Kaffe – mystisk helsebrygg eller mørk gift?

Kosthold29.10.2012Ida Marie Pedersen118

En oppklaring av myter og helsepåstander om kaffeinntak.

Visste du at Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking, og har et av verdens høyeste kaffeforbruk (1)? I følge Norsk kaffeinformasjon inntar en kaffedrikker i gjennomsnitt 5 kopper kaffe daglig, noe som tilsvarer et årlig forbruk på nesten 9,5 kg kaffe per innbygger.

Kaffe ble introdusert i Norge på slutten av 1600-tallet, og er i dag en viktig del av norsk måltidskultur (2). Mange av oss har svært etablerte kaffevaner, og vi drikker gjerne kaffe på grunn av dens smak, for å føle oss mer opplagt, øke konsentrasjonen og ikke minst i sosiale sammenhenger.

Kaffe inneholder som mange vet antioksidanter, men det er nok de færreste som er klar over at nordmenns kaffeinntak er ansvarlig for hele 60 % av det totale antioksidantinntaket i kosten (3). Antioksidanter er en fellesbetegnelse for bestemte organiske substanser, blant annet vitaminene A, C og E, samt selén, og betakaroten, og beskytter kroppen vår mot oksidativt stress, som kan skade celler, proteiner og arvemateriale. Kaffe er av stor betydning fordi det inntas svært ofte og regelmessig, sammenliknet med andre antioksidantrike mat- og drikkevarer.

Men hvordan påvirker egentlig dette mørke brygget helsen og kroppen vår? Hva viser den seneste tids forskning? Er det helsefremmende å drikke så mye som mulig, eller er det hensiktsmessig med et begrenset/moderat inntak?

En jungel av helsepåstander

Daglig blir vi brutalt eksponert for helsepåstander om kropp og ernæring, og det er ikke enkelt å skille myter fra fakta. For hva er egentlig myte og hva er sant? Og hvem bestemmer det? Den ene dagen blir det skrevet at et glass vin er godt for hjertet, neste dag øker det risikoen for brystkreft. Fett er farlig for hjertet, eller var det sånn at det beskyttet mot hjerte-karsykdommer? Og hva med kaffe?

Et kjapt søk i en kjent norsk nettavis viser blant annet at kaffe bidrar til redusert risiko for brystkreft, skjerper hukommelse, er prestasjonsfremmende og fører til at vi lever lengre (4). Det samme søket viser i tillegg artikler som skriver om sammenheng mellom kaffedrikking og økt kreftrisiko, at kaffe kan gi leddgikt, er farlig for gravide og kan føre til abort.

I dagens jungel av ofte motstridende helsepåstander er det lett å bli forvirret. Én enkelt forskningsartikkel får gjerne stor oppmerksomhet i media, spesielt dersom studien publiserer skremmende eller uventede resultater. Sjokkerende overskrifter selger, og i dagens samfunn er vi som forbrukere meget opplyste og velvitende.

Det er viktig å understreke at ny og oppsiktsvekkende forskning både er spennende, interessant og ekstremt nødvendig, men det er også viktig å være skeptisk til det som publiseres. Forskning på kosthold og ernæring er i stadig utvikling, og det er spesielt viktig å lese nye resultater med et kritisk blikk. Ny kunnskap og viten forandres sjelden over natten.

Stor dansk rapport om kaffe, sunnhet og sykdom

For å rydde opp i de mange helsepåstandene som florerer i media, har vårt skandinaviske naboland i syd tatt tyren ved hornene da de i 2011 opprettet Videnråd for Forebyggelse (5). Rådet har fått bevilget 19 millioner DKK fra Lægeforeningen og TrygFonden, og består av en arbeidsgruppe på 15 eksperter som i løpet av en 3-års periode skal arbeide for forebyggelse av sykdom og fremme den danske befolknings sunnhet. Rådet skal årlig publisere rundt 3-4 rapporter, og er et tiltak for å bidra til klarhet i motstridende helsebudskaper, samt hindre økende og forvirrende myter i befolkningen.

I mai 2012 offentliggjorde Vidensråd for Forebyggelse en stor dansk rapport om kaffe, sunnhet og sykdom (6). Rapporten er en gjennomgang og vurdering av relevant vitenskapelig litteratur om kaffens betydning for sunnhet og sykdom, og har fokus på de store folkesykdommene som kreft, hjerte-karsykdom, osteoporose (leddgikt), type 2-diabetes, Alzheimers, Parkinsons og graviditet. Rapporten er en sammenfatning av forskning fra de seneste år, og er utarbeidet på bakgrunn av internasjonale systematiske oversiktsartikler, metaanalyser og større rapporter fra anerkjente tidsskrifter, forskningsinstitusjoner og myndigheter. Rapporten er av meget høy verdi og kvalitet, og er kort sagt et meget godt verktøy for å oppklare de viktigste helsemytene om kaffeinntak. Under følger de 8 viktigste konklusjonene fra rapporten.


1. Vil mitt kaffeinntak øke risikoen for dødelighet?

Nei.

Det er ikke funnet holdepunkter for at et moderat kaffeforbruk (3-4 kopper per dag) er assosiert med økt dødelighet.

