Knallsprek 68-åring!

Intervju14.11.2012Rita Immerstein0

Terje Fossheim trener på Basic Gym og har de siste 15 årene trent strukturert og målrettet for å komme i god form.

Foto: Roy Allan Larsen

Han har levd et innholdsrikt og til dels turbulent liv, men er i dag en kroppsbygger på 68 år med en flott utviklet fysikk. Han har enda ikke stilt i konkurranse - men hvem vet, kanskje vi en gang får se denne spreke mannen på scenen en gang i fremtiden? Les mer om hans historie med alkohol- og røykestopp til trening og formtopp!

Fakta om Terje Fossheim

Født: 26.12.1944
Sivilstatus: samboer
Høyde og vekt: 181 cm, 94 kg.

Hvem er Terje?

Eier av Basic Gym, Magnus Viflat forteller: Terje har vært medlem hos oss i Basic Gym på Gjøvik siden starten i 2006. Alle vet hvem Terje er. Terje er på mange måter "mister Basic Gym", om noen sitter på Terjes plass i sofaen, flytter de seg for når Terje er ferdig med treningsøkten skal han ha sine riskaker og proteinshake. At mange ser opp til Terje ser vi hele tiden, ikke bare på grunn av hans svært imponerende fysikk, men også på grunn av hans glade humør og kompetanse på mange områder i livet. Terje har skaffet oss mange nye medlemmer og inspirerer mange til ikke å gi opp.

Terjes livshistorie fram til i dag!

Terje forteller om seg selv at han nå for tiden lever et stille og rolig liv med sin samboer. Han tar seg også litt av sin gamle mor. Hver dag spiser han havregryn med moren som nå er 92 år gammel. Terje forteller også at han fremdeles jobber litt som blikkenslager og bruker mye av tiden trening, for han er opptatt av å holde seg i god form. Han har tidligere hatt alkoholproblemer, og er i dag avholdsmann.

Han startet sin yrkeskarriere som vise-gutt hos konditori på Gjøvik i 1959. I 1963 ble han gift, og i 1964 var han ferdig godkjent blikkenslager. Terje arbeidet som blikkenslager, men slet allerede da med stort alkoholkonsum. Han fikk også sparken på jobben på grunn av alkohol, men ble tatt inn igjen. Terje legger til at det var ganske trange kår den gang og siden han var glad i å drikke, gikk det mye penger til dette, og i tillegg hadde jeg både kone og barn. Terje forteller litt ironisk og smilende at han også arbeidet en kortere periode på Svalbard. Det var i følge ham selv fint å være alkoholiker på den tiden, siden alt kunne kjøpes på utførsel.

Alltid hatt interesse for kraftsport!

Jeg har alltid vært fasinert av trening og da særlig styrkeidretter og kroppsbygging. Vært innom mye forskjellig; alt fra Arne Tammers brevkurs til 70-tallest styrke-fjærer! Jeg startet i Gjøvik Atlet klubb i 1970/72, og trente i perioder bra.

Det som hele tiden ødela for meg var at jeg var altfor glad i å drikke. I perioder var jeg helt på bunnen og drakk konstant i flere måneder. Er vel riktig å si at jeg opp gjennom årene har hatt store alkoholproblemer. I min tid har jeg drukket alt fra Chivas Regal til kondensfjerner! Siden jeg i den tiden var "periode-dranker", startet jeg stadig på null med treninga. Kunne være helt tørrlagt i perioder på 7 til 8 måneder, for så å gå på fylla 4-5 måneder. I slike perioder kunne jeg gå ned 8 til 10 kg. Det var først i voksen alder jeg kom meg ut av fylla. Terje forteller at: En dag bestemte jeg meg - NÅ slutter jeg å drikke og satser på treningen i stedet. Han legger ettertenksomt til at: Når jeg ser fulle folk i dag tenker jeg ofte - Var jeg virkelig så ille?...Det var jeg nok sikkert.

Treningen er uten tvil noe av det som har reddet meg. Jeg har aldri vært i behandling. Det som fungerer er å bestemme seg. På samme måte som når det gjelder trening - det er det som sitter mellom øra som teller. Det nytter ikke å trappe ned, ingen alkoholikere klarer det - det er bare tull. Jeg bestemte meg for å slutte - og sluttet. Følte etter hvert at jeg kom til et punkt der jeg måtte slutte. Slik var det også med røykingen, selv om jeg holdt på med dette noe lengre. Merket at formen ble bedre, særlig pusten, men tror nok at det bidro til at fremgangen også ble bedre.

Startet å trene igjen i 1994/95 etter mange år med mye alkohol og lite trening. Før den tid var jeg aktiv i Gjøvik Atlet Klubb på 1970-tallet. Utover det har jeg drevet med fotball i Gjøvik Lyn, og litt med ski som barn.

Hvorfor er det viktig for deg å trene?

Det å få fremgang på trening, og se resultater er det som motiverer meg mest. Ellers er trening blitt en livsstil for meg. Trenger å være i god form for å føle meg vel.

Kan du fortelle litt om hvordan du legger opp treningen?

Varierer treningsopplegget mitt mye. Akkurat nå kjører jeg 3-splitt, med 4x12 reps. Bruker mange forskjellige programmer. Blant annet ved å kjøre tunge, og lette, uker. Kjører mellom 6-8 reps under tung uke, 12-15 på lett uke. Prøver å kjøre riktige, og isolerte øvelser. En måte å si det på kan være å gjøre en lett vekt tyngst mulig. Ellers er det viktig å være kreativ, og ikke gro fast i et bestemt mønster. Trener som regel sammen med en til to til, så kan vi hjelpe hverandre for å få tatt ut det siste. Dette synes også er bra for motivasjonen.

