Konkurransedagen - hvordan få det perfekte resultatet?

Fitness28.02.2013Rita Immerstein0

Mange har satt i gang med konkurranseforberedende kosthold og trening.

Vårens konkurranser starter allerede i mars og tiden er inne for å sette inn et par ekstra gir slik at du kommer i form til vårens første konkurranse. Det som gjelder er å få ned fettprosenten, øke treningsmengden og fokusere maksimalt på et treningsregime som ideelt sett skal bidra til økt muskelmasse og lavere fettprosent. Dette er avgjørende, men hva med alle de andre viktige detaljene? Her er det snakk om å finne sin stil og framstå på best mulig måte. Da er det også viktig å ha fokus på hvor frisk og gjennomført du faktisk ser ut på scenen.

Både hudpleie, makeup, frisyre, poseringstøy og bruning gir vesentlige bidrag til det totale inntrykket du gir. Her kan hjemmelaget skrubb og ansiktsmaske eller mer avanserte og dyrere løsninger bidra til perfeksjonering av det endelige resultatet. Underveis i en diettperiode opplever de fleste av oss å se både slitne og trøtte ut i ansiktet. Etter hvert som fettet slipper blir også huden slappere inntil den endelig drar seg helt inn. Dette vil selvsagt variere og er avhengig av både alder, kjønn, genetikk, søvnmønster, diett og treningsmengde. Her kommer det noen tips på veien til deg som vil gi deg selv en forfriskende og velgjørende prosess om du skal stille i konkurranse eller ei.

Ikke bare for kvinner

Tips til egenpleie gjelder ikke bare for kvinner. Vi benytter oss mer av ulike former for skjønnhetspleie, men det kan lønne seg for menn å vektlegge dette litt ekstra forut for og under en konkurranse. Unngå for all del kombinasjonen med en konkurransebrun kropp og et vinterblekt ansikt når du skal stille i ditt livs beste form!

Hårfint

Et velpleid ansikt bør rammes inn av et sunt, friskt og frisert hår. Igjen krever dette ofte mer av kvinner, mens enkelte menn tar en enkel og grei vri og barberer bort alt håret. Har du som mannlig utøver en fyldig hårmanke eller en skikkelig hårfrisyre som trenger styling så følg det opp og vis deg fra din beste side her også. Det er også som tidligere nevnt viktig å unngå å se ut som et «blekansikt» med et vinterblekt hode sammen med en brun og konkurranseklar kropp!

Det er bokstavelig talt en «hårfin» balanse å vite hvor mye og hvor tidlig man kan sette i gang hårfjerningsprosesser for øvrig på kroppen. Menn har en utfordring ved at de til dels må fjerne mye hår fra kroppen for å få fram alle linjer og muskulatur på best mulig måte. Kvinner trenger i mange tilfeller kun å barbere seg som de ellers pleier - da er legger, armhuler og bikinikant de viktigste områdene. Pass bare på å barbere deg helt ferdig før selvbruningsprosessen starter. Det nytter ikke å barbere seg etter at selvbruningen er påført - det gir bare skjemmende og hvite flekker på kroppen som ikke lar seg dekke til igjen. La en millimeter ettervekst være og stol på at det du ikke kan se selv, heller ikke oppdages av alle rundt deg!

Pleie av ansiktet

Med matvarer fra ditt eget matskap kan du enkelt lage deg gode ansiktsmasker som virker både velgjørende og beroligende. Har du egg, olivenolje og yoghurt naturell kan du som har tørr hud lage deg en maske som tilfører fuktighet. Tilsvarende kan de med fet hud benytte honning, sitron, yoghurt naturell og eggehvite lage en god maske(KK.no, 2012). For hovne og trette øyne er avkjølte bomullspads som er trukket med kamillete en rimelig løsning for å få dempet det hovne området rundt øynene.

Et dyrere og mer luksuriøst alternativ er å unne deg en dyprens og massasje i ansiktet på en spa- og hudpleiesalong. Det er en avslappende prosess som bidrar til friske opp huden når den er tørr og sliten under diettperioden. Et tredje alternativ er å kjøpe en lett skrubbkrem, ansiktsvann og en god fuktighetskrem og ta en runde på ansiktet på egenhånd.

