For mye kanel kan være farlig

Kosthold20.12.2012Joachim Marhaug194

Ikke bruk for mye kanel i havregrøten.

Mattilsynet anbefaler de som har et jevnt høyt forbruk av kanel, f eks via grøtspising, kanelbasert te eller kanelbasert kosttilskudd, om å begrense inntaket sitt. Kanel inneholder stoffet kumarin som kan gi skade i leveren. Anbefalingen er basert på en vurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) i 2010. Kanel har et naturlig innhold av stoffet kumarin, som er med på gi kanel den smaken den har. Det viser seg at kumarin kan gi skader i leveren. Stoffet kumarin i kanel kan gi skader i leveren ved svært høyt inntak.

Grøtspisere utsatt

Spesielt utsatt er små barn (1- og 2-åringer) som regelmessig spiser havregrøt med kanel og barn som jevnlig drikker kanelbasert te. Voksne som regelmessig spiser havregrøt med kanel, drikker kanelbasert te eller tar kanelbaserte kosttilskudd (kaneltabletter) kan også overskride grensen for hva som anses som trygt. Konsum av andre matvarer med kanel, som for eksempel pepperkaker og kanelboller, gir ikke grunn til bekymring selv i perioder hvor disse spises oftere.

Reparerer seg selv

Det varierer hvordan folk reagerer på kumarin. Mindre skader på leveren merker man i hovedsak ikke. Skadene er forbigående og leveren reparerer eventuelle skader selv når man reduserer inntaket av kumarin.

Hvor går grensen?

Tabellen under har illustrerer hvor mye kanel ulike aldersgrupper kan ha på grøten og hvor mye kanelbasert te de kan drikke før tolerabelt daglig inntak (TDI) for kumarin overskrides. Tolerabelt daglig inntak (TDI) sier noe om hvor mye et menneske kan få i seg daglig av et stoff gjennom et helt liv uten at det medfører helseskade.


AldersgruppeAntall gram kanel på grøten daglig før TDI overskrides (en teskje kanel veier 2,7 gram)Antall dl kanelbasert te daglig før TDI overskrides
1-åringer0,2 gramIkke beregnet
2-åringer0,3 gramIkke beregnet
4-åringer0,4 gram0,6 dl
9-åringer0,7 gram1,0 dl
13-åringer1,2 gram1,5 dl
Voksne1,4 gram1,9 dl

To typer kanel

Kanel er et krydder som skrapes av barken på enkelte trær. Tidligere var kanel synonymt med Cinnamomum zeylandicum (ceylonkanel), men i dag er det Cinnamomum aromaticum (cassia) som i hovedsak brukes på det norske marked. Cassiakanelen inneholder mer kumarin enn den mindre brukte Ceylonkanelen.

Kilde: Matportalen.no

 


Det er stor forskjell på fersk varmmat og kalde matrester som varmes opp igjen.
Epler inneholder karbohydrater, men påvirker det blodsukkeret?

Det beste mellommåltidet

Kosthold07.07.2018126

Dette bør du spise mellom hovedmåltidene.

Derfor er ikke sukker bra for deg

Kosthold05.08.20142151

Etter den søte kløe...

Det beste mellommåltidet

Kosthold07.07.2018126

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!