Bygg muskler med brød

Kosthold03.09.2018Rita Immerstein0

Vi nordmenn har brød som karbohydratkilde i vår husmannskost. Hva er best?

Brød som selges i butikkene har vært testet ut av et eget ekspertpanel og i følge Wenche Frølich er det Rema 1000/Matmesterens grovbrød som er det sunneste brødet fordi det inneholder mest fiber. Det skal sies at ikke alle brødene som selges i butikkene er omfattet av denne testen, så om du har tips til et sunt og godt kjøpebrød så kom gjerne med det! Den sikreste måten å få et sunt brød er kanskje å ta sleiva i egen hånd å bake et saftig, grovt og mettende brød selv?

Indikatorene i brød-testen

Kostfiber, og aller helst naturlig forekommende fiber er den viktigste indikatoren på hvorvidt brødet kan betraktes som sunt. Testen tok også hensyn til andel sammalt mel(herunder andel kostfiber), andel fett og tilsatt gluten. Dessuten ble «ærlighet» tatt med i betraktningen og det vurderer i hvilken grad brødet er sminket grovt med f.eks farge fra sirup eller malt som gir brødet en mørkere farge. Dersom brødene var tilsatt ekstra mye fett, trakk dette ned, men det var viktig å se på hvilken type fett som var benyttet. Brød tilsatt umettet fett er selvsagt det beste i følge Frølich(Lønstad m.fl, 2012) siden det er anbefalt å redusere bruk av mettet fett som har en negativ virkning i forhold til kolesterolet. Palmeoljen er fjernet fra brødprodukter, men i følge Kristin Paus fra Coop kan palmeolje være oppgitt på enkelte brødposer. Økt bruk av gluten har vist en økt frekvens av antall glutenallergikere og derfor blir tilsatt gluten i brød en faktor som også trekker ned i denne testen. Gluten tilsettes for å få en smidig deig som gjør det lettere å få et vellykket resultat.

Testresultatet:

NrBrødmerkeProdusentKommentar
1Grovbrød uten hele kornMesterbakeren90 prosent sammalt mel av mel-mengden, får pluss for veldig lite maltmel. Testvinner!
2SpeltbrødMesterbakeren69 prosent sammalt mel, minus for tilsatt gluten.
3Speltbrød fullkornBakers59 prosent sammalt mel, mye rug, havre og andre sunne kornslag.
4Norsk fjellbrødBakers59 prosent sammalt mel, mye rug, havre og andre sunne kornslag.
5Bakerns ferske grovbrødBakers52 prosent sammalt mel, minus for sirup og maltmel.
6Simpson brødMesterbakeren47 prosent sammalt mel, holder hva det lover, lite maltmel.
7Spesialkneipp27 prosent sammalt mel, du får hva du får, minus for lite sammalt mel.
8Odelsbrødgoman29 prosent sammalt melt, pluss for innhold av rug og at brødet ikke inneholder sirup og maltmel.
9Jegerbrød20 prosent sammalt mel, gir et feilaktig inntrykk av å være et grovt brød. Minus for maltmel.
10Landbrød14 prosent sammalt mel, altfor mye sirup og maltmel.
Kilde: NRK, helse, forbruk og livsstil, Nettside: http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.6452169

Hvor grovt skal brødet være?

Kneippbrød fungerer bra for barn under 10 år. Brød med mer enn 50 prosent fiber kan fylle opp magen før barn har fått i seg nok mat. Dette bør også tas med i betraktningen for deg som sliter med å gå opp i vekt. Et middels grovt brød er å foretrekke framfor et grovt, fordi fiber gir raskere metthetsfølelse. Dersom du vil holde vekten eller gå ned i vekt er et grovt brød alltid en fordel. Alternativet er grove knekkebrød, men husk på at et Sport+ fra Wasa kun gir 50 kcal per knekkebrød, så skal du ha en god frokost bør du spise 3 knekkebrød med sunt og næringsrikt pålegg som f.eks skinke, egg, makrell i tomat, Cottage Cheese og litt raskt sukker i form av banan i skiver, honning eller lett syltetøy.Grovhetsmerkingen på brød er en viktig indikator for hvilket brød du skal velge. Brødskalaen er delt i 4 kategorier og brød regnes som grovt dersom halvparten av mel-mengden er sammalt mel, hele korn eller kli. Mørk farge er ikke alltid ensbetydende med at brødet er grovt. På samme måte vil et brød laget av bygg og havre gi et lysere brød, men det vil allikevel være rikt på kostfiber. Rug derimot gir et mørkt brød selv om det finmalte kornet fra kjernen er brukt(Risberg, 2012).

Hvorfor er grovt brød bra?

