Den nye juniormesteren

Intervju24.10.2012Joachim Marhaug0

Morten Vedøy er Norges nye Juniormester og han hadde egentlig ikke planer om å stille. Tre uker før NM bestemte han seg og satte seg selv på en hard diett.

Navn: Morten Vedøy
Alder: 20. Født i 1991
Høyde: 167 cm
Kroppsvekt: Konkurranseform : 81kg , offseason: rundt 95-100 kg
Sivilstatus: Samboer med Marianne
Yrke: Omsorgsarbeider og Personlig Trener
Sponsor: NordicPower
Klubb: For øyeblikket er det Team Citygym, men nå som jeg blir boende i Oslo går jeg nok over til Team 24 Fitness

Meritter:
Stavanger Open 2011. 1 plass Junior klasse
Stavanger Open 2011. 4 Plass overall
NM i kroppsbygging og Fitness 2011. 3 plass Juniorklasse
NM i kroppsbygging og Fitness 2011. 4 plass i -80 kg klasse
NM i kroppsbygging og Fitness 2012. 1 plass i Juniorklasse

Favorittdrikke: Sjokolademilkshake eller Pepsi Max
Favorittrett: Hjemmelaget pizza eller Fridays Burger
Favorittkosttilskudd: Må være Proteinpulver
Favorittreise: Vegas og se Mr Olympia eller Venice Beach

Hvem er du?

Jeg er en mann på 20 år fra Nærbø som ligger i Rogaland. Født og oppvokst der. Drevet med litt av ulik sport opp igjennom tiden. Alt fra fotball, håndball, svømming, kampsport, breakdance og styrketrening som ble min lidenskap. Har drevet med dette nå nærmere 8 år når jeg allerede begynte som 13 åring. Er nettopp utdannet personlig trener og jobber som omsorgsarbeider på siden av. Bor nå i Oslo sammen med min samboer, Marianne og katten hennes.

Hvordan trener du?

Jeg har prøvd mange ulike typer treningsprogrammer opp igjennom tiden men må si jeg har hatt mest fremgang med sånn jeg kjører nå. Har ikke noen faste øvelser eller antall sett og reps og trener alltid etter formen. Lite fan av å gå rundt å følge et ark slavisk på trening, tro meg, jeg har prøvd. Jeg liker å trene litt ettersom hva jeg må prioritere av svakheter når det kommer til fysikken min. Det siste året har jeg kjørt skuldre og bein 2 dager i uken der jeg deler opp fremside bein og bakside bein hver sin dag. Samme med skuldre, fremside og side en dag, mens bakside og trapezius(nakke) en annen. Kjører alltid litt forskjellig om det er på diett jeg er eller om jeg har litt ekstra kg på kroppen og liker å hive på litt ekstra kg som belastning når jeg trener. Min kropp responderer absolutt best på tung trening. Kjører ofte pyramider på baseøvelsene som benkpress, knebøy, nedtrekk, strakmark, skulderpress osv. Mens isolasjonsøvelsene holder jeg meg mer på rundt 8-12 repetisjoner. Min regel er at ingen treningsøkter er like. Jeg kan ofte komme på gymmet og bare vite at i dag skal jeg trene skuldre og da vet jeg at jeg starter med for eksempel skulderpress så kjører jeg ut i fra det videre med andre øvelser. Liker veldig godt å kjøre supersett og droppsett. Får virkelig kjøre muskelen en trener ut og det svir. Off season ser splitten min litt slik ut:

Dag 1. Bryst, legger
Dag 2. Rygg
Dag 3. Bakside bein og fremside skuldre
Dag 4 fri.
Dag 5. Armer og legger
Dag 6 . Fremside bein og bakside skuldre
Dag 7. Fri

Legger også inn mage i slutten av en trening enten en eller 2 dager i uken.
På diett så blir det litt så som så! Ikke noe fast men passer alltid på at jeg ikke trener biceps dagen etter rygg, triceps dagen etter bryst, fremside skuldre dagen etter bryst.

