Norges Sterkeste Mann & Kvinne 2012

Strongman24.10.2012Per Andrew Lier0

Lørdag 20. oktober - Odderøyhallen i Kristiansand - en fantastisk dag, med fantastiske utøvere og prestasjoner, fantastisk publikum og fantastisk crew! Alt gikk på skinner, og her følger historien (se alle resultatene i bunn).

Artikkel i forkant av NM:
- NM 2012 (http://www.treningsforum.no/php/art.php?id=2315)
- Tim Enersen - Vil bli Norges Sterkeste - Intervju (http://www.treningsforum.no/php/art.php?id=2314)
- Per Magne Simonsen - Strongman fra nord - Intervju (http://www.treningsforum.no/php/art.php?id=2319)


Norges Sterkeste 2012:
Kvinne: Kikki Berli-Johnsen (44 - Team Sporty 24 - fra Arendal)
Mann -90kg: Andreas Valand (26 - Kristiansand StrongTeam - fra Mandal)
Mann -105kg: Lars Erik Nilsen (38 - Kristiansand StrongTeam - fra Kristiansand)

Hele 47 deltakere møtte opp til kamp denne lørdagen fordelt på de tre klassene. Allerede under innveiingen dagen før på YESS! Hotel kunne man kjenne nervene sveve i luften. Èn-etter-èn veide gutta seg inn, og alle klarte i år vekta. Også under det etterfulgte infomøtet hvor lokalet var stappfult, var det fokuserte blikk og lite utenomsnakk.Lørdag: Utøverne ankom hallen og fant sine plasser i oppvarmingsområde. En ting alle kanskje ble litt skremt av, var de enorme dekkene fra Nordisk Dekkimport AS. Herredekkene ruvet nesten 2 meter, og damedekkene var heller ikke til i kimse av.

Etter at publikum var på plass og ønsket velkommen, og utøverne var ferdig oppvarmet og defilert, var det endelig tid for kamp. Rekkefølgen skulle være: klasse -90kg (1), klasse -105kg (2), og til slutt Kvinnene (3).I klasse -90 kg var det på forhånd ventet en tøff kamp mellom regjerende mester, Andreas Valand (26) fra Kristiansand StrongTeam og stortalentet Tim Enersen (25) fra Drammen Strongmanklubb. I tillegg må det nevnes at mesteren fra 2010 (Tobias Hollerud Tellefsen - 26) og 2009 (Jan Inge Gundersen - 33) i år gjorde comeback for å kjempe om pallen.

I klasse -105 kg var det hjemmehåpet og arrangør Lars Erik Nilsen (38) fra Kristiansand StrongTeam som var favoritten. Da fire av de sterkeste fra fjoråret var reist til konkurranse i Bergen denne dagen, var det vanskelig å se hvem som kunne tukte Lars i år. Lars tok 2. plassen ifjor, og hadde i år ett mål for året: GULL! Her skulle det lievel vise seg å komme en stor overraskelse av en konkurrent!

Blant kvinnene må det sies at forhåndsfavorittene var Kikki Berli-Johnsen (44) fra Team Sporty 24 og Lise Gangstad (45) fra Ghost Gym. Det må sies at sistnevnte har slitt med en ryggskade under oppkjøringen, og at det var uvisst hvordan dette ville påvirke hennes konkurranse. Mange av de andre oppmøtte visste man lite om, bortsett ifra noen rykter om sterke jenter i Janne Grandalen-Flo (34) fra Kick Treningssenter (Arendal) og to CrossFit'ere fra Trondheim og Oslo.Dommer Knut Bjorvatn instruerer utøverne!

Klasse -90kg:

Allerede fra første øvelse (Stokkløft - flest antall løft på 100kg på 60 sekunder) var Tim Enersen fra Drammen tydelig på at han skulle ta gullet til Drammen Strongmanklubb. Han klarte 8 løft i Stokken, og ledet da forran Andreas Valand og talentet Rick Henry Eskeland (19) fra Gymmen Strongman Team (Nærbø i Rogaland) som presterte 7 løft og delt 2. plass.

