
For mye kanel kan være farlig
Kosthold20.12.2012Joachim Marhaug0
Mattilsynet anbefaler de som har et jevnt høyt forbruk av kanel, f eks via grøtspising, kanelbasert te eller kanelbasert kosttilskudd, om å begrense inntaket sitt. Kanel inneholder stoffet kumarin som kan gi skade i leveren. Anbefalingen er basert på en vurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) i 2010. Kanel har et naturlig innhold av stoffet kumarin, som er med på gi kanel den smaken den har. Det viser seg at kumarin kan gi skader i leveren. Stoffet kumarin i kanel kan gi skader i leveren ved svært høyt inntak.
Grøtspisere utsatt
Spesielt utsatt er små barn (1- og 2-åringer) som regelmessig spiser havregrøt med kanel og barn som jevnlig drikker kanelbasert te. Voksne som regelmessig spiser havregrøt med kanel, drikker kanelbasert te eller tar kanelbaserte kosttilskudd (kaneltabletter) kan også overskride grensen for hva som anses som trygt. Konsum av andre matvarer med kanel, som for eksempel pepperkaker og kanelboller, gir ikke grunn til bekymring selv i perioder hvor disse spises oftere.
Reparerer seg selv
Det varierer hvordan folk reagerer på kumarin. Mindre skader på leveren merker man i hovedsak ikke. Skadene er forbigående og leveren reparerer eventuelle skader selv når man reduserer inntaket av kumarin.
Hvor går grensen?
Tabellen under har illustrerer hvor mye kanel ulike aldersgrupper kan ha på grøten og hvor mye kanelbasert te de kan drikke før tolerabelt daglig inntak (TDI) for kumarin overskrides. Tolerabelt daglig inntak (TDI) sier noe om hvor mye et menneske kan få i seg daglig av et stoff gjennom et helt liv uten at det medfører helseskade.
Aldersgruppe | Antall gram kanel på grøten daglig før TDI overskrides (en teskje kanel veier 2,7 gram) | Antall dl kanelbasert te daglig før TDI overskrides |
---|---|---|
1-åringer | 0,2 gram | Ikke beregnet |
2-åringer | 0,3 gram | Ikke beregnet |
4-åringer | 0,4 gram | 0,6 dl |
9-åringer | 0,7 gram | 1,0 dl |
13-åringer | 1,2 gram | 1,5 dl |
Voksne | 1,4 gram | 1,9 dl |
To typer kanel
Kanel er et krydder som skrapes av barken på enkelte trær. Tidligere var kanel synonymt med Cinnamomum zeylandicum (ceylonkanel), men i dag er det Cinnamomum aromaticum (cassia) som i hovedsak brukes på det norske marked. Cassiakanelen inneholder mer kumarin enn den mindre brukte Ceylonkanelen.
Kilde: Matportalen.no
Matrester - sunnere mat dagen derpå?
Kosthold29.12.201831
Påvirker epler blodsukkernivået?
Kosthold04.11.20166