De mest effektive behandlingene av ansikt og kropp er å forbedre framtoningen og friskheten i ansiktet med injeksjoner(botox, restylane m.v) mikroneedling eller rett og slett en kjemisk skrubb av ansikt og hals. Dette er selvsagt et innhugg i økonomien, men det gir resultater som har en langt bedre varighet og en umiddelbar effekt. Dette er behandlinger som bidrar til et løft av ansiktet og som fortsatt benyttes av flere kvinner enn menn. Uansett hvordan du velger å pleie kroppen eller ansiktet ditt er det smart og nødvendig å vise at du ser frisk, sunn, vakker og sterk ut. Dette er alltid en deilig luksus å unne seg enten du skal i konkurranse eller i en annen viktig begivenhet i livet ditt. Det kan ikke sies for ofte at dette absolutt dette gjelder for både kvinner og menn!

Flere faktorer påvirker hudens aldring. Både kosthold, bevegelse, alkohol og røyk kan påvirke huden vår, men den faktoren som bidrar mest til aldring av huden er faktisk overdreven soling. Solarium og solen ute tar hardt på huden når vi soler oss mye. Bruk av høy solfaktor og moderate mengder med sol er en god sikring for å beholde en frisk hud lengst mulig. Da er det godt at det finnes gode selvbruningsprodukter som kan bidra med det lille ekstra eller som grunning før du tar på selve bruningsfargen til konkurranse.

Peeling(skrubb)

Skrubb fjerner døde hudceller og etterlater en ren og glatt hud og metoden kan benyttes inntil 1 dag i uken på kroppen. For ansiktet bør man velge en mild pelling som ikke tar for hardt. En skikkelig kroppsskrubb og etterfølgende fuktighetsbehandling på et spa bringer deg et ekstra steg nærmere den perfekte påføringen av bruning til konkurransedagen!

Hjemmelagede varianter

Du kan lage din egen peeling ved å bruke havregryn, honning, eplejuice og knuste mandler. Det er bare å blande ingrediensene sammen og skrubbe huden et par minutter før du skyller av. Har du sensitiv hud kan bakepulver og vann gi en mild ansiktsskrubb(KK.no, 2012). I tillegg kan både sukker, havsalt og kaffegrut faktisk være gode skrubbløsninger for kroppen. Bland dem bare med olivenolje eller mandelolje og gi kroppen en rimelig og effektiv peeling.

Hjemmelagde løsninger fungerer utmerket til hverdagsbruk, men før en konkurranse kan du selvsagt unne deg ekstra god peeling fra apoteket, parfymeri eller hudpleiesalong for å være sikker på å få et godt resultat. Pass på at gjør det i god tid før en konkurranse(2-3 dager) eller før du påfører selvbruning. Smør deg gjerne med en lett bodylotion og litt olje på de tørreste partiene(albu, knær) og vent til neste dag før du tar på første lag med tanning-produktet ditt. Du bør starte bruningsprosessen minst en dag og helst to-tre dager før selve konkurransedagen.

Den perfekte fargen

Etter en grundig skrubb av kropp og ansikt bør du smøre inn kroppen eller de tørreste områdene(albuer, knær, hender) med en god bodylotion. Smører du hele kroppen kan du med fordel vente til neste morgen med å påføre første lag med konkurransefarge. Det følger med en påføringssvamp til konkurransebruning og denne kan godt benyttes. Kjøp deg en boks med latexhansker på apoteket slik at du slipper å få hendene fulle av selvbruning mellom fingrene og i håndflatene. Det går helt fint å spraye fargen direkte på område for område og smøre utover med latexhanskene på hendene. Det ideelle er å få hjelp av en annen person slik at du får satt inn absolutt hele kroppen med bruningsfarge, men enkelte deler av kroppen smører du greit inn selv også. På selve konkurransedagen er det lurt å få hjelp av en coach til å ta den siste finpussen på brunfargen.

Gjør unna mest mulig på morgenen på konkurransedagen. Når du ankommer selve konkurransearenaen er det kun hvile, spising og avslapning som bør gjelde. Enkelte benytter også en ordinær selftanning fra parfymeri og/eller apotek til grunning, men dette er strengt tatt ikke nødvendig om du gjør alle de grunnleggende forberedelsene før konkurransefargen skal på. Derimot skal det nevnes at det er varmt og slitsomt å stå på scenen og fargen kan slippe underveis. Da kan det være smart å ha et lite grunnlag med farge i bunn med en lett selvtanning eller et friskt grunnlag fra solarium.