I neste øvelse (Farmers Walk - 2x125kg - 30 meter m/vending halvveis), var igjen Tim den raskeste på tiden 18 sekunder (!). 2. plassen gikk til et annet stortalent, Stian Lønnum Thue (19), også han fra Gymmen Strongman Team, mens 3. plassen gikk til klubbkamerat Rick Henry Eskeland. Andreas Valand falt ned til delt 6. plass, enda han kom inn på tiden 24,7 sekunder.


Mikke Olsen (31 fra Modum StrongTeam) gjorde en god figur under NM -90kg og havnet til slutt på en delt 13. plass.

I øvelse 3 (Dekkvelt - 4 velt) viste NM-mesteren fra 2010, Tobias Hollerud Tellefsen fra Kristiansand StrongTeam, kjente takter ved å fullføre alle veltene på 31,4 sekunder. Dette var ledelse inntill Tim Enersen fullførte 3 hundredeler øvelsen raskere. Det var imidlertid tid for Andreas til å vise hvem som er sjefen, og Andreas røsket rundt dekkserien på vanvittige 24,4 sekunder (!).

Før 4. og siste øvelse før CUTT'en (Atlas Steinserie fra 100-170kg til 120cm), var det Tim Enersen som nå ledet konkurransen med 6 poeng forran Andreas (65 poeng), mens Stian Lønnum Thue lå på 3. plass med 62 poeng). Det var mange som sleit med disse steinene, og veldig mange klarte bare de 2-3 første på 100, 120 og 140 kg. Førstemann til å få opp 4 steiner var Stian Lønnum Thue som fullførte disse på 17,56 sekunder - noe som gav en klar 1. plass. 2. plassen gikk til Andreas Valand som fullførte på 30,6 sekunder (Andreas har Norgesrekord i Atlasstein, med et singelløft på 190 kg opp til 120 cm). 3. plassen gikk til Tobias Hollerud Tellefsen på 36,3 sekunder. Tim Enersen bommet på 160 kg og måtte dele 4. plassen med 11 andre, noe som gav 16 poeng mot 24 til vinneren.Etter CUTT'en var det nå Andreas som ledet konkurransen med 1. poeng forran Tim Enersen (87 poeng), som igjen lå 1. poeng forran Stian Lønnum Thue.
5. øvelse var det Yoke (325 kg - 15 meter rett frem). NM-mesteren fra 2009, Jan Inge Gundersen fra Kristiansand StrongTeam, presterte rått med å fullføre øvelsen på 19,8 sekunder som gav 2. plass i øvelsen. 3. plassen gikk til Stian Lønnum Thue på 22,4 sekunder, men det var Andreas Valand som løp inn seieren på utrolige 15,4 sekunder!

Totalt før siste øvelse var nå Andreas i ledelsen med 112 poeng, mens Tim Enersen og Stian Lønnum Thue delte 2. plassen med 108 poeng hver.Andreas Valand mot Tim Enersen i Yoke

Markløft (220 kg - flest løft på 60 sekunder med "løft"- og "godkjent"-signal). Etter 4 timer med beinhard konkurranse og hardkjør, og som 6. og siste øvelse på dagens program, var man kanskje innstilt på at det meste av krefter var brukt opp. Det var nå det skulle avgjøres hvem som er Norges Sterkeste Man -90kg.
Svein Erik Hagland (25) fra Kristiansand StrongTeam klarte imponerende 9 løft sammen med 19-åringen Rick Henry Eskeland. Etter dette tok Stian Lønnum Thue tok ledelsen med hele 10 godkjente løft. Publikum var imponert, og skulle de to siste klare å slå dette? Dagens siste par i klasse -90kg gikk frem til sine plasser. Tim Enersen og Andreas Valand i et heftig oppgjør. Klar, ferdig, GÅ: Tempoet var høyt hos begge, men det var nå Andreas Valand virkelig skulle vise seg frem...... Det gikk faktisk så fort at man kom ut av tellinga (!), og etter 60 sekunder var passert, og dommerne hadde fått telt opp løftene, så kom meldingen: Tim Enersen: 7 godkjente løft....... Andreas Valand: 14 (!) godkjente løft og NORGES STERKESTE MANN -90kg - 2012! GRATULERER SÅ MASSE!!!!!

