Intervju: Ståle Sæterbø

Intervju22.08.2006Joachim Marhaug0


 

Fortell litt om deg selv
Navn: Ståle Sæterbø
Født: 21. september 1972
Bosted: Surnadal (13 mil sørvest for Trondheim)
Yrke: Lærer
Klubb: Team Ultimate Nutrition Norge
Trener: Jeg trener i et 60 kvm stort "styrketreningsrom" i Surnadal Idrettshall.
Fritidssysler og interesser: Mest mulig av fritiden tilbringes sammen med min samboer Kine, sønnen vår Emil (som ble født under oppkjøringen til vårens konkurranser) og våre 3 Gordon settere. Helger og ferier benyttes i stor grad til å hjelpe min far på familiegården. Da jeg forøvrig er rimelig bedagelig anlagt har jeg en tendens til å bli sittende en del foran tv'en sammen med en flaske Pepsi max i timene før leggetid. Det skulle vel være unødvendig for meg å si at trening er en av mine største interesser. Jeg kan nok også trygt si at denne interessen omfatter trening og idrett generelt. Pleier å følge med på de fleste vinteridrettsgrener. For over 20 år siden begynte jeg å spille håndball. Dette fortsatte jeg med til jeg var 22. Har hatt noen små "comeback" etter dette…. Så sent som for 5 år siden. Jeg har i flere sesonger vært håndballtrener både for alderbestemte lag og for seniorlag. Å kunne bidra til at andre kan utvikle seg innenfor sin idrett er noe som gir en god følelse. Jeg har nå derimot valgt å legge håndballskoene på hyllen (både som spiller og trener) for blant annet å få bedre tid til sønnen vår, og å kunne satse mer seriøst på kroppsbyggingen.

Hvor høy er du, hva veier du og hvor lenge har du trent?
Jeg er 163 cm og veier offseason 87-90kg. På kvelden etter Oslo Grand Prix 2006 veide jeg 76,4 kg før jeg begynte å spise og drikke. Som 10 åring begynte jeg med friidrett, og på omtrent samme tid med håndball og alpint. Friidrett sluttet jeg med tidlig. Fortsatte derimot med alpint til jeg var 15. Som 15 åring ble jeg for første gang introdusert for trening med vekter da jeg begynte å trene håndball sammen med bygdas seniorlag. De hadde styrketrening en gang i uken før sesongstart. Han som ledet denne treningen var en tidligere kulestøter og håndballspiller som hadde trent med vekter i mange år. Jeg husker fremdeles hvor fascinert jeg var av fysikken og styrken hans. Og etter at han fortalte meg at han mente jeg hadde meget gode forutsetninger for å kunne utvikle meg som styrkeløfter "var jeg solgt". Tre år senere begynte jeg å delta i benkpresstevner og styrkeløftkonkurranser. Mitt siste styrkeløftstevne deltok jeg i i 96. Etter dette ble jeg nødt til å gi meg pga ryggproblemer. En kamerat jeg trente sammen med under studietiden i Trondheim overtalte meg da umiddelbart til å delta under NM i kroppsbygging i 96. Endte da på 7.plass. Siden har det vært kroppsbygging. Meritter:
Nr 3 , NM -80kg, 2000
Nr 4 , Nordisk -80kg, 2001
Nr 2 , NM-80kg, 2000
Nr 2 , Nordisk-80kg, 2001
Nr 2 , Loaded cup -80kg 2006
Nr 1 , Oslo GP -80kg 2006 + Nr 2 overall