De fleste av oss bør satse på grove kornprodukter fordi det fyller opp maven og gir metthetsfølelse. Dette bidrar til at det kan være lettere å holde vekten. Fiber holder mavesystemet vårt i gang og virker positivt mot forstoppelse. Fiber gir næring til bakteriene i tykktarmen som er viktige for immunforsvaret. Blodsukkeret stabiliseres og kolesterolet senkes. Mat rikt på fiber må tygges mer og virker dermed positivt på utskillelsen av spytt i munnen som bidrar til rensing og forebygging av karies. Dessuten smaker grove produkter godt. Salget av loff har stupt og nordmenn ønsker seg grove brød og boller og etterspørselen etter lavkarbobrød er også økende(Skjærseth, 2011).

Noen tips som det kan lønne seg å huske på!

Litt siktet mel i deigen kan være en fordel fordi det bidrar til at brødet henger bedre sammen etter steking. Er du usikker på hvor grovt brød du baker faktisk er, kan du sjekke ut nettsiden til Opplysningskontoret for brød og korn, hvor du kan benytte en brødskala-kalkulator og finne ut om brødet du baker er så grovt som du ønsker at det skal være. Husk at dersom 80% fint mel er blandet med 20% kli, tilsvarer det en grovhet på linje med et brød hvor alt melet er sammalt. Anbefalt dagsdose av sammalt mel eller fullkorn daglig er ca 70-90 gram.

Bak brødet selv!

Nedenfor finner du forslag til to sunne og grove brød(Guldbrandsen, 2008). Tilsetter du litt kokosolje(25-50 gr tilsvarende 2 ss) og/eller proteinpulver(6-8 ss tilsvarer ca 60-80 gram) får du enda litt mer ekstra smak og næring i brødet!

HAVREBRØD - et saftig, sunt brød!
• 1 kg siktet speltmel
• 200 g havregryn, pluss ekstra til dryss
• 100 g valmuefrø
• 200 g grovrevet eple
• 2 dl yoghurt naturell
• 1/2 dl olje
• 1 ss honning
• 2 ss salt
• ca. 7 dl vann
• 1/2 pakke fersk eller tørrgjær

Framgangsmåte:
- Rør gjæren ut i lunkent vann, ha så i honning, olje, eple, yoghurt, salt, valmuefrø og havregryn. Rør til en jevn deig. Elt inn nok hvetemel - deigen skal bli bløt nok til å elte med fingrene, men det er ikke sikkert at du trenger alt melet.
- Dekk deigen med plastikkfilm og la den heve i en time.
- Kna deigen og del den i to emner. Form de til brød og rull dem i havregryn. Hev så til dobbelt størrelse og bak ved 200 grader C i cirka 35-40 minutter.

FULLKORNSBRØD - heves over natta!
• 7-8 dl vann
• 5 g fersk gjær
• 1 ts honning
• 2 ss grovt havsalt
• 500 g sammalt hvete, grov
• 500 g spelt, grov
• Rapsolje til formen

Framgangsmåte:
Løs opp gjæren i kaldt vann, og rør inn honning og litt av melet til det er jevnt. Ha i resten av ingrediensene, og samle deigen. Den skal ikke eltes. Hell deigen i en stor, smurt form - slik at formen bare er halvfull.
Hev deigen kaldt over natten. Bak brødet i ovnen på 200 grader C i omkring 45 minutter.

Kilder:
Lønstad W., Høye E. og Jansson K.(2012)Brødmat - hva er sunnest? Nettside:
http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.8352163
Opplysningskontoret for brød og korn(2012) Oppskrift - ekstra grove brød, Nettside:
http://www.brodogkorn.no/oppskrifter/type-bakst/ekstra-grove-brod/
Risberg T.(2012) Slik blir brødet grovt nok, Nettside:
http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7956101
Skjærseth L. E.(2011) Nordmenn dropper loffen, Nettside:
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.7529006
Guldbrandsen K.(2008)Bak brødet selv, Nettside:
http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.5009606

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Hva bør du spise for å prestere på trening?
Dette proteinbrødet er perfekt for deg som er på farten. Det tar kun 5 minutter å lage til du kan spise det.

Noe å legge pålegget på

Kosthold07.03.201751

Hva er det sunneste du kan ha pålegget ditt på?
Overrask kjæresten din med disse gode og sunne fristelsene.

Noe å legge pålegget på

Kosthold07.03.201751

Skal du på afterski i påsken?

Kosthold17.04.201971

Unngå en smell.

Hvor bra er periodisk faste?

Kosthold16.04.2019241

Les mer om denne dietten her.

Sannheten om flaskevann

Kosthold15.04.2019218

Er flaskevann bedre enn vann fra springen?
Shaw er kjent for sine enorme cheat meals, men kampen mot 20.000 kcal med Taco Bell ble heavy.

De 7 beste treningsstrategiene

Trening11.04.2019667

Vi går igjennom 7 strategier.