Kjøp to flasker spraytan slik at du er sikker på at du har nok og kjøp det i god tid! Det er nok av detaljer å huske på den siste tiden før konkurranse. Konkurransedagen er som å planlegge en lengre reise - det krever litt erfaring å vite hva du trenger å få med deg!

 

Makeup

Test ut fargevalg og makeup før konkurransedagen. Alt bør være klart til bruk og du bør teste ut ditt makeup-valg i god tid. Når det gjelder farge i ansiktet er det mulig å få kjøpt mørk foundation til ansiktet. Dersom du velger å bruke spraytan i ansiktet bør du i det minste påføre dette med store bomullspads som er fuktet med babyolje - det gir i hvert et noe mer jevnt resultat enn om du legger ren konkurransetan i ansiktet. Huden i ansiktet ditt er tørr og sårbar etter en fettreduserende diett og skrubb - så pass på at du tilfører godt med fuktighet. Vær litt forfengelig på egne vegne og benytt litt foundation til slutt. Unngå overdreven bruk av makeup - det kan bli for mye av det gode og da skjuler du mer enn du framhever deg selv!

Perfekt helt ut til fingerspissene

Når du begynner bruningsprosessen bør du legge på litt klarlakk på neglene. Selvbruningen setter seg på neglene og gir en udelikat farge som er vanskelig å få bort. De fleste kvinnelige utøverne legger kunstige negler eller tar en manikyr-behandling før konkurranse. Dette bidrar positivt til det helhetlige sunne og friske inntrykket. Det anbefales at både kvinnelige og mannlige utøvere gir hendene og føttene litt ekstra pleie den siste uken før konkurranse.

Bestill poseringstøy i god tid

Tiden er inne for å velge farge og rett poseringstøy. Sjekk ut regler og finn ut hvilken farge, stoff og form du skal ha på poseringstøyet. Les oppdateringer bl.a på NKF sin facebook-side. Der legges det stadig ut påminnelser, regler og tips i forkant av kommende konkurranser!

Den dyrebare søvnen

Konkurranseforberedelser er både energi og tidkrevende. De siste dagene før konkurranse er mentalt og fysisk slitsomme for svært mange. Pass på at du har absolutt alt i boks når du starter på en oppkarbing et par døgn før konkurransen. Ikke alle velger å karbe opp og kjører heller et «flatt løp» fram til konkurransetidspunktet, men dette er en individuell vurdering. Uansett gjelder det å få litt ro og søvn de to siste døgnene. Paradoksalt nok virker det som om det er de dagene hvor mange sover aller minst! Det kan selvsagt ha en sammenheng med både bevisste valg, manglende planlegging eller generelle konkurranse-nerver. Uansett er det planlegging og atter planlegging(og erfaring selvfølgelig) som bestemmer om du stiller litt mer uthvilt og «fit for fight» på konkurransedagen. Lykke til!

Har du husket alt?
Poseringstøy
Poseringsmusikk
Makeup
Lommespeil
Manikyr
Frisør/hårpleie
Skrubb
Spraytan
Bikinibite(«klister» som holder bikinien på plass)
Lotion/babyolje
Mat - karbohydrater og litt proteiner på konkurransedagen
Liggeunderlag, pledd og en pute
Håndkle
Ekstra klesskift - bruk lett og ledig tøy for å bevare bruningsfargen jevn hele dagen! 

 


Kilder:
KK.no(2012) Lag dine egne skjønnhetsmasker
http://www.kk.no/277891/lag-dine-egne-ansiktsmasker

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Slik mealprepper du for hele uken

Kosthold05.07.2017147

Er det vanskelig å følge en diett? Dette er løsningen.

De avgjørende forberedelsene

Kosthold22.08.201147

Forbered deg på ukens måltider.
De viktigste forberedelser til en Athletic Fitness konkurranse er kanskje ikke de mest åpenlyse.

Kommer snart...

01.01.19700

Slik mealprepper du for hele uken

Kosthold05.07.2017147

De avgjørende forberedelsene

Kosthold22.08.201147

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!