Hvordan er dietten din?

Dette året så fulgte jeg egentlig ikke noe diett slavisk. Hele året har jeg spist bra. Passet på og få i meg 4 måltid med enten kyllingfilet, laks, biff eller karbonadedeig, med enten fullkorns ris eller fullkornspasta hver dag. I tilegg starter jeg alltid dagen med havregryn / grøt og shake så da har jeg 5 bra måltid. Etter trening har jeg alltid proteinshake sammen med vitargo, bcaa og glutamin oppi. Før sengen så er det kasein shake og får alltid i meg 4-5 ss med Udos Choise eller sunt fett i løpet av dagen. Utenom så spiser jeg alltid litt ekstra i helgene. Ett måltid der jeg koser meg med pizza eller noe godt og litt is, dessert og smågodt. Samme har jeg gjort helt frem tid for ca 3 uker siden før konkurransen dette året. Har hatt 4 måltid med kylling/ris, samme frokost, kaseinshake og 3-4 ss med fett til dagen. De siste 3 ukene så kuttet jeg spisemåltidet på lørdagen. Økte kardioen litt og spiste slik:

Frokost: Havregrøt og proteinshake
Måltid 2, 3, 4, 5: 200 g kyllingfilet og ris. Justerte litt ned i slutten.
Etter trening. Proteinshake og riskaker.
Før kvelds: 200 g kylling eller 250 g torsk. Og hadde ca 20 g fett til dagen.

Hvem har hjulpet deg med trening og diett?

Dette året så har jeg og Marianne (samboeren min) satt opp dietten jeg har fulgt året rundt. Hun er utdannet ernæringsfysiolog og har egentlig god kontroll på næring jeg trenger osv. Jeg vet godt hva som er sunt og hva jeg skal spise, men er ikke alltid like god på å finne ut hvor mye jeg selv skal spise! Er lettere om noen setter opp en diett for meg slik jeg kan følge det! Mot konkurransen dette året så fikk jeg også god hjelp av Tommi Thorvildsen.

Hvordan var det å bli mester i Juniorklassen?

Det var utrolig gøy. Spesielt siden det er noe jeg har på en måte litt drømt om eller hatt som mål de siste årene. At jeg skulle bli det allerede i år var mer sjokkerende! Når det var 3 uker igjen og jeg bestemte meg så var planen egentlig bare å bli med for å få erfaring og for det er utrolig gøy å stå på scenen. Jeg var litt urolig om jeg skulle nå det men fulgte egentlig dietten og oppsettet jeg fikk av Tommi slavisk. Ble litt som å gå på autopilot! De siste ukene var utrolig tunge men absolutt verdt det! Fikk høre at forbedømmingen gikk bra og klarte nullstille meg litt før finalen. I finalen så bestemte jeg meg bare for å gjøre som på forbedømmingen og ha det gøy. Når navnet mitt ikke ble ropt opp på verken sjette, femte, fjerde, tredje eller andre plass så visste jeg ikke helt hva jeg skulle tro. Var en veldig bra juniorklasse i år og er absolutt veldig fornøyd med å vinne den.

Hva liker du aller best med kroppsbygging?

Det må vell egentlig være at en aldri blir fornøyd. Høres kanskje litt dumt ut, men det er noe med det en alltid må jobbe hardere og det at en kan bruke tid på å forme kroppen litt sånn som en selv vil, ved hjelp av mat og ulike typer trening. Ingenting kan måle seg med følelsen når en går på diett og en opplever nye muskler på en selv, se blodårer komme frem og se at det faktisk har kommet seg litt etter ett år med litt ekstra fett på kroppen! Så elsker jeg styrketrening. Det å prøve å presse seg til å løfte tyngre er også noe jeg digger. Tung styrketrening, I love it!

Er det noe du ikke liker ved sporten?

