Revolusjonerende spinning

Trening18.01.2013Kjetil R. Anda0

Stig Idsal ønsker å gjøre spinning enda mer attraktivt for mosjonister.

Derfor har han utviklet «Xrcise Consept» som ved hjelp av levende bilder fra sykkelritt, skal gi utøvere på spinningtimer en ekte følelse av å sitte i selve konkurransen.

Konseptet er utviklet for å ta spinning til et nytt nivå og er basert på studier fra NTNU, samt Idsals egne treningsopplevelser. Ved god hjelp av tidligere og nåværende proffsyklister som Roy Hegreberg og Lise Nøstvold, blir spinningutøverne dratt inn i levende bilder som er filmet fra sykkelproffenes egne kameraer.

Treningen kjøres i spinningsal hvor den aktuelle filmen blir vist på storskjerm. På den måten kan instruktøren bestemme tempo og intensitet utfra løypen som filmen viser.

- Mosjonister yter 12 til 20 prosent mer på slike økter i forhold til tradisjonelle spinningtimer. Det å gjøre det på denne måten er med på å gi utøverne en ren konkurransefølelse og treningen blir dermed enda mer effektiv, sier Idsal.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ideen var i første omgang rettet mot hans eget sykkellag, Team Alsvinn. Laget er kun for personer med ledd- og muskelsykdommer (revmatikere), men prosjektet har nå blitt såpass populært at flere ønsker å hive seg på. Idsal som med revmatiske lidelser utviklet prosjektet fra sykehussenga, sier at han er glad han så mulighetene sykdommen ga han, fremfor problemene den skapte.

Ufarliggjør fellestrening

«Det er utrolig hva du kan få til om du bare vil det nok», brøler Idsal ut i salen når svetten spruter og storskjermen viser Roy Hegrebergs seierspurt fra Nordsjørittet 2011. Selv om flere av mosjonistene hiver etter pusten, er det stor entusiasme knyttet til konseptet.

- Det er helt fantastisk å kunne kjøre denne type trening på vinterstid, sier en sliten Trine Boyer etter trening.

Hun er for første gang med på denne typen spinning, men tror utbyttet er mye bedre enn tradisjonelle spinningtimer.

- I tillegg til at bildene gir deg en visuell følelse av å sitte i et løp, er det utrolig greit å følge sin egen puls på en skjerm fremme i salen. Da er det enkelt å passe på at intensiteten ligger der instruktøren sier den skal ligge, forteller Boyer.

Drahjelp fra proffene

På samme måte som Boyer, har tidligere proffsyklist Roy Hegreberg tro på at konseptet slår an.

- Jeg har selv vært med på å kjøre spinningtimer hvor konseptet brukes, og man merker at folk tar mer i og at timene går kjappere, sier Hegreberg.

Han bekrefter at de levende bildene er med på løfte timen, og ønsker gjerne å bidra til at Idsal når drømmen om å gjøre konseptet globalt.

- Jeg har bidratt en del på det faglige i form av å sette opp timer i tillegg til diverse intervalltyper. Jeg møter ofte folk i sykkelmiljøet som ønsker å se nærmere på hvordan dette virker.

Testes av profesjonelle lag

Det ambisiøse prosjektet som allerede er tatt imot med åpne armer hos mosjonistene, skal også testes i profesjonelle og semiprofesjonelle sykkellag. Uten at Idsal vil gå inn på hvilke lag det er snakk om, er han overbevist om at treningen fungerer.

- Studier viser at det å kjenne løypa før et løp, kan være utslagsgivende. Da nytter det ikke med video som er filmet fra en bil, men fra rytterens eget synspunkt, forteller Idsal.

På denne måten håper han med litt drahjelp fra investorer, at konseptet blir etablert i Europa innen tre år. Selv har han vært i Italia for å vise frem konseptet, og med filmer fra både Nordsjørittet og Trondheim - Oslo, er utøvere fra syklingens hjemland entusiastiske, mener Idsal.

 


Spinningstime fra en annen verden

Diverse12.06.2016689

Denne spinningstimen får opp pulsen din! Se video.
Hvis du vil forbrenne fett er tredemølle og sykkel gårsdagens nyheter.
Med denne sykkelen kan du vaske treningstøyet ditt gratis.

Dette gjør en gåtur med kroppen

Trening13.03.2020964

Kroppen nyter godt av noen reale gåturer!

Spinningstime fra en annen verden

Diverse12.06.2016689

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!