam får du faktisk en nydelig og næringsrik dessert!

(Se tilberedningsmetoder under bilde)

Egg som er romtemperert legges i vannet når det koker. Skru ned platen for å unngå at det fosskoker.

Tilberedningsmetode

Rå egg - I Norge kan du spise eggene så bløte som du ønsker, gjerne helt rå!
Posjert egg - Knekk kjøleskapskalde egg opp i kokende varmt vann (90-95 grader) og la dem trekke i ca. 4 minutter til hviten er fast og plommen er bløt.
Bløtkokt egg - Kokes i 3-6 minutter, avkjøl i kaldt vann.
"Smilende" egg - Kokes i 6-8 minutter, avkjøl i kaldt vann. På smilende egg skal plommen være litt fast i kanten og bløt i midten.
Hardkokt egg - Kokes i 8-10 minutter, avkjøl i kaldt vann.
Speilegg - Knekk egget forsiktig i en stekepanne med litt smeltet margarin. Stek ved svak varme til hviten er stivnet og plommen fortsatt er bløt.
Omelett - Hell røren i en varm panne slik at margarinen smelter lett uten å bli brun. Trekk den stivnede røren inn mot midten, legg på fyll og brett over.
Eggerøre - Hell røren i en panne som er så varm at margarinen smelter lett uten å bli brun. Trekk eggerøren sammen med gaffel etterhvert som den stivner. Dryss evt. klippet gressløk over.

Kilder:
Thomas B Gjelde(2012)Et egg om dagen er nesten like farlig som å røyke en 20-pakning om dagen nettside: Dagbladet.no
http://www.dagbladet.no/2012/08/17/nyheter/helse/forskning/23001062/
MatPrat(2012) Egg: Tall og fakta
http://www.matprat.no/nyttig-a-vite/egg-og-kjott-fra-a-a/om-egg/egg-tall-og-fakta/
MatPrat (2012) Steke og koketips: Egg
http://www.matprat.no/nyttig-a-vite/steke-og-koketips/egg/steke-og-koketips_-egg/
Helsedirektoratet(2007)
http://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/tema/kostrad/bor_den_som_har_hoyt_blodkolesterol_unngaa_egg
Helsedirektoratet(2010)
http://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/tema/kostrad/slik_reduserer_du_kolesterolet

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Her får du 7 tips til proteinrike og næringsrike frokoster.
Eggets unike egenskaper for deg som vil ned i vekt.
Fyll opp kjøleskapet med fargerike og næringsrike matvarer.

Spiste 70 egg hver dag

Diverse13.01.201914

Dietten hans bestod av 70 egg hver dag uten plomme!
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!