Hvordan ser en helt vanlig dag ut i ditt liv?
Det er svært vanskelig å beskrive hvordan en vanlig dag ser ut for meg. Offseason har jeg svært få faste rutiner å forholde meg til. Har en lei tendens til å spise til ulike tidspunkt. Og av og til kan jeg sløyfe måltider, hvis det passer sånn. Få dager vil nok være like, også i tiden fremover. De kommende 10 måneder har jeg 50% pappapermisjon, og skal derfor undervise på skolen bare første halvdel av uken. Resten av uken skal jeg nok være pappa, og noe gårdbruker. Skal prøve å få noe orden på kosten i tiden fremover. Dette må klart til hvis jeg skal utvikle meg videre som kroppsbygger. En skoledag ville ideelt sett se slik ut : 06.00 Stå opp, for så å ta en kort promenad med en av hundene.
06.45 Spise
07.30 Dra på jobb
10.00 Spise
13.00 Spise
15.30 Dra hjem fra jobb
16.00 Spise
17.00 Trening
19.00 Spise
22.00 Spise
22.30 Gå å legge meg
Dere skjønner sikkert at dagen skal innholde mer enn mat, trening og jobb……

Hva er dine mål og ambisjoner?
Jeg har vel i utgangspunktet ikke noen spesielle mål jeg trener mot. Vårens resultater gav selvsagt motivasjon til å fortsette med kroppsbygging, men jeg tar allikevel en dag av gangen. At jeg har svært lyst til å stille igjen allerede neste år er det ingen tvil om. Hvorvidt dette kommer til å skje, blir avgjort på det tidspunktet en eventuell diett bør starte. Jeg har som kroppbygger ambisjoner om hele tiden å forbedre meg, og å bli bedre en hva jeg selv var forrige gang jeg stilte. Jeg har selvsagt også et sterkt ønske om å oppnå gode resultater. Jeg er ikke nødvendigvis misfornøyd med å ikke vinne. Som et eksempel kan jeg nevne at andreplassen fra årets Loaded cup smakte for meg like godt som en førsteplass, mtp at det var Ahmad (nr 2. EM - 2006) som endte øverst på pallen.

Hva fikk deg til å begynne å trene?
Som jeg nevnte på et tidligere spørsmål, så var det gjennom håndballen jeg kom i kontakt med vekttreningen. Jeg ble nok ikke bitt av kroppsbyggerbasillen før under NM-96. En fascinasjon av hva vi kan oppnå gjennom intens trening og godt kosthold har gjort at jeg har fortsatt innenfor denne idretten.

Er du fornøyd med framgangen du har hatt?
På sett og vis er jeg godt fornøyd med hvor jeg er kommet som kroppsbygger. Jeg har nok til tider kunne ha prioritert annerledes, og utnyttet offseason-periodene bedre, for så å oppnådd bedre resultater på noe tidligere tidspunkt. Men tross alt er jeg tilfreds med de resultatene jeg har oppnådd så langt.

Hvordan trener du?
Skal fremover trene etter følgende plan:
Dag 1: Rygg, nakke, biceps (lett)
Dag 2: Bryst, triceps (lett) og mage
Dag 3: Gluteus, bakside lår og legger
Dag 4: Hvile
Dag 5: Triceps, Biceps og mage
Dag 6: Forside lår og skuldre
Dag 7: Hvile

Pleier normalt å trene mellom 8 og 12 sett pr. muskelgruppe. Repetisjonsantallet ligger nok mellom 8 og 15. Jeg pleier ikke å rekne antall sett eller repetisjoner. Føler det er helt avgjørende at jeg får tatt ut maksimalt hver trening og sett, men har jeg ikke mer "å by på" ser jeg ikke noe poeng i å tyne 2-3 sett til bare fordi det står i et treningsprogram.

