Tittelforsvarer Nils Kjetil Sande

Intervju18.10.2012Joachim Marhaug0

Nils Kjetil Sande er klar for Strongman-VM i 105 kg klassen 20. oktober! Han har vunnet NM og nådde dermed sin ambisjon om å være best i denne klassen.

Han er strålende fornøyd med å få vise seg i VM holdes i Bergen den 20. oktober. Fram til konkurransen er det trening og kosthold som gjelder og regner med å møte real konkurranse fra de utenlandske utøverne!

Personalia:
35 år, Kristiansand, samboer med Linn Beate

Meritter:
Showlift 2008 105kg - 1.plass
Showlift 2009 105kg - 2.plass
Showlift 2010 105kg - 1.plass
Showlift 2011 105kg - 1.plass
Exhale strongman 2009, åpen - 2.plass
Heilt vilt strongman 2009, åpen - 2.plass
Valhalla strongman 2009 105kg - 1.plass
Valhalla strongman 2010 105kg - 1.plass
Norges sterkeste mann 2009, åpen - 10.plass
Norges sterkeste mann 2010, åpen - 7.plass
Norges sterkeste mann 2011, åpen - 5.plass
+en del NM titler i enkeltøvelser i Valhalla
Norgesrekorder i conans, yoke, stein, apollons, vikingpress og dekk

Sponsor:
Herbalife - de sponser meg med høykvalitets kosttilskudd.

Din neste konkurranse - fortell om den og dine egne forventninger?

Min neste konkurranse er Strongman VM i 105 kg klassen. Jeg fikk invitasjon i 2010 og 2011 også, men i 2010 var jeg skadet og måtte trekke meg, og i 2011 ble VM avlyst. Så dette er noe jeg har ventet lenge på og jeg gleder meg stort til og konkurrer mot de aller beste i verden i min vektklasse. Ekstra moro er det at VM i år blir på hjemmebane, i Bergen 20.oktober. Jeg har sett videoer fra VM tidligere år og nivået er skyhøyt på utøverne, så jeg er edrulig i min målsetning, men håper jeg treffer optimalt med formtoppen og kan prestere maksimalt av hva jeg er god for på konkurranse dagen

Hvem er dine sterkeste konkurrenter?

Jeg vet ikke hvem som kommer ennå, men jeg regner med at det kommer en eller to fra Ukraina som har vært de beste de siste årene, og de er vanvittig rå, styrkemessig og teknisk. På VM 2009 og 2010 tok disse gutta f.eks like mange eller flere repper i stokk og hantel med samme vekter som de beste utøverne på NSM 2010 og 2011 (åpen klasse) gjorde. De andre deltagerne gjorde det ikke så mye dårligere heller, så nivået er som sagt skyhøyt.
Hvem som deltar fra Norge utenom meg, vet jeg ikke ennå, men totalt har vi fått lov til å ta med fire nordmenn siden Norge er vertsnasjon til dette VM. Jeg regner med å få god konkurranse fra disse også.

Hvordan lader du opp til konkurranse - både med hensyn til trening, hvile og kosthold?

Jeg startet oppkjøring til VM ti uker før konkurransen, og begynte med stor treningsmengde, uten alt for stor belastning, og kjører progresjon på vektene samtidig som jeg reduserer mengden, i tillegg til at jeg legger inn en deload uke midt i oppkjøringen. Jeg har stor fokus på øvelsestrening hele oppkjøringen og bruker gym'et mest til restitusjonsøkter, så selv om jeg trener seks dager i uken, er ca halvparten av øktene altså lette og korte restitusjonsøkter. Jeg trener til vanlig også 6 dager i uken og da er minst to av øktene strongmanøvelser og da gjerne mest mulig likt slik det er i konkurranse i forhold til vekt, distanse og repetisjoner. På restitusjonsøktene ligger jeg på 3-4 sett med lett belastning og 8-12 repetisjoner. Dessuten trener jeg en god del core power og tøyer en del.

Jeg er påpasselig med kostholdet siden jeg må veies inn på 105 kg eller mindre på VM. Jeg har fokus på høyt protein inntakt, men må samtidig få i meg tilstrekkelig med fett og karbohydrater til å opprettholde den høye treningsmengden i oppkjøringen. Det blir en del måltid med kyllingfilet, ris og brokkoli i oppkjøringen, men jeg sniker inn en og annen tacofredag også.

Følger mavefølelsen!

