Slik får du økt slagkraft som bokser

Kosthold29.11.2012Juma Iraki0

Beta-alanin har fått mye oppmerksomhet de siste årene. Nå viser en ny studie at beta alanin kan gi økt slagkraft hos boksere.

Beta- alanin og karnosin

Beta- alanin er en ikke essensiell aminosyre som forekommer naturlig og som kroppen selv kan kan produsere.

Karnosin er et dipeptid som er kombinasjonen av aminosyrene histidine og beta alanin. Rundt 99 % av karnosin finner vi i skjelettmusklaturen og det finnes i større grad i type II muskelfibre som er viktige ved utviklingen av kraft og styrke. Tilførsel av beta alanin har vist seg i studier å øke karnosin nivået i kroppen med opptil 80 % etter inntak på 4,8-6,4 g over en periode på 10 uker.

 

Økt slagkraft blant boksere

En studie ble nylig publisert i International Journal of Sport Nutrition and exercise Metabolism (IJSNEM). Studien ble utført av Donovan T et al hvor de ønsket å se om tilskudd av beta-alanin kunne gi økt slagkraft blant boksere.
16 amatør boksere med minimum 6 års erfaring var med i studien. Bokserne ble delt inn i 2 grupper hvor den ene gruppen inntok 1,5 gram beta-alanin 4 ganger daglig i 4 uker. Den andre gruppen fikk placebo som er en pille uten virkestoff.

Ved baseline (startpunkt) ble slagkraften til alle bokserne målt som en referanseverdi. Deretter gikk samtlige boksere igjennom en simuleringskamp bestående av 3 runder på 3 min varighet. Det var 60 sekunders pause mellom hver runde. Hver runde bestod av 2,50 min med standariserte bokseteknikker på en boksesekk hvorav de 10 siste sekundene i hver runde var maksimal slagkraft og slakfrekvens på boksesekken. På dette tidspunktet ble målingene foretatt.

Målingene viste en signifikant blodlaktat økning hos beta-alanin gruppen, mens det hos placebo gruppen ikke viste noen økning i det heletatt.

Studiet konkluderte derfor at tilskudd av beta-alanin vbiste seg å gi økt slagkraft blant boksere og kan derfor være gunstig for boksere å andre kraftsporter å supplementere med.

 


Juma Iraki 

Juma har utdanning innen personlig trening og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Han er engsjert og faglig dyktig. Hans mål er å formidle avansert treningslære på en forståelig måte.

Må du ha en loadingfase eller kan en lav dose med kreatin booste fremgangen din?

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Dette er noen av de råeste pre-workout på markedet nå.
Trenger du en ny boost?

Dette bør du spise etter trening

Kosthold11.05.201841

Se hva du skal fylle opp med av protein, karbohydrat og fett etter trening.

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!