- Kan drastisk plutselig økning i matinntak være farlig?

Kosthold13.12.2012Joachim Pedersen0

Dine spørsmål og debatter kan deles med andre utenfor forumet! Vi ser at det er mange smarte spørsmål som stilles om trening og ernæring på forumet. Vi ønsker å dele og bidra til å svare på disse spørsmålene via artikler på forsiden.

Eksempler på dette kan være spørsmål som:"styrketrening og kardiotrening - bør dette trenes på samme dag?", "Tøyning og utstrekking - er dette nødvendig og betyr tøyning og strekking det samme?" Mange brukere av forumet tar opp spørsmål som skaper vettuge og lærerike diskusjoner og vi ønsker å delta mer aktivt i disse diskusjonene. Du har muligheten til å få spørsmålet ditt "opp i dagen" ved å tillate oss å bruke det som utgangspunkt for våre artikler slik at flere lesere kan ta del i ulike aktuelle spørsmålsstillinger vedrørende trening, ernæring og andre diskusjonstemaer. Vi kan selvfølgelig ikke ta opp alle spørsmål, men vil bestrebe oss på å løfte fram både generelle og spesifikke spørsmål og diskusjonstemaer. Dette håper vi på vil bidra til økt kunnskap til våre lesere.

Tips oss gjerne med ditt eller andres innlegg på post@treningsforum.no og kanskje dette vil publiseres på forsiden.

Spørsmål:

Innsendt av JudasIskariot:
Tenkte å begynne trene igjen. Tidligere problemer har vært underernæring. Måtte slutte trene sist fordi at som student så hadde jeg ikke nok penger til mat for å kunne trene (75kr dagen i matbudsjett). I stedet for stekte egg ville jeg laget en omelett av 3-4 eggehviter og en plomme. Hiv på fyll i form av skinke, løk og skivet tomat. Suppler med et par ss Cottage cheese og litt grov sennep e.l og nyt det med et par grove knekkebrød(sport+ f.eks), så får du gitt maven noe å jobbe med, samt at det er godt for blodsukkerreguleringen. Stekes omeletten i 1 ss rapsolje er du vel grovt regnet opp i ca 450 kcal.

Har nå nok penger til mat så da kan jeg endelig begynne igjen. Vil jo helst ha optimalt med næring å hente fra kroppen, så planen er å overspise de første ukene. Dette tror jeg også er nødvendig ettersom jeg kun veier 70kg og er 1.84 høy.

Spørsmålet er: Når jeg ikke har spist skikkelig på ett år (Kun spist for "survival") kan det da være farlig for kroppen å hoppe fra 1000-1500 kalorier for dagen til 3500+ ?

Er super-ectomorph så er naturlig tynn. Så vektoppgang er 1. prioritet. Vet ikke om metabolismen min er fucked eller hva, men da jeg trente skikkelig sist for mange år siden spiste jeg som ett monster og klarte ikke komme forbi 85kg i vekt.

Internett er ikke mye hjelp, virker som om alt KUN handler om folk som vil NED i vekt. Som selvfølgelig er helt for jævlig for oss som spiser som hester uten å klare øke.

Dette var pretty much min daglige kost da jeg stoppet å gå opp i vekt på 85kg sist (Dette før jeg begynte studere og matbudsjettet røk):

Hver dag uansett:

3 egg.
2 bananer.
1 liter H-melk.
1 liter skjokomelk blandet med proteinpulver etter trening.
2 bokser tunfisk.
Middag: Enten 1 boks joikakaker med 3 poteter ELLER 400gram kyllingkjøttdeig med ris.
1 pose cachew nøtter.
Skiver med peanøttsmør.

+ Variert med forskjellige mellom-måltider av forskjellige slag.

Jeg spiste dette SLAVISK hver dag itillegg til flere andre måltider men stoppet på 85kg til tross for å øke mat inntaket.

Råd/tips er velkommen!

Svaret fra Rita Immerstein:
Ditt energi-inntak har med andre ord sannsynligvis ligget langt under ditt reelle behov.  Anbefaler en økning opp til 2500 kcal noen dager og deretter til 3500 kcal. Dette er ikke farlig, men kroppen din trenger å venne seg til mye mat igjen. Du vil samle vann i en liten periode, men samtidig vil også muskelmassen din øke sammen med trening og et mer energirikt kosthold. Fettlagring høres det ikke ut som om du har det helt store problemet med. Dersom du trener mange timer per uke, kan det være at du tåler mer kalorier.
Forslag til artikkel-linker:
http://www.treningsforum.no/php/art.php?id=2168
http://www.treningsforum.no/php/art.php?id=2368

 

Hva mener du?

Svar i forumet og del din kunnskap med resten og bidra med å skape en fornuftig og saklig debatt.

 


Joachim Pedersen 

Joachim har vært ansvarlig redaktør siden han startet opp Treningsforum i 2001. Han begynte å trene vekter i ungdomsårene og har over 15 års erfaring med trening og kosthold. Joachim har lang fartstid innen fitnessbransjen og brenner for det han driver med.

Size matters!

Spiser du for lite?

Kosthold10.06.20191234

Spiser du for lite går kroppen over i et lagringsmodus og da stopper fremgang opp.

Hvordan holde vekten i julen

Kosthold23.12.201215

Desember er en måned der mat står i sentrum ved mange anledninger.
Her er 10 sunne matvarer med mye protein som garantert vil gi deg protein av høy kvalitet.

Spiser du for lite?

Kosthold10.06.20191234

Hvordan holde vekten i julen

Kosthold23.12.201215

Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?
Dette programmet er perfekt for hjemmetrening eller hvis du har dårlig tid.

Hvordan få mer ut av markløft?

Trening27.05.202040

Slik får du mer ut av markløft.
Dette er miniguiden på hvordan du skal holde deg slank.