Dermed ble pallen i klasse -90kg: Andreas Valand (1. - 136 poeng), Stian Lønnum Thue (2. - 131 poeng) og Tim Enersen (3. - 128 poeng).Andreas Valand i Markløft

Klasse: -105kg (Samme vekter og øvelser som for klasse -90kg)

Det var mye bra løfting i første øvelse (Stokkløft - 100kg), og det må trekkes frem at Jon Einar Haugland fra Kristiansand StrongTeam klarte 8 godkjente løft, noe som holdt til ledelse før siste par ut i øvelsen. Dette var Lars Erik Nilsen og Bjørnar Kvernstuen (23) fra Sogndal, og der mange kanskje trodde at Lars Erik skulle kruse inn til seier, ble de nok veldig overrasket og imponert over duellanten Bjørnar som løftet like mange - 10 godkjente løft og dermed også lik plassering!

I øvelse nr. 2, Farmers Walk, var det imponerende å se at Eirik Bruun Ingebrigtsen (26) fra Valhalla Strongmanklubb (Tvedestrand/Arendal), løp hele distansen på 19,6 sekunder - noe som holdt til 3. plass i øvelsen. Til slutt var det igjen duket for duell mellom Lars Erik og Bjørnar. Denne gangen var det imidlertid Lars Erik som var raskest med tiden 17,1 sekunder. Bjørnar var noe uheldig og mistet/snublet i koffertene, og måtte ta til takke med 3. plass med 20 sekunder, enda han var lynrask frem til uhellet.Kai Kendrick (33 - Kristiansand StrongTeam - fra Lillesand) gjorde en fin debut i NM.

I 3. øvelse (Dekkvelt) overrasket en mann fra Harstad Strongmanklubb stort. Tommye Horne (38) tok ledelsen i øvelsen og klarte alle 4 veltene på imponerende 21,3 sekunder. Dette var en tid som heller ikke Bjørnar Kvernstuen klarte å slå, og som tross eksplosiv løfting havnet på plassen bak på tiden 25,1 sekund. I siste par ut skulle likevel den tidligere NM-mesteren fra 2003-2006 vise seg i sin kanskje aller beste øvelse. Lars Erik fullførte på 19,3 sekunder og tok dermed nok noen poeng i ledelsen.

Før 4. og siste øvelse før CUTT'en, var det Lars Erik Nilsen som nå ledet konkurransen med 4 poeng forran Bjørnar Kvernstuen (34,5 poeng), mens Jon Einar Haugland lå på 3. plass med 28 poeng. En skummel melding fra utøverområdet lød på at Lars Erik hadde skadet seg under dekket, og slet med smerter i rygg/midje - var det så ille at han måtte bryte?


Tommy Horne (38 - Harstad Strongmanklubb) imponerte under NM og kunne ta med seg en fin 4. plass hjem.

4. øvelse var Atlas Steinserie. 7 av de 13 utøverne klarte steinene opp til nr. 4 (160kg), og tidene frem til 4. plass var fra 51 til 28 sekunder med Tommy Horne som bestemann. Jon Einar Haugland imponerte nok en gang med å klare de fire steinene på 16,1 sekund. Dessverre så bommet han i siste sekund på 170kg steinen, og det var nå bare to igjen som kunne klare denne. Bjørnar skal ha uttalt at Stein ikke var noen god øvelse for han, men som førstemann til å klare hele serien til og med 170 kg. Dette var enormt! Han fullførte på formidable 29 sekunder! Lars Erik Nilsen som siste man ut, gikk fullt ut for å slå Bjørnar tross smerter. Han fikk opp alle steinene han også, men måtte ta til takke med 2. plass i øvelsen da han var 7,5 sekunder etter Bjørnar.
Til CUTT'en hadde nå Lars Erik fortsatt 3 poeng ledelse på Bjørnar, mens Jon Einar Haugland lå på 3. plass.


