Marte Elverum løftet 223 kg i knebøy!

Styrkeløft26.11.2012Bjørnar Brende Smestad227

Marte Elverum vant overlegent gull i -72 kg klassen under årets J-NM, hun ble også den beste kvinnelige løfteren på poeng.

I knebøy fikk hun sine to første løft underkjent på grunn av dybde, mens sisteløftet på 223 kg gikk opp. Med dette løftet satt Marte, som går inn i sitt siste år som junior, nordisk rekord i seniorklassen. I benkpress løftet hun ny norgesrekord med 115 kg, mens i markløft løftet hun 197,5 kg som er like under hennes egen norgesrekord på 200 kg. Totalt ble det selvfølgelig også norgesrekord med 535,5 kg. I tillegg ble det fire av fire mulige medaljer.

Gratulerer med rekorder og medaljer, hva syns du om din egen innsats?

Tusen takk! Jeg må si meg veldig fornøyd med egen innsats. Jeg tror jeg fikk laget litt ekstra spenning for publikum i knebøy! 

Du bomma jo på de to første løftene, var det underkjent pga dybde? 

Det stemmer at de ble underkjent på dybde. Førsteløftet ble underkjent 3-0, andreløftet 2-1. Tredjeløftet ble godkjent 3-0! (I styrkeløft er det tre dommere, og en må ha minimum to som godkjenner løftet, journ.anm). Jeg var på forhånd veldig bestemt på serien 205-215-223 i knebøy. Jeg ville ikke blitt fornøyd om jeg hadde løftet 205 kg eller 215 kg i siste løftet uansett, så derfor meldte vi 223 kg og satset på alt eller ingenting! Jeg måtte finne russeren i meg før det sisteløftet og jobbet virkelig med psyken. Det var ekstremt godt å få bevist for meg selv at jeg klarer å prestere selv når mye står på spill. 223 kg var ikke kun norsk åpen rekord, men også nordisk jr. og åpen rekord. Det var en helt ubeskrivelig følelse å fullføre det løftet - og ikke minst å føle stemningen i salen. Det er godt mulig at det ble ett par tårer... 

 

Nå tok du jo norgesrekord i benkpress også, hva har du gjort i det siste for å komme i såpass god form?

Endelig ble det norgesrekord i benkpress. Det er jo min desidert svakeste øvelse, men jeg har blitt mye sterkere i rawbenk det siste året selv om ting ikke har stemt med skjorten. Jeg har blant annet jobbet mye med teknikken min, byttet til en skjorte som passer meg bedre og fokusert mye på oppspenn. En dårlig benk svekker jo totalen veldig så her skal jeg fortsette å holde fokus på å forbedre benken.

Hva tar du i bøy og benk uten utstyr?

Jeg har tatt 150 kg i knebøy uten utstyr, men det er jo ikke maks. I benk har jeg løftet 90 kg uten utstyr som heller ikke var maks. Jeg synes det er veldig morsomt å løfte tungt raw også, så man skal ikke se bort ifra at det blir et klassisk styrkeløftstevne eller to neste år også! 

 

Du avslutter året med norgesrekord i alt utenom markløft, der du har rekorden fra før - dette lover godt for 2013, og ditt siste år som junior! Er målet å få løfte på VM på hjemmebane neste år?

Jeg har ikke gjort det særlig bra på hverken jr-EM eller jr-VM i år (mtp. forventninger og framgang på trening) så det var ekstremt godt å avslutte sesongen med flott pers i knebøy og benkpress! Jeg sliter fortsatt med bekkenet, noe jeg har gjort siden 2010, så tiden framover nå vil jeg virkelig fokusere på å fikse dette slik at jeg kan dra det jeg føler meg sterk nok til i 2013. VM i Stavanger er selvfølgelig i tankene. Hvilken norsk styrkeløfter har vel ikke lyst til å løfte der? Jeg begynner nesten å gråte bare jeg tenker på den stemningen som kommer til å være der! Jeg er virkelig motivert for å ta treningen og satsningen til et nytt nivå i 2013. Det sier seg selv at man må prestere for å gjøre seg verdig til å løfte i Stavanger - noe jeg har planer om å gjøre.

Det er bare fire stykk i herrenes -74 kg junior som løfter mer enn deg, du beviser at jenter kan være veldig sterke?

Det er jo ikke noe tvil om at gutter har en bedre forutsetning for å bli sterkere enn en jente, men det betyr ikke at jenter ikke kan bli sterke. Derfor synes jeg det er ekstra kult å slå flere gutter ;-)

Hvor sterk kan du bli, tror du?

Hehe, kan du ikke spørre min trener Lars Samnøy om det? Jeg har flere tall jeg vil runde før jeg legger opp, blant annet 600 kg sammenlagt. Jeg synes det er vanskelig å tenke så langt fram ettersom jeg nå faktisk løfter vekter jeg ikke hadde forventet å gjøre på så kort tid. Jeg tar ett år om gangen, akkurat nå spinner jeg på hva planen for neste år er.

Hva er planen til neste år?

Hovedfokuset vil for min del være på jr-vm i Texas da det vil bli det aller siste jr-vm for min del. Men jeg har jo flere ting som skjer neste år.

Slik det ser ut nå så skal jeg løfte litt lett uten utstyr på RM i februar for å kvalifisere meg til jr-vm i klassisk styrkeløft. Deretter blir det jr-em i Tsjekkia i april. Etter det kommer klassisk jr-vm i Russland! Noe jeg gleder meg enormt til, og da hovedsaklig fordi jeg skal løfte i Russland!! Er jo ingen hemmelighet at jeg har en forkjærlighet for alt Russisk.. Jeg skal prøve å få kombinert det stevnet med en liten treningstur rundt om i Russland. I aug/sept er det klart for jr-vm i Texas, noe jeg også gleder meg noe utrolig til! Forhåpentligvis så blir jo ikke det det siste stevnet mitt internasjonalt det året, siden vi har åpent VM i Stavanger i november. Som du sikkert skjønner så gleder jeg meg helt vilt til 2013 starter! Det blir veldig viktig å holde seg skadefri, spise bra og trene enda bedre hele 2013. Føler på meg at det blir et rått og ikke minst tøft år.

Sist, men ikke minst vil jeg takke sponsoren min, extremefitness.no! :)

Film: Caroline Hanssen og Bo Bergan


Bjørnar Brende Smestad 

Bjørnar er en styrkeløftentusiast og har i flere år levert styrkeløftreportasjer til Treningsforum. Bjørnar startet selv å logge på Treningsforum, men er fra ca 2012 ikke lenger like atkiv i styrkeløftmiljøet.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!