Det må vell være at det koster mye penger! En skal bruke penger på kosttilskudd og nok mat! Er ikke bare og bare å få i seg nok næring. Utenom det så er det jo alltids folk som har sine fordommer mot kroppsbyggere og fitnessutøvere! Om en tynn person går på et treningssenter eller ute på gaten i en singlet så er det ingen som bryr seg, men om en litt over gjennomsnittet trent person kommer gående i en singlet så er det lett å få stygge blikk eller du merker folk kommentere det! Hadde folk bare hatt anelse hvor mange hundre timer en bruker på gymmet, eller hvor mange hundre timer en står på kjøkkenet og lager mat, eller alle helgene en drar på gymmet en sen lørdagskveld og spiser kylling og ris istedenfor å dra ut på byen å drikke seg full å spise kebab. Da hadde folk kanskje gitt en respekt og komt meg kompliment.

Hvordan opplevde du NM?

Nei, hvor skal jeg starte? Planen var egentlig ikke å delta på NM i år. Jeg skulle gå på diett som alle andre for å komme i litt shape til sommeren. Lå på en grei diett, der jeg ikke gikk særlig mye kardio og lå greit på kcal. Etter hvert så fikk jeg vite at Lee Priest skulle komme til Norge på Norway Open og samboeren min hadde kjøpt meg en PT time sammen med han. Da bestemte jeg meg for i hvert fall å komme i form. Måtte jo ta meg litt bra ut på siden av legenden. Når jeg fant ut han ikke skulle komme så mista jeg ærlig talt litt motivasjon og visste ikke om jeg orket å gå på diett mer, heller begynne å bygge mot målet som var å vinne juniorklassen i 2014. Men folk på 24Fitness begynte å gire meg litt. Spurte om jeg ikke skulle stille og syntes formen så bra ut. Og var vel fredag, 3 uker før NM jeg snakka litt med Tommi og en annen bekjent på gymmet og jeg fant ut at jeg bare kjører på for erfaringen sin skyld! 3 uker med steinhard diett, lå på rundt 100-120 g karb om dagen og jobbet utenom. Gikk fra 1 time kardio til 1 time og 15 min hver dag og formen kom seg. Følte enda jeg hadde litt igjen på formen men fikk et program av Tommi der jeg skulle fylle opp kroppen istedenfor å tømme meg før konk. På innveiinga så var jeg 83,7 kg, nesten 8 kg tyngre enn året før, til forskjell så var jeg fullt godt opp med karbs denne gangen og drakk enda vann og holdt på salt. Sist gang så tømte jeg meg helt og kuttet vannet kl 12 på fredagen. Lørdags morgen så var jeg fin og tør i kroppen, litt oppblåst men fortsatte og gå på do og jeg fortsatte å spise det jeg skulle. Jeg ankom Oslo Konserthus rundt halv 9 lørdags morgen og lå bak i noen timer før forbedømminga. Begynte å karbe rolig opp og kjente meg bra på scenen på forbedømmingen. Litt tungt men veldig gøy. Vi var mange kjente som stilte i junior i år så det gjør det litt ekstra gøy å stå på scenen. Fikk bra tilbakemeldinger etter forbedømmingen og jeg nullstilla meg og begynte å fokusere på finalen. Noen timer senere etter litt avslapping så var det tid for symmetrirunde 2/Posedown og friprogram, finalen var i gang. Ting klaffet også bra her, surra litt med friprogrammet men virket som ingen fikk det med seg. Etter finalen var jeg bare glad det var over. Premieutdelingen gikk unna og jeg kom på første plass! Det var en utrolig god følelse og jeg var veldig fornøyd med egen innsats! Vil bare benytte anledningen her til å takke samboeren min Marianne Victoria Dahl for alt hun gjorde for meg de siste dagene og for at hun var delegaten min under stevnet! Uten henne så hadde nok ikke ting gått så på skinner som det gjorde! Hun er utrolig flink og står virkelig på for meg. Og Tommi Thorvildsen for hjelp med diett og oppkjøring til NM! Selv om han har vært syk og er på diett selv så står han på for teamet sitt! Virkelig imponerende! Har også støtte fra Andre Thesen som har hjulpet meg mye gjennom tidene og skal ha mye ære for jeg er der jeg er i dag! Uten disse så hadde nok ikke NM gått like bra! Veldig mange andre jeg skulle takket men listen blir lang! Dere vet hvem dere er.

