Bikini Fitness - en enkel innføring

Trening13.11.2012Rita Immerstein0

Vurderer du å stille i Bikini Fitness? Her kommer en introduksjonsartikkel om klassen som første gang ble introdusert med en rekke deltakere på Norway Open i Trondheim.

Dette er en «lettvariant» av Bodyfitness og for deg som ikke ønsker legge på deg noen særlig grad av muskulatur er dette kanskje den rette kategorien å satse på i konkurransesammenheng?

Bikini Fitness ble offisielt anerkjent som en ny sportsdisiplin av IFBB i 2010 og har siden rekruttert flere til deltakelse i utlandet. Klassene er inndelt i minus 163- og pluss 163 cm. Er det flere enn 15 deltakere skal også en eliminasjonsrunde gjennomføres før forbedømming. Konkurransen består av kvartvendinger på scenen under forbedømmingen, mens finalerunden har to momenter; T-walk og kvartvendinger. En hånd skal holdes på hoften i line up og ben krysses når de står med ryggen til dommerne. Deltakeren stiller i en todelt bikini med lav skjæring i valgfri farge og mønster. Det er forventet at et naturlig og sunn farge skal være en del av framtoningen.

Dommerne dømmer i forhold til proporsjon, symmetri, balanse, form og hudtone. Både ansikt og hår skal tas med i vurderingen og atletens evne til å presentere seg selv med sikkerhet og eleganse skal ses på som en del av helheten. Kroppen skal framstå som fast med en redusert fettprosent, men allikevel ikke bidra til å understreke muskelseparasjoner. En fysikk som er for muskulær, for hard eller for bløt skal trekkes for dette. Huden skal ha en ren framtoning og makeup, hår og ansikt skal supplere den «totale pakken». Stikkordet i følge IFFB'S reglement er «healthy and fit» som er attraktivt presentert i «Total Package». Kriteriene som er beskrevet ovenfor gjelder for begge runder Women Bikini Fitness.


Lone Norås på 17 år stilte i Bikini Fitness

Tips til gode øvelser for deg som vil stille i en Bikini Fitness konkurranse

Beinpress, knebøy, Rumenske markløft, liggende lårcurl, gående utfall med hantler og stepups på step eller benk. Øvelsene utføres med et repetisjonsantall mellom 12-25. Både sittende og eller stående leggpress kan være en del av beintreningen. For armene kan stående hantelcurl, liggende kabeldrag for biceps og skråbenk for hantelpress være gode alternativer. Dips for triceps med egen kroppsvekt er en utmerket øvelse å kjøre.

Sidehev med hantler for skuldrene, Arnold press og fronthev er også anbefalte øvelser. Skråbenk for bryst, nedtrekk med bredt grep og/eller en arms kabelroing for øvre del av rygg, samt ryghev for korsrygg kan være en del av treningsregimet. For øvre del av kroppen kan repetisjonsantallet spenne fra 10 til 20 og opp til 25 repetisjoner per sett på mavetreningen.Hensikten med et høyere repetisjonsantall er å unngå ren hypertrofi(bygging), men mer arbeide med fasthet på "generell tonus". I Women Bikini Fitness er svært mange programmer lagt opp med relativt mye kardiotrening i form av sykkel, mølle og ellipsetrening.

Kostholdet

Spis for eksempel havregrøt med kanel, 3 eggehviter og litt frukt til frokost. Kylling, søtpotet og brokkoli til lunsj er sunt og mettende og bygg videre på dette ved å tilberede kalkunbryst, brun ris og diverse grønnsaker til middag. Salat med kylling tilsatt olje, frøkjerner og krydder er et lettvint ekstra måltid. Avslutt gjerne dagen med et whey/kassein-proteintilskudd. Normalt er 5-6 måltider en god måltidsfrekvens å ha hver dag, med mindre du har bestemt deg for å ha en spisedag med større porsjoner, høyere energitetthet og færre måltider - en typisk lørdagsutskeielse med andre ord! Fristet til å stille i konkurranse - kanskje dette nettopp er noe for deg!

Kilder:
IFBB's hjemmesider
Bodybuilding.com

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Ida Vanebo debuterte og fikk 1. plass i Sandefjord Open i Bikinifitness +169 cm.
Fjorårets verdensmester Karoline Kjærnes er klar igjen i år.
Sunniva Slåtten deltar i Bikinifitness og er snart sceneklar.
Før veide hun 90 kg. Nå har Irelin Schaldermose en kropp de fleste jente drømmer om!
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!