Hva er hovedingrediensene i kostholdet ditt?

Kort fortalt står kylling, biff, fisk og grønnsaker på hovedmenyen. Jeg har havregrøt til frokost og spiser en del nøtter. Inntar som regel seks måltider om dagen. Drikker vel mellom tre og fire protein-shake per dag og nattprotein før leggetid. Jeg drikker en shake ca en time før trening og en til rett etter trening. Varierer litt i hva slags protein jeg bruker og akkurat nå er det Whey Tech som gjelder. I tilegg til dette bruker jeg Omega 3, multivitaminer og aminosyrer. Har generelt lite usunt fett i kosten og er forholdsvis nøye med kosten. Han legger smilende til at: Men jeg er ingen fanatiker! Spiser gjerne bløtkake om jeg får servert det og på lørdager spiser jeg hva jeg vil.

Trening er bra for alle!

Generelt er trening bra for alle, både for det mentale og for det fysiske. Dårlig form går utover humøret. Det finnes ingen aldersgrense for trening. Fulgte min mor til sykehuset for et par dager siden, hun er 92 år, beskjeden fra legen var - "Prøv å gå litt, hold deg i aktivitet". Jeg mener trening er bra for alle uansett. Viktig å ikke bli sittende i sofaen foran tven - selv om det er det som skjer for svært mange.

Hva er fordelene med å være 68 kontra 20år?

Terje ler litt i det han sier: - Tja, fordeler.... Er vel stort sett ulemper, svarer han med et smil. Neida, det er jo selvfølgelig noen fordeler også. Siden jeg er pensjonist har jeg jo en del mer tid enn mange andre. Tror nok også det kan være lettere for meg å få en bedre struktur på treningen min. Tror jeg nok er noe mindre utålmodig enn 20-åringene. Mange yngre tror at resultatene kommer i løpet av noen uker, mens jeg som er noe eldre har erfart at det tar måneder å oppnå endring, og mange år å bygge en god fysikk. Eldre folk har ofte også mindre forstyrrelser i hverdagen som kan gå utover treningen. Dessuten er fokus på trening og kost viktig for bra fokus er lik bra trening! Har i grunnen alltid vært strukturert, i alle fall dersom vi ser bort i fra periodene med alkoholmisbruk. Han bruker et eksempel fra ungdomstiden og forteller at: Husker at jeg sparte 2 kroner i uka for å kjøpe meg klær til konfirmasjonen, mens mine klassekamerater kjøpte godterier. Den gangen kunne en få sukkertøy til 2 øre pr stk og sigaretter enkeltvis for 10-20 øre.

Positive tilbakemeldinger fra andre i miljøet!

Terje forteller at han får mye skryt av andre medlemmer på Basic Gym, men også ellers i hverdagen. Han synes det er moro å høre at han ser råbra ut! Etter en InBody-scanning på treningssenteret for en tid tilbake, fikk han beskjed om at utskriften av målingen utskriften kunne rammes inn, fordi mange gode idrettsfolk ikke hadde vært i nærheten av hans resultater. Det må nevnes at Terjes fettprosent ble målt til 11,2 fordelt på hele kroppen i denne målingen!

Har du planer om å stille i konkurranse?

Jeg har vel egentlig ikke tenkt så mye på det. Føler jeg mangler litt i beina for å kunne stille. Det er jo ikke så mange aktuelle klasser for meg å stille i. Det er mange som har spurt meg om jeg har planer om å stille, og bedt meg gjøre det, men det har aldri blitt til det. Vet ikke helt hvorfor.

Støttespillere og forbilder

Mine viktigste støttespillere må jo være min samboer og resten av familien min. Arnold er nok mitt største forbilde. Etter min mening er han fortsatt best av dem alle. Coleman og de folka der, blir for ekstreme etter min smak.

Hva gjør du når du ikke trener?

Da liker jeg å være med barnebarn og resten av familien. Trener jo fem ganger i uka så det blir ikke så mange andre hobbyer. Men jobber fortsatt litt som blikkenslager og tar noen oppdrag. Husker forresten at da jeg startet i lære i 1960 var startlønnen 1 krone og 80 øre timen legger han smilende til. Ellers så liker jeg veldig godt å gå på kino. Ser frem til å se den nye Bond filmen, den tror jeg er bra! Det som imidlertid engasjerer meg mest for tiden utenom trening er nok barnebarna. Det var stort da mitt barnebarn på 14 år var med og tok sølv i håndball i det nordiske mesterskapet i Gøteborg.

Ellers slapper jeg godt av av foran tv`n med god mat en kveld og favorittmåltidet mitt er biff med gratinerte poteter!

Jeg må helt til slutt legge til at jeg brenner veldig for gymmet jeg trener på. Der snakker jeg med alle, og liker å få med på å begynne å trene. Dette fordi jeg vet at trening er så viktig for alle, og det gir en så mye bedre livskvalitet. Det er lett å være enig i Terjes argument i denne sammenheng.

Vi takker for intervjuet og ønsker Terje lykke til med treningen!

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Han var i en stygg bilulykke og knuste alle bein i kroppen.
Den unge Tammy Hembrow (23) med nesten 8 millioner følgere på Instagram er søkkrik.
Cerebral parese stopper ikke denne bestemte unge løfteren på 19 år.
Legene gav ham 1% sjanse til at han kunne gå igjen etter en motorsykkelulykke.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!