Bo Andre Bergan gikk fra 120 til 93 kg, tok 5 norgesrekorder

Styrkeløft21.11.2012Bjørnar Brende Smestad39

Bo Andre Bergan løftet 315 kg i knebøy, 197,5 kg i benkpress og 322,5 kg i markløft og satt fem norgesrekorder i -93 kg klassen, både for junior og senior. Fra før har han norgesrekorden i knebøy og sammenlagt i -120 kg klassen junior.

Gratulerer med gull og norgesrekorder for junior og seniorklassen, hadde du forventet at du kom til å løfte såpass mye, etter å ha gått ned over 20 kg i kroppsvekt?

Først og fremst takk!
Jeg har under hele treningsperioden frem mot NM ønsket å løfte disse tallene, og har vel på sett og vis overbevist meg selv om at jeg kunne klare det. Så på en måte var jeg sikker på at jeg skulle passere Norgesrekorden i åpen klasse (820 kg) om jeg fikk nogenlunde klaff på stevnet.
Men det er klart at man begynner å tenke over om man vil klare det når man sitter i badestuen dagen før stevnet, svimmel og tørst uten å smakt karbohydrater på flere dager eller vann på mange timer. Man føler seg ikke som supermann akkurat der og da.

Bo har gått ned i vekt fra -120 kg klassen det siste året, men må også gå ned noen kilo like før stevner for å komme i -93 kg klassen.


Foto: Oslo Styrkeløftklubb


Hvordan har du egentlig gjennomført vektnedgangen, det har jo fungert meget bra?

Dette emnet er jeg på ingen måte utlært på fra før, jeg har ikke vært veldig flink med kosthold utenom at jeg har vært flink til å spise mye. Men før jeg bestemte meg for å gå ned til 93 kg, hadde jeg allerede lagt om kosten til å spise renere med gode råvarer. Og da slapp vekta seg ned til 105kg relativt kjapt. Så fikk jeg plutselig dårlig tid da jeg fant ut at jeg skulle løfte igjen. Fra 105 kg og ned til 97 kg så lå jeg rett over 2000kcal, med veldig høyt proteininntak. Karbohydrater ble kun inntatt i et stort måltid etter trening.
Fra 97 kg til 93 kg den siste uka så brukte jeg vektbantingsmetoder jeg leste jeg meg opp på igjennom fighting og bryting. Kommer til å skrive mer om dette i loggen min her for de som er interesserte.

Hva syns du selv om hele stevnet, løft etter løft?

Jeg ble først veldig overrasket over hvor heftig trykk jeg hadde da jeg satt igang oppvarmningen, tross stort vektkutt den siste uka. Det var tydelig at min trener Jørgen Hansen hadde truffet veldig bra med formtoppen min. Da kom selvtillitten.
Å ryke på dybde i første knebøy er slik man ikke skal gjøre når man har drevet så lenge som meg, men det var såpass lett og fint at vi høynet til en annen sikker vekt (315 kg) som jeg løftet til enstemmig godkjent. I siste forsøk ble det nok en tabbe med dybden, selve vekta var ikke spesielt tung å løfte

Benkpress gikk på cruise-controll, og jeg fikk ut omtrent det jeg var god for denne dagen, nemlig 197.5kg. Det er jeg veldig fornøyd med

I markløft visste jeg det kom til å bli en tøff duell mot Julian Lysvand, men dette var min siste sjanse som juniorløfter og jeg gira meg opp deretter. Gjorde 3 plettfrie løft, og det var muligens et par skarve kg inne på sisteløftet på 322,5 kg.

Du psyker deg jo ganske kraftig opp før markløft - hva går gjennom hodet ditt da, før du løfter?

Jeg tror nok jeg uten tvil var løfteren med høyest spenningsnivå i markløft under hele stevnet ja. Jeg bruker musikk som får meg til et annet nivå, og visualiserer løftet gang på gang før jeg bare lar alle hemninger slippe. Jeg husker sjeldent hva jeg gjør på plattingen rett før og rett etter markløftene, rett og slett fordi jeg er splitter pine gal. Så det er alltid å gøy å se på film etterpå. 

Du løftet jo mer i mark enn noen sinne, er kanskje -93 kg klassen en bedre vektklasse for deg?

Det er vel ganske bred enighet i at av de 3 momentene vi har i styrkeløft, så er markløft den øvelsen som er minst kroppsvektrelatert i form av at man ikke automatisk blir sterkere av å gå opp i vekt, rett og slett fordi at vektoppgang kan skape en mindre gunstig arbeidsvei. Jeg er ikke verdens høyeste, litt under 180cm. Og det er klart at på 115kg kroppsvekt så blir det mye lårmusklatur i veien, og gjerne litt annet også.
Så ja, -93kg er en bedre vektklasse for meg i forhold til markløft, og jeg tror at jeg med tiden skal klare å løfte en ganske bra knebøy i denne klassen også, benkpressen får jeg bare se om jeg kan lirke sakte men sikkert opp.

Foto: Per Lysvand

Blir det satsing mot seniorlandslaget i -93 kg klassen?

Først så kommer jeg til å trene mot åpent NM neste år, der må jeg forsvare seniorrekordene mine og håper at det kan være mulig å ende opp på toppen av pallen på slutten av dagen. Det er et sterkt felt i -93 kg klassen nå, mange som er i veldig god fremgang så innen den tid kan det være mye som har skjedd.
Om jeg med tiden kan få mulighet til å igjen representere Norge i utlandet med flagget på brystet vil jeg veldig gjerne gripe den, men ikke før jeg har fortjent det.


Takker Oslo Styrkeløftklubb som tilrettela dette best mulig for meg, min trener Jørgen Hansen, og kk-67 sine medlemmer som har hjulpet meg på trening frem mot NM.  

 

 

 

 

Film: Caroline Hansen


Diverse smakebiter fra J-NM

 

 


Film: Simen Grasto og Martin isaksen

 

 

 

 

 


Bjørnar Brende Smestad 

Bjørnar er en styrkeløftentusiast og har i flere år levert styrkeløftreportasjer til Treningsforum. Bjørnar startet selv å logge på Treningsforum, men er fra ca 2012 ikke lenger like atkiv i styrkeløftmiljøet.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!