Hvorfor flyttet fra Stavanger til Oslo?

Det var på grunn av Marianne. Vi møttes på Treningsforum sitt forum faktisk. Og vi bestemte oss for å reise på en spontantur til USA sammen. Etter det så holdt vi kontakten og hun hjalp meg gjennom både Stavanger Open og NM sist år. Etter dette så fant vi ut at vi skulle flytte sammen. Det var en stor overgang siden jeg virkelig trivdes i miljøet på Citygym, har mange gode venner og hadde bra jobber, for å ikke snakke om familie. Men jeg ville også komme meg bort. Jeg sa opp jobbene mine og flyttet den 5. desember 2011. I Oslo så hadde jeg ikke særlig mye bekjentskap, jeg kjente til noen på 24fitness og hadde jo møtt noen av vennene til Marianne. Jeg fikk meg jobb fort som omsorgsarbeider og jeg ble tatt veldig godt imot på 24Fitness. Der blir man jo kjent med folk og etter hvert så får man seg også venner. I dag så stortrives jeg i Oslo. Vi har nettopp overtatt en kjempefin leilighet på Majorstuen og jeg har mange gode venner her nå! Det er litt annerledes en i Stavanger, der alle "kjenner" alle, og det kan til tider bli litt mye. Man ser alltid de samme folkene på byen og man kan bli litt lei. I Oslo er det litt mer som skjer, ikke at jeg har vært ute på byen så mye i Oslo men det er en by der det er liv i hele tiden. Selvfølgelig er det en by der det er litt mye dritt. Litt synd med så mange tiggere og mye kriminalitet, men slik er det vell i de fleste storbyer. Jeg trives veldig godt med Marianne og nå har vi begynt å jobbe som Personlige trenere og vi har fått oss en drømmeleilighet. Jeg trives også godt i miljøet på 24Fitness og liker meg godt der jeg er i livet nå! Brikker begynner å falle mer og mer på plass. Selv om jeg selvfølgelig savner familie og venner i stavanger / Nærbø. Skulle ønske jeg kunne dratt oftere hjem å besøke dem.

Hva fikk deg til å begynne å trene?

Det hele begynte vell med at naboen hadde en hjemmesnekra benkpress som jeg fikk låne! Første gang jeg skulle prøve så var jeg 13 år og løfta 90 kg. Og syntes dette var veldig fascinerende. Rett før jeg fulgte 14 år så fikk jeg kjøpt meg medlemskap på et senter som heter Jæren SportsSenter på Nærbø der jeg tilbrakte mye tid. Klarte å pådra meg litt skader for jeg skulle plent løfte tungt, det var liksom det som jeg syntes var tøft da. Som 16 åring hadde jeg allerede 140 kg i benk og nesten 200 kg i markløft og jeg begynte å logge på Treningsforum.no. Der sa folk jeg burde begynne med styrkeløft og folk sa de var imponerte over styrken min. Dette ga meg jo motivasjon til å forsette å trene tungt, men etter hvert så fant jeg jo ut at tung styrketrening førte til jeg begynte å legge på meg litt muskler og jeg begynte å lese mye om kosthold og ernæring. Prøvde meg allerede på diett som 15 åring og slik holdt jeg på hvert år. Gikk opp i vekt om vinteren og ned i vekt om sommeren. Så for hver sommer at jeg hadde fått litt mer muskler og hadde komt i bedre form og begynte så å få meg mer kunnskap. Dro inn til Citygym en gang når jeg var 16 år for å kjøpe meg en bøtte med Carbo Fuel. Husker enda den gangen når jeg kom inn. Så Arild Haugen trene og det var liksom her de store guttene holdt til. I skranken den dagen så satt Andre Thesen der og han hadde visst sett noen bilder av meg på Facebook eller noe slikt. Han tilbydde meg å komme inn der å trene gratis noen ganger i uken siden jeg bodde et lite stykke i fra. Ikke mange mnd senere begynte jeg å trene der å ble kjent med mange fantastiske mennesker som jeg har lært utrolig mye av. Etter noen år med seriøs trening med fokus på muskelbygging så prøvde jeg meg på første konkurransen som jeg vant. Det var vell litt om hvordan alt startet.