Nils Kjetil forteller at han trener på dagsform. Det er noe han stort sett alltid har gjort og det fungerer bra for ham. Han sier samtidig at han har et opplegg i hodet på hva han skal trene når, og han følger til viss grad en progresjon. Allikevel kan han legge på noen kilo eller hive av litt alt etter dagsformen! Dette gjør seg også gjeldende for hvor stor treningsmengde han har per økt.

Hva er dine ambisjoner - har de endret seg de 2 siste årene?

Mine ambisjoner har vært å være den beste Strongman i Norge i -105 kg klassen, noe jeg også har vært. I tillegg har jeg hatt veldig lyst til å delta på VM, og er veldig glad for at jeg nå får muligheten til det, - så ambisjonene har nok ikke forandret seg de siste to årene.

Rask utvikling som strongman!

Det første året utviklet Nils Kjetil seg raskt og kom på et bra nivå. Imidlertid kan han fortelle at de siste årene har ryggproblemer forårsaket en svakere utvikling enn ønsket. Han har allikevel greid å forbedre seg i noen øvelser på tross av ryggproblemene.

Ditt beste løft i 2012?

Det må bli mine løft/deltagelse i NSM, samt at jeg har dratt 322,5 kg i markløft og gått med 480 kg i yoke.

Kommer du til å fortsette å stille i -105 kg?

Nils Kjetil smiler og svarer: Det er 105 kg som er min klasse ja, så deltagelse på NSM og andre åpen klasse konkurranser er bare bonus for min del.

Hva er din favorittøvelse på trening - hvorfor?

Av strongman øvelser så synes jeg det er moro å trene stein, både enkeltløft og serier. Det er tungt og en teknisk øvelse. Det uten tvil verste synes jeg er tung truckpull, - her skal det ikke mange "runs" til før middagen er på full retur, svarer han og ler!

Hva har så langt vært din favorittøvelse i konkurranse - hvorfor?

Usikker på hva som er min favorittøvelse, siden jeg liker de aller fleste Strongman øvelser egentlig, men den øvelsen jeg har vært best i sammenlignet med mine konkurrenter er Conans Wheel. Generelt liker jeg godt alt av bæreøvelser, som f.eks. Farmers walk, Yoke race, Husafel, osv.

Hvem er Nils Kjetil?

Jeg er livsglad, utadvendt og direkte! Jeg er målbevisst, og setter meg høye mål og jobber hardt for nå dem. Selv om mange sikkert opplever meg annerledes i konkurranser, så er jeg avslappet og bekymrer meg veldig sjelden over noe som helst.

Din favorittmat - hva er det?

Jeg er generelt veldig glad i mat og liker veldig mye, men for å nevne noe, taco, mors kjøttkaker, juleribben, thaimat, og svigermors kalkunbryst.

Hva er det som fascinerer deg mest ved strongmanidretten?

Det er funksjonell styrke, store vekter og mange imponerende løft, samt at det finnes ingen begrensninger for hvilke øvelser som kan dukke opp i en konkurranse, og så er det et veldig godt miljø.

Hva driver du med til daglig?

Jeg jobber i National Oilwell Varco, delvis som I&C Manager i Singapore og delvis som Project Manager i Kristiansand.

Foruten trening - hva er det som engasjerer deg?

Jeg har en jobb som tar mye tid til vanlig, og som er bortimot altoppslukende de periodene jeg jobber i utlandet, så det er naturlig at man blir over gjennomsnittlig engasjert i jobben når den tar såpass mye tid, og det på godt og vondt.

Hva gjør deg fornøyd?

Jeg blir usedvanlig fornøyd når min kjære lager mat til meg, så jeg vil med dette oppfordre henne til å lage alle mine måltid til meg fremover.

Pause mellom slagene!

Han forteller også at en hvil utstrakt på sofaen etter et stort og godt måltid som noen har laget til ham er den aller beste måten for ham å slappe av på. Det er ham vel unt å ta en hvil mellom slagene og vi ønsker Nils Kjetil lykke til i høstens konkurranse!

(Artikkelen ble også publisert i Treningsforum magasinet nr 20, men er valgt å publiseres på web i forkant av konkurransen)

 


Hafthor Bjornsson pusher grensene og drar 501 kg i markløft - setter ny verdensrekord.

Se hva Norges Sterkeste Mann spiser

Strongman28.10.201933

Ole Martin Kristiansen spiser over 8000 kcal hver dag. Se hva han spiser her!

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Se bilder og video fra Norges Sterkeste Mann 2019.
Jonas skal løfte som en strongman og spise som en strongman. Se hvordan det går her!

Se hva Norges Sterkeste Mann spiser

Strongman28.10.201933

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!