Kjell Egil Bakkelund - løftet 900 kg i -83 kg klassen

Styrkeløft03.12.2012Bjørnar Brende Smestad105

Kjell Egil Bakkelund løftet 342,5 kg i knebøy, 245 kg i benkpress og 312,5 kg i markløft under VM. Dette gav pers sammenlagt, i bøy og i mark i tillegg til en sølvmedalje i benkpress.

Først og fremst, hva syns du om verdensmesterskapet selv?

Dette var mitt første senior-VM og det var masse følelser i bildet. Det var veldig rart å møte de store gutta, og dra med et helt nytt lag. Jeg visste formen skulle være bra, men etter en lang reise og matforgiftning i Texas, så måtte jeg bare håpe jeg kom gjennom stevnet med æren i behold. Jeg hadde satt en del forventninger til meg selv før stevnet og hadde veldig lyst til å gjøre det bra på et så stort og viktig stevne.

Er du fornøyd med innsatsen din? 

Jeg er fornøyd med det jeg fikk til den dagen.

Jeg hadde topp 3 som mål (Kjell endte på en knepen femteplass, journ.anm), men konkurrentene mine fikk jeg ikke gjort mye med i år, dessverre.

Jeg startet all time high i bøy og var litt usikker på om det skulle være "grisemax", noe det ofte er i mine 1. løft. Jeg kjente på oppvarmingen at formen uten utstyr var elendig, så dette måtte bli bra med utstyr. Jeg tok på drakta og gikk opp til 310 kg som gikk veldig lett. Starter 1.løft på 325 kg som kjentes veldig lett ut til meg å være. Høyner til 337,5 kg som er ganske dårlig teknisk, men går fortsatt greit opp. Siste bøyen på 342,5 kg får jeg meg en trøkk i bunn som ødelegger løftet litt, men jeg kommer opp til tre hvite lamper.

Da benkpressen begynte kjente jeg tidlig at den siste bøyen tok en del på. Opp til 230 kg på oppvarmingen som var rimelig fattig. Vi senket til 237,5 kg - noe som jeg var litt usikker på, men skulle man holde følge med konkurrentene i et VM må man satse friskt. Jeg går ut, benker noe som føles ut som et maksløft, får godkjent og setter meg ned før neste løft. Da jeg ikke trodde det kunne vært ille nok at 237,5 kg var så tungt, så kommer Dietmar og forteller at det var feillastet - med andre ord løftet jeg 232,5 kg i første forsøk. Da var det bare å stålsette seg på at neste løft på 240 kg ville bli tungt. Dessverre så hadde de kun klosser som var glatte slik at det ble vanskelig å benytte seg av legdrive, dette gjorde ikke oppgaven noe lettere. Gikk ut på 240 kg, benket det greit så vi høynet til 245 kg. På siste løftet traff jeg bra, så vekten gikk veldig lett opp og en god avslutning på øvelsen.

I markløft så var trykket ganske greit, men slet med en vond høyre hånd som jeg har vært plaget med en lengre periode. Gikk opp til 280 kg på oppvarmingen som var lett, men kjente det allerede da at hånden ikke var like samarbeidsvillig. Begynte på 300 kg som var et lett løft, men ikke for mitt dårlige grep. Høyna til 312,5 kg slik at vi kunne sikre 900 kg sammenlagt, noe som gikk med et nødskrik med tanke på grepet. Høynet til 317,5 kg i siste men kjente da at grepet ikke hadde sjanse.

Jeg fikk ut det jeg kunne og er fornøyd med mitt første senior VM.

Foto: Jørgen Haug

Hva syns du om å selve stevnet, og det å løfte i Puerto Rico?

Stevnet holdt bra standard og masse flott løfting. Litt klunder med skivepåsetterne og litt feillasting, men alt i alt et bra stevne. Det å løfte i Puerto Rico var veldig godt. Kjente jeg ble litt nervøs da jeg kjente baggen nesten gled ut av hånda grunn av luftfuktighet, men vi var i en kald hall, så varmen og klimaet var null problem. De hadde som regel air condition overalt så varmen ble ikke noe problem for løfterne. Oppvarmingen var litt trang, men gikk knirkefritt for de fleste.

Du løftet jo i en svært jevn klasse, med 25 kg forskjell fra sjette til føsteplass, motiverer dette?

Det ble meget jevnt i år og løfterne i klassen løftet veldig bra. Er jo veldig sjeldent at disse løfterne får særlig klaff på EM og VM. Gullet gikk på 900 kg i fjor så jeg merker jo at nivået bare øker og øker. Jeg merker også at løfterne i -83 blir mer og mer allround løftere med 3 gode øvelser. Det gir gode sammenlagtresultater. Dette motiverer meg til enda smartere trening og økt fremgang. At russeren løftet 925 kg eller 940 kg er ikke så farlig egentlig. Jeg hater å tape så jeg vil gjøre det jeg kan frem mot neste VM sånn at jeg kan stå på toppen.

Hva var mesterskapets største øyeblikk?

Når Jørgen Hansen dro 330 kg i markløft og fikk 1000 kg sammenlagt. Det var magisk.

Hva syns du om innsatsen til resten av laget?

Innsatsen til laget er som alltids veldig bra! Jeg kjenner jeg blir veldig inspirert når jeg ser hva de andre klarer, selv om de har så mye mer i livet sitt enn styrkeløft. At Kim Raino og Hege, som begge har små barn klarer å prestere på et såpass høyt nivå med så mye mer utfordringer enn en student, setter jo ting litt i perspektiv.

Jeg kjenner jo jeg blir veldig imponert over at alle på laget, som har jobbet såpass bra i så mange år, og fortsatt har bra fremgang. Skader har også vært et problem det siste året, men alle kommer tilbake og løfter seg til pers. Dette landslaget er tidens lag, og VM i Stavanger blir nok tidenes VM.

Hva har du gjort av trening siden VM?

Vært masse trening med teknikk og tommellås i mark. Jeg begynte på eget program dagen jeg kom hjem fra VM og har trent veldig bra siden. Jeg lovte meg selv en ferie etter VM, men ser dårlig ut med ferie i år også.

Hva er målet til VM 2013?

Kort fortalt: Gull sammenlagt og å tukte Carl på poeng.

Foto: Jørgen Haug
Film og redigering: Stian Walgermo

 

 


Bjørnar Brende Smestad 

Bjørnar er en styrkeløftentusiast og har i flere år levert styrkeløftreportasjer til Treningsforum. Bjørnar startet selv å logge på Treningsforum, men er fra ca 2012 ikke lenger like atkiv i styrkeløftmiljøet.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!