Johnny Johannessen (22 - Team City Gym Sandnes)

Yoke var øvelse nr.5. Alle utøverne fullførte Yoken på gode tider, og samtlige var over målstreken på under 21 sekunder. Jens Petter Ødegård (26) fra Toten Sterkmenn imponerte veldig og kom over på 12,2 sekunder. Dette var foreløpig ledelse før stortalentet Håkon Haugland (20) fra Kristiansand StrongTeam løp inn på 9 sekunder (!). Dette var tid som heller ikke Bjørnar Kvernstuen kunne gjøre noe med, ennå han var hakk i hel på 9,2 sekunder.

Overraskelsen i øvelsen var Lars Erik Nilsen som nå virkelig fikk kjenne på skaden han pådro seg under Dekkvelt. Tempoet var raskt, men så fikk han black-out og måtte sette ned Yoken. Etter å ha fått summet seg litt fortsatte han og kom inn på 16,3 sekunder som holdt til en 5. plass.

Før siste øvelse sto det nå helt likt mellom Lars Erik og Bjørnar med 59,5 poeng. Jon Einar Haugland lå på 3. plass med 46 poeng, Håkon Haugland på 4. plass med 45 poeng, og Tommy Horne på 5. plass med 43 poeng.

Markløft skulle som siste øvelse avgjøre kåringen av Norges Sterkeste Mann -105kg - og det skulle bli jevnere og mer spennende enn forventet.


Håkon Haugland (20 - nærmest) og Jon Einar Haugland (28) (begge fra Kristiansand StrongTeam) tok hjem hhv. 4. og 3. plassen under årets NM.

Det var mye bra løfting! Morten Aamodt (20) fra Gymmen Strongman Team (Nærbø) dro 7 godkjente løft. Tommye Horne dro 8, Eirik Bruun Ingebrigtsen 9 og Jon Einar Haugland hele 13! Det var nå duket for siste paret ut, og kampen om NM-tittelen. Lars Erik er normalt sterk i Markløft, men sliter med smerter og noen sier han har tenkt å gi seg. I tillegg skal Bjørnar ha uttalt at dette er hans beste øvelse.

Klar, ferdi... GÅ! Å for et tempo.... og begge to like raske.... og så drar Lars Erik littegrann raskere og ligger littegrann i forkant, men det går så raskt at dommerne såvidt rekker å si "løft" før de får sagt "godkjent", og så "løft igjen". Og når 60 sekunder er gått........ 14 løft på Bjørnar Kvernstuen og 15 løft på Lars Erik Nilsen som er Norges Sterkeste Mann - 105kg! GRAUTLERER!!! En vanvittig prestasjon på etter en lang og tøff konkurranse!
Totalt ender Lars Erik Nilsen (1. plass) på 72,5 poeng, Bjørnar Kvernstuen (2. plass) på 71,5 poeng, og Jon Einar Haugland (3. plass) på 57 poeng.


Lars Erik blir raskt en opptatt mann etter seieren han har trent for i to år etter sitt comeback.

Kvinnene:

Stokkløft som første øvelse er muligens den utfordringen de fleste jentene har gruet seg til. Likevel gikk det svært bra. Det var imponerende å se jentene løfte 50 kg Stokk! I første par ut ble publikum og undertegnede tatt helt på senga av Renate Loraas (28) fra Black Box Gym (Oslo) som kastet opp hele 11 (!) løft på 60 sekunder og var god for flere. Dette holdt til seier, men det var også andre jenter som imponerte voldsomt. Både Janne Grandalen-Flo og Else Mari Lind (21) fra CrossFit Trondheim fikk opp 10 godkjente løft, mens 4. plass i øvelsen gikk til Lise Gangstad med 8 løft. Kikki Berli-Johnsen fikk 4 godkjente og tok en foreløpig 5. plass i den øvelsen hun kanskje fryktet mest. Spørsmålet var om hun hadde havnet for langt bak til å klare å komme opp i tet igjen.