2. Vil sannsynligheten for at jeg får kreft være større dersom jeg drikker kaffe?

I utgangspunktet nei. Men det avhenger av mengde kaffe som drikkes.

Et moderat inntak (3-4 kopper daglig) øker ikke risikoen for kreft når det gjelder de mest "alminnelige" kreftformene. Faktisk vil et moderat inntak muligens ha en beskyttende effekt på en rekke kreftformer, spesielt lever, munnhule, svelg, livmor, samt tykk- og endetarmskreft.

Når det er sagt, kan et meget høyt inntak av kaffe øke risiko for blære- og lungekreft. Det mangler likevel data fra ikke-røykere, så det kan ikke utelukkes at datamaterialet - og resultatene har blitt påvirket av dette.

3. Vil kaffedrikking føre til økt risiko for hjerte-karsykdommer?

Det avhenger av kaffetype. Det er derfor relevant om du drikker filterkaffe, kokekaffe, presskannekaffe eller espresso.

Når det gjelder inntak av filterkaffe øker ikke dette risiko for hjerte-karsykdommer. Nyere studier tyder faktisk på en 10% lavere sykdomsrisiko ved inntak av filterkaffe.

Når det gjelder kokekaffe, presskannekaffe og espressokaffe viser derimot enkelte undersøkelser at disse kaffetypene øker kolesterolet (total-kolesterol og LDL-kolesterol), som kan øke risikoen for hjerte-karsykdommer. Her er det behov for flere langtidsstudier.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

4. Påvirker kaffe utvikling av osteoporose (beinskjørhet)?

Ja.

Det ser ut til at koffein nedsetter beintettheten i knokler og øker risikoen for osteoporotiske brudd, dersom kalsiumnivået er lavt (mindre enn 700 mg/dag). Et kalsiuminntak på 40 mg (for eksempel 30 ml melk) per kopp kaffe kan kompensere for dette tapet.

5. Vil kaffe føre til økt risiko for utvikling av type 2 diabetes?

Nei.

Et moderat inntak på 3-4 kopper kaffe per dag har faktisk en overbevisende beskyttende effekt på utvikling av type 2 diabetes, og ser ut til å redusere risikoen med 25 % eller mer.

6. Vil kaffe føre til økt risiko for å utvikle Parkinson eller Alzheimers?

Nei.

I begge sykdomstilfeller vil kaffe virke beskyttende, og kaffeinntak og utvikling av Parkinsons sykdom er assosiert med en 25 % risikoreduksjon.

7. Vil kaffe gjøre meg mer fokusert, konsentrert og våken?

Ja.

Hvis du vanligvis drikker kaffe, og i en kortere periode har vært uten kaffe, vil du på kort sikt oppleve en økning i kognitivt prestasjonsnivå etter å ha inntatt en koffeindose tilsvarende innholdet i 1-5 kopper kaffe. Dette gjelder spesielt innen områder som reaksjonshastighet, våkenhet, selektiv oppmerksomhet og konsentrasjon. Når det gjelder læring og hukommelse er det derimot ikke funnet noen spesifikke sammenhenger med kaffeinntak.

8. Er det farlig for gravide å drikke kaffe i løpet av svangerskapet?

Nei.

Et daglig koffeininntak på opptil 300 mg/dag (tilsvarende ca. 3 kopper kaffe) har ingen betydning for å oppnå graviditet, eller risikoen for spontanabort, dødfødsel, for tidlig fødsel, medfødte misdannelser eller redusert fostervekst. Det er usikkert om et større kaffeinntak kan ha betydning for negativ graviditetsutfall, så gravide anbefales derfor å begrense inntaket av koffein til 300 mg/dag.

 

Forhåpentligvis er denne enkle gjennomgangen av rapporten med på å oppklare enkelte myter og spørsmål du må ha om ditt vanlige kaffeinntak, og dets påvirkning på helsen din. Og forhåpentligvis vil du også fortsette å nyte kaffe med god samvittighet. Men pass nå endelig på å ikke overskride 4 kopper, hold deg for all del unna presskannekaffe, espresso og kokekaffe, og ikke glem melkeskvetten.

God kaffedrikking! 


Kilder
1.
http://www.ssb.no/vis/magasinet/slik_lever_vi/art-2011-07-06-01.html
2.
http://no.wikipedia.org/wiki/Kaffe  
3.
http://www.forskning.no/artikler/2006/mai/1148455804.23
4.
http://www.dagbladet.no/tekstarkiv/?string=kaffe&tag=tit&created%5B%5D=&created%5B%5D    
5.
http://www.vidensraad.dk/  
6.
http://www.vidensraad.dk/sites/default/files/vidensraad_kafferapport_digital.pdf

 


Drikker du kaffe eller tar pre-workout? Hvor stor dose med koffein er for mye?
Kaffe inneholder koffein og kan dette hjelpe deg med å forbrenne mer fett?
Brokkoli-kaffe er det nyeste og sunneste som ingen ba om, men som mange trolig vil prøve.

Koffein er trygt

Kosthold07.11.201641

Drikk kaffe med god samvittighet!
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!