Hva er dine beste løft?

Benkpress: 200 kg
Knebøy: 260 kg
Markløft: 230 kg (for 4 år siden)
Er også litt fornøyd med 10 reps på 72,5 kg hantler i skråbenk og 10 er på 155 kg i nedtrekk.

Hva kommer du til å satse videre på nå?

Planene videre er først og fremst å hjelpe til med å få samboeren på scenen! Hun har en liten drøm om å debutere i enten bikini eller fitness nå til Våren. Så nå som hun har hjulpet meg så mye så er det min tur til å stå på for henne. Ellers så satser jeg på å forbedre fysikken min litt mer å prøve å få på meg noen kg med masse. Har et mål om å prøve å forsvare juniortittelen i 2014 og kjøre på mot Nordisk. Er også en drøm å prøve meg i 2014 i junior VM om jeg klarer å kvalifisere meg. Ellers mer langsiktig så er det nok å prøve å fylle -90 kg klassen om noen år. Men jeg er enda ung og vet godt at ting tar tid i denne sporten så jeg prøver ikke å haste meg av gårde! Kommer til å jobbe hardt året rundt for å hele tiden forbedre meg uansett! Slik må man nesten om man skal komme lengre.

Hvordan holder du motivasjonen oppe dag ut og dag inn med trening og kosthold?

Det er vell først og fremst på grunn av at det er en lidenskap. Det er noe jeg virkelig brenner for og elsker å drive med. Se resultater og alltid kunne prøve å presse meg mer og mer! Det at motivasjonen min holdes oppe hver eneste dag skyldes også litt at jeg har bra folk rundt meg som har troen på meg og støtter meg! Det hjelper utrolig mye på. Selvfølgelig er det perioder som er tøffere en andre og man er ikke alltid 110% motivert for å dra på trening men nå er jeg så heldig og har funnet drømmepartneren min som også interesserer seg for det samme. Både når det kommer til kosthold og trening. Det å kunne ta seg en treningsøkt på en lørdag å dra hjem å spise god sunn mat og slappe av med en film er noe vi heller foretrekker en å dra ut på byen å feste! Det at vi begge pusher hverandre gjennom hver eneste trening og hele tiden jobber mot å forbedre oss er jo noe som holder boosten oppe hos begge! Er det en dag jeg har litt lite motivasjon så er hun utrolig flink til å gire meg opp og samme omvendt!

Det er også perioder der man kanskje har lite penger og sliter med å få kjøpt alt man trenger av mat og kosttilskudd og da merkes det også på motivasjonen! Er nå så heldig og skal få samarbeide med Andre Thesen fremover og få sponset kosttilskudd av Nordic Power! Noe som også er utrolig motiverende for meg! Har ikke hatt noe sponsor før så det er noe som også kommer til å drive meg fremover.


806 kg x 12 reps i beinpress

Intervju14.08.2013281

Se video av Morten Vedøy som tar 806 kg x 12 reps i beinpress.
I fjor sommer fant han ut at han ville konkurrere.
Varinder Singh Ghuman er en profesjonell vegetariansk kroppsbygger fra India.
Den 8 ganger Mr. Olympia-mesteren hamrer løs på vektene igjen etter multioperasjoner i ryggen.

806 kg x 12 reps i beinpress

Intervju14.08.2013281

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!