I øvelse nr. 2 (Farmers Walk) klarte alle jentene å komme seg helt over. Her fikk imidlertid Kikki Berli-Johnsen vist seg frem igjen, og tok en foreløpig ledelse på tiden 19,3 sekunder. Denne tiden ble etterhvert også tangert av Janne Grandalen-Flo, før det var Renate Loraas som nok en gang tok seieren på tiden 18,1 sekunder! Også Else Mari Lind (21) fra CrossFit Trondheim hadde imponerende tid på 20 sekunder som gav 4. plass, mens Lise Gangstad var 2 hundredeler bak (5. plass). Verdt å nevne var at både Kikki og Janne løp langt over markeringen halvveis før det gikk opp for de at de måtte snu.

Elisabeth Hjørnevik (22 fra Askøy Strongmanklubb - nærmest) og Benedicte F. Andersen (19 fra Kick Treningssenter i Arendal) i aksjon under Stokk.
I øvelse nr. 3 (Dekkvelt) var det flere av jentene som slet med de voldsomme dekkene, og fire jenter delte 2. plassen etter å ha klart 3 velt. Til slutt var det Kikki som eneste kvinne som gjennomførte alle 5 veltene og imponerte voldsomt i øvelsen!

Før 4. og siste øvelse før CUTT'en, var det Renate Loraas som ledet konkurransen med tre poeng forran Kikki Berli-Johnsen og Janne Grandalen-Flo som delte 24,5 poeng og foreløpig 2. plass. Deretter fulgte Lise Gangstad med 20,5 poeng og Else Mari Lind med 20 poeng.

4. øvelse var Atlas Steinserie. 5 av jentene klarte de to og tre første steinene på 70 og 80 kg. Else Mari Lind og Janne Grandalen-Flo fikk opp den 4. steinen på 90kg på hhv. 60 og 26,1 sekunder. Renate Loraas fortsatte å imponere, og var den første til å få opp alle de 5 steinene opp til 100 kg, på tiden 54,5 sekunder før siste par skulle ut. Da var det opp til Kikki og Janne å avgjøre. Begge to var lynraske og heiv steinene opp én etter én. Når begge til slutt gikk løs på 100 kg steinen så var Kikki den første til å fullføre på 32,9 sekunder, 7 sekunder forran Janne som tok 2. plassen i øvelsen.

Janne Grandalen-Flo (34 fra Kick Treningssenter i Arendal - nærmest) og Else Mari Lind (21 fra CrossFit Trondheim) kjemper for å få has på monsterdekkene.
Til CUTT'en hadde nå Renate kun 1. poeng ledelse på Kikki med 34,5 poeng. Janne lå 3 poeng bak med 31,5, og Lise med 29,5.

I Yoke (5. øvelse) imponerte Elisabeth Hjørnevik (22) fra Askøy Strongmanklubb stort. Hun løp over 15 meter med 165 kg i et forrykende tempo, og kunne notere 8,3 sekunder! Dette ble en tøff tid for resten av jentene å slå, og frem til siste par var Janne nærmest med 9,4 sekunder på en foreløpig 2. plass. Og så var det opptil Kikki å prøve å sanke poeng fra Renate..... Klar, ferdi,... GÅ! Kikki er raskes fra start og fortsetter å øke tempoet. Hun tror det ikke selv, men var faktisk så rask at hun satte bestetid med 7,6 sekunder! Renate gjennomførte på 10,2 sekunder som gav 4. plass i øvelsen.

Dermed var Kikki 2 poeng i ledelsen over Renate, som igjen var 3 poeng forran Janne. Etter øvelsen gikk det likevel rykter om at Kikki hadde skadet ryggen under Yoke. Hvordan ville isåfall dette påvirke resten av konkurransen?