Hvilke øvelser er dine favoritter for følgende muskelgrupper
-Bryst: Hantelpress
-Skuldre: Sidehev
-Triceps: Rope-extension
-Biceps: Cabelcurl i scottcurlbenk
-Rygg: Sittende roing
-Forside lår: Enfots leg extension
-Bakside lår: Lårcurl i apparat og m/cabel
-Legger: Stående tåhev
-Mage: Cabelcrunch

Hvordan spiser du?
Offseason har jeg til nå stort sett spist alt jeg har kommet over. Det eneste jeg har prøvd å passe på er å få tilstrekkelig protein i kosten. Har ikke vært særlig nøye, og har nok mye å hente på å bedre kosten. I perioder hvor jeg er mer nøye, har jeg spist ca slik: Mål 1: Protein shake + havregrøt
Mål 2, 3, 4, og 6: Variert mellom proteinkildene: Torsk, tunfisk, biff og kylling. Som karb.kilde har jeg variert mellom pasta og ris (av og til poteter). Mindre karb til måltid 6.
Mål 5: Protein shake og Karb.drikke.

 

Bruker du kosttilskudd?
Jeg bruker Prostar Whey, Glutapure, ZMA, Flax seed oil, Super complet formula og Pure muscle carbs fra : www.ulitmatenutrition.no

I tillegg benytter jeg av og til Udo's choice.

Hva er dine beste løft med vekter?
Jeg er ingen styrkeløfter lengre………

Har du noen forbilder?
Har ingen spesielle forbilder. Men jeg har stor respekt for personer som har drevet i dette gamet i mange år, og gjennom blod, svette og tårer opparbeidet en erfaring og kompetanse som de mer enn gjerne deler med andre. Ingen nevnt, ingen glemt.

Hva motiverer deg?
Å holde motivasjonen oppe føles svært vanskelig av og til. Jeg trener i et lite lokale, med kun det høyst nødvendige av utstyr. Jeg er her den eneste som trener kroppsbygging, og for så vidt den eneste som driver konkurransevirksomhet. På ca halvparten av treningene er jeg også den eneste som er til stede. Dette tærer litt på motivasjonen av og til. Når motivasjonen er på det laveste, så får jeg en ekstra boost av å f.eks stikke innom Kaliber gym i Trondheim. På Kaliber får du treffe andre kroppsbyggere, og få en skikkelig trening i et kjempebra gym. Å dra på stevner som publikummer motiverer også til å stå på ekstra en stund. Videre gav vårens resultater et skikkelig kick, i tillegg til alle de gode tilbakemeldinger jeg fikk fra erfarne etablerte personer i kroppsbyggermiljøet.

Hva gjør du for å komme i form?
Setter (eller får satt opp) et forslag til en diett. Justerer kosten en del underveis etter hvordan formen utvikler seg. Noe av justeringen blir gjort ved å regulere mengden cardio.

Har du noen tips til enkle og sunne måltider?
Egentlig ikke. Er ikke så veldig flink til å "konstruere" måltider som kan være spiselige for andre. Pleier av og til (offseason) å lage kveldssnacks som består av å fylle pitabrød med alt mulig. Kylling, skinke, cottage cheese, egg, salat, mais, ris etc.

Hvilke muskelgruppe er du mest fornøyd med?
Jeg er mest fornøyd med lårene. Har alltid likt å trene beina, og det har nok hatt stor betydning for den fremgangen jeg har hatt med dem.

 

Hva er ditt treningstips til nybegynnere

  • Lytt til hva erfarne personer har å si. Det er ingen skam å spørre om hjelp.
  • Sørg for å få bedre orden enn meg på hva du spiser av mat, før du begynner med kosttilskudd. Mange kosttilskudd har liten effekt hvis du vanligvis trapper huet fullt med søppel i tillegg.
  • Jeg mener at som kroppsbygger er kvalitet like viktig som kvantitet i forhold til treningsmengde, utførelse og belastning.
  • Vær tålmodig. Gi ikke opp. Resultatene kommer til slutt.

    Ståle er også medlem i vårt forum.


  • Kommer snart...

    01.01.19700

    Kommer snart...

    01.01.19700

    Kommer snart...

    01.01.19700

    Kommer snart...

    01.01.19700

    Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

    5 digge middager med cottage cheese

    Kosthold09.08.2021270

    Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
    Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
    Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

    5 fordeler med stående leggpress

    Trening28.06.202153

    Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!