Jørgen Hansen løftet over 1000 kg sammenlagt

Styrkeløft04.11.2012Bjørnar Brende Smestad0

På verdensmesterskapets nest siste dag hadde Norge hele fire løftere i ilden, men det var hovedsakelg en som virkelig utmerket seg.

På verdensmesterskapets nest siste dag hadde Norge hele fire løftere i ilden, men det var hovedsakelg en som virkelig utmerket seg.

Jørgen Hansen har tidligere i år, og i fjor vært preget av skader. Fra han deltok på EM i mai i fjor, og løftet 980 kg sammenlagt har veien vært alt annen enn enkel frem mot årets VM. For nøyaktig ett år siden var det noe som ikke stemte etter knebøyen, som førte til at Jørgen Hansen måtte nøye seg med åpningsløftet på 125 kg i markløft, noe som gav rekordlave 775 kg sammenlagt for Jørgen. På et rawstevne en måned senere endte han på 740 kg, til sammenligning. Men frem mot årets mesterskap var formen på god vei tilbake.

Stormen Sandy's herjinger sørget for alt reisen til Puerto Rico gikk alt annet enn lett, menn når Jørgen endelig var fremme, og i gang på stevnet virket det som at al var full klaff. Ni av ni mulige løft ble godkjente, og Jørgen presterte altså langt over det han noen sinne har vært i nærheten av.

Fra åpningsløftet på 375 kg i knebøy, via andreløftet på 392,5 kg til avslutningen til 402,5 kg var løftingen perfekt. Riktig nok var han bare 5 kilo fra å ta bronsemedalje i øvelsen, men her var det viktig å hente kilo sammenlagt og da er en fjerdeplass mer enn godt nok.

Benkpress, Jørgens dårligste øvelse, har komt seg - men han har fremdeles forbedringspotensiale frem mot eventuell medalje på hjemmebane i 2013. Sisteløftet på 267,5 kg gav en åttendeplass i øvelsen, som understreker det. Likevel, med åpning på 257,5 kg, og fem kilos høyninger til 262,5 kg og 267,5 kg viser at Jørgen har god kontroll på vektene. Rawstyrken er heller ikke noe problem, da han har løftet 200 kg og over på trening, uten skjorte ved flere anledninger.

Etter benkpressen var det ingen tvil om hva som skulle skje - Jørgen Hansen skulle bryte den magiske, legendariske og mytiske 1000 kilosgrensa. Med åpningsløftet i markløft på 320 kg ville han ha 990 kg sammenlagt, så spørsmålet var ikke lenger OM han kom til å bryte den, men hvor mye ville han bryte den med? Jørgen Hansen er i verdenstoppen i markløft, noe han beviste med å lett gå opp til 330 kg i andreløftet, og dermed endelig være i den svært så eksklusive klubben av løftere med firesifret sammenlagt. I tredjeløftet så han en mulighet til å slå sin lagkamerat, Tor Herman Omland som hittil var på fjerdeplass. Dette avfeide Tor Herman fort med et siste markløft på 327,5 kg som sikret han 1020 kg sammenlagt. Men heldigvis hadde Jørgen annen motivasjon, for med sitt sisteløft på 342,5 kg lå han godt an i kampen om medaljer i øvelsen!
Og medalje ble det, Jørgen er nå verdens tredje beste markløfter i -120 kg klassen! Totalt ble det 1012,5 kg og en femteplass, like bak Tor Herman med sine 1020 kg sammenlagt, litt preget av en brystskade, men likevel god for 295 kg og sølvmedalje i øvelsen!


Av andre norske løftere stilte Stian Walgermo i -105 kg klassen. Her ble det nok ikke full klaff, med en bom på 365 kg i andreløftet, en vekt som heldigvis gikk opp i andreløftet. I benkpress ble han bare stående med 242,5 kg, i det andre forsøket på 247,5 kg gikk vekten opp, men ble underkjent av uvisse grunner. I markløft gikk alt på skinner for Stian, fra åpningen på 307,5 kg gikk han på 315 kg og avsluttet på 320 kg! Trass i tre bomløft ble det fem kilo personlig rekord, og femteplass sammenlagt! Fantastisk resultat i en enormt tung vektklasse hvor alle på pallen løftet nye verdensrekorder sammenlagt!

Den aller beste i vektklassen ble Luxemburgeren Anibal Coimbra. I konkurranse mot en Russer og Ukrainer overrasket han stort med å "kuppe" gullmedaljen med en ellevill økning på 32,5 kg i markløft, og det som må være et av styrkeløfthistoriens råeste løft! Med løftet på 387,5 kg ville han ende på 1047,5 kg sammenlagt- like mye som Konstantin Lededko hadde sikret seg med et løft på 352,5 kg. Så sikker var han på seieren, at han, og resten av det russiske ble gående rundt helt i villfarelse i å miste seieren etter Anibals løft.

Spesielt gledelig er den vanvittige innhentingen ettersom Anibal har samarbeidet med det Norske landslaget frem mot årets VM.

Norges siste løfter for dagen er også den som hittil har vunnet flest medaljer. Heidi Hille Arnesen ‘feiret' sin nye tittel som yngre veteran med å sette verdensrekord for aldersklassen i knebøy, med vanvittige 240 kg! Bare 20 kg under den ordinære verdensrekorden. Løftet gav bronse i øvelsen, noe hun også fikk i markløft med et løft på 220 kg. I benkpress endte hun med 145 kg som summerte seg opp til 605 kg og en fjerdeplass totalt! Sammenlagtsummen er også personlig rekord med fem kilo, og ettersom bronsemedaljen gikk på 615 kg kan pallplass være et mål til neste års VM.

Til sist kommer en stemningsvideo som viser at selv om man har bommet på et løft to ganger, så kan man, om man tar i nok, sikre det på tredjeforsøket.

I skrivende stund er det bare en time til den tyngste klassen skal i ilden, følg med på http://www.godlift.info/ for da skal Carl Yngvar Christensen og Hans Magne gjøre sitt beste med flagget på brystet!

 

 


Bjørnar Brende Smestad 

Bjørnar er en styrkeløftentusiast og har i flere år levert styrkeløftreportasjer til Treningsforum. Bjørnar startet selv å logge på Treningsforum, men er fra ca 2012 ikke lenger like atkiv i styrkeløftmiljøet.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Reduser fettprosenten, bygg muskler og forbedre prestasjonene.

Spennende proteinbrød

Kosthold17.07.2019563

Lag et spennende proteinbrød i helgen.

Fitnesspai - muskelmat

Kosthold16.07.20191365

Bygg muskler med fitnesspai. Se oppskriften.

Søtpotetpannekake

Kosthold13.07.2019756

Søtpotet er sunt. Hvorfor ikke lage en søtpotetpannekake?

Slik pusher du andre på trening

Trening12.07.2019515

Dette er metoden å pushe din treningspartner på trening. Se video.