Nå skulle det være opp til 6. og siste øvelse (Markløft - 100kg for reps) å avgjøre hvem som skulle hente hjem den gjeve tittelen. Det skulle vise seg at 100 kg ble for lett for disse jentene. Nivået var imponerende høyt, og de som syntes gutta dro mange reps må nå lese nøye. De fire første jentene presterte fra 8 til 14 godkjente løft, før nest siste par skulle ut. Lise Gangstad skulle her, sammen med Janne sette standarden i Markløft. Henholdsvis 24 og 19 løft! Hvordan er det egentlig mulig på 60 sekunder? Det virket som oppvarmingsvekter for begge to, enda Lise vant duellen overlegent med 5 løft. Dette var helt vanvittig rått!


Renate Loraas (28 fra Black Box Gym i Oslo) imponerer voldsomt i NM!

Og hvordan skulle Kikki og Renate prestere i forhold til dette? Ettersom Kikki allerede ledet med 2 poeng, måtte Renate løfte flere enn Kikki, og det måtte komme én utøver mellom Renate og Kikki. Klar, ferdig....GÅ! Det løftes, og det går fort. Renate Loraas ligger litt i forkant, og etterhvert ligger hun iallefall 1-2 løft forran Kikki.... Stemningen er til å ta og føle på, og publikum heier og heier. Da 60 sekunder er passert må dommerne ta en opptelling..... Renate har 21 godkjente, og Kikki........ får 19 godkjente og er dermed Norges Sterkeste Kvinne 2012! GRAUTLERER SÅ MASSE!!!!

Det ble altså så jevnt det kunne bli, og det skilte 0,5 poeng mellom Kikki (52) og Renate (51,5). Janne fikk poeng og 3. plass.


Kikki Berli-Johnsen hadde trøbbel med å få det til å gå opp at hun hadde vunnet før det hadde gått litt tid.
Til slutt:
Vi anbefaler alle å følge med på vår Facebook-gruppe:
www.facebook.com/NorgesSterkeste

Her finner man fullstendige resultalister, intervjuer, bilder, videoer, andre medieinnslag fra konkurransen, oppdateringer, m.fl. Denne gruppa vil også bli brukt til å annonsere videre konkurranser og happenings.

Alt i alt ble det altså en utrolig vellykket dag. Vi hadde et supert publikum, et uvurderlig crew (riggere, skivepåsettere, poengregnere, mfl.), dommer Knut Bjorvatn og Jan Dukene (norges sterkeste ordførere!), flotte utøvere og sponsorer (YESS! Hotel, Telenor, Avfall Sør Bedrift AS, Proteinfabrikken, Nordisk Dekk Import AS), og mange råe prestasjoner. Nivået er skyhøyt og jevnt (se bare på resultatlistene), og det er ingen som kan ta med seg pokalene uten beinhard kamp!

Kristiansand StrongTeam ønsker å takke alle som har hjulpet til med å få dette til å bli kanskje tidenes beste NM. Vi er allerede i gang med planleggingen for Norges Sterkeste Mann (-90 og -105) & Kvinne - 2013, og ønsker alle sammen hjertelig velkomne tilbake til neste år!

Flere bilder

 

 Foto: Robert Tskhovrebov v/Studio 22


Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Se bilder og video fra Norges Sterkeste Mann 2019.

Vi har en NY Norges Sterkeste Mann

Strongman12.10.2018351

Med avrevet bryst vant han Norges Sterkeste Mann 2018.

Norges Sterkeste Mann & Kvinne 2018

Strongman10.10.2018161

Se resultater, bilder og reportasje fra Norges Sterkeste Mann og Kvinne 2018.

Dette er Norges NYE Sterkeste Mann

Strongman25.09.2017280

Etter 10 år med trening og 9 NSM konkurranser så klaffet alt - han vant!

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Vi har en NY Norges Sterkeste Mann

Strongman12.10.2018351

Norges Sterkeste Mann & Kvinne 2018

Strongman10.10.2018161

Ønsker du å bli litt sunnere? Da bør disse matvarene stå på handlelisten.

Effektiv beintrening

Trening30.07.202069

Ikke skipp unna beintreningen. Dette er øvelsene du bør gjøre.
Disse kraftplantene og grønnsakene har mest proteiner i seg.
Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?