Derfor burde du ikke spise brød

Kosthold01.03.2013Kris Gunnars0

Den sjokkerende sannheten: "Jo hvitere brød, jo raskere er du død."

Det har vært kjent i lang tid at hvitt brød og raffinert korn generelt ikke er spesielt næringsrikt. Ernæringsfysiologer og dietteksperter i hele verden har oppfordret oss til å spise helkorn i stedet. Men korn, spesielt glutenkorn som hvete, har vært under intens gransking i de siste årene. Mange respekterte helsearbeidere hevder nå at brød og andre kilder til glutenkorn er i beste fall unødvendig og potensielt skadelig.

Brød har høy andel karbohydrater og kan gi deg rask økning av blodsukker

Selv helkornbrød (hvete) er vanligvis ikke laget av faktiske "hele" korn. Det er korn som har blitt pulverisert til svært fint mel. Selv om denne prosessen bevarer næringsstoffer vil dette føre til at produktene blir fordøyd raskt. Stivelse i brød blir brutt raskt ned i fordøyelseskanalen og inn i blodbanen som glukose. Dette fører til en rask økning av blodsukkeret og insulinnivået. Selv grovbrød trigger blodsukkeret raskere enn mange sukkerholdige barer (1).

Når blodsukkeret går opp raskt, pleier det å gå ned like raskt. Når blodsukkeret går ned, blir vi sultne. Dette er blodsukkerets "berg og dalbane" som er et kjent fenomen for folk på høy karb dietter. Kort tid etter å ha spist, blir de sultne igjen, hvilket fremkaller et behov for enda mer snacks.

Forhøyet blodsukker kan også føre til glykasjon på cellenivå når blodsukkeret reagerer med proteiner i kroppen. Dette er en av komponentene knyttet til aldringsprosesser (2). Studier på lavkarb- og lavkaloridietter (som eliminerer / reduserer stivelse og sukker) tyder på at personer som er diabetiker eller trenger å gå ned i vekt bør unngå alle kornprodukter (3, 4, 5).

Kort oppsummert: De fleste brød er laget av pulverisert hvete. De er lett fordøyelige og fører til rask økning av blodsukker og insulin nivåer, noe som kan føre til det beryktede blodsukkerets "berg-og dalbane" som stimulerer til overspising.

Brød inneholder mye gluten

Hvete inneholder en stor mengde av et protein som kalles gluten. Dette proteinet har lim-lignende egenskaper som er ansvarlig for at deigen gir viskoelastiske (klebrighet) egenskaper. Det er sterke bevis på at en betydelig andel av befolkningen er følsomme for gluten (6, 7, 8). Når vi spiser brød som inneholder gluten (hvete, spelt, rug og bygg), vil immunforsvaret i fordøyelseskanalen "angripe" glutenproteinene (9).

Kontrollerte studier på mennesker uten cøliaki viser at gluten skader veggen av fordøyelseskanalen, hvilket forårsaker smerte, oppblåsthet, ustadig avføring og tretthet (10, 11). Sensitivitet for gluten er også forbundet med noen tilfeller av schizofreni (12, 13) og lillehjernens ataksi (14, 15) - begge alvorlige lidelser av hjernen. Gluten er trolig skadelig for folk flest, ikke bare de med diagnosen cøliaki eller glutenintoleranse.

Den eneste måten og virkelig finne ut av om du er glutensensitiv er å fjerne gluten fra kosten din i 30 dager og deretter gjeninnføre det for å se om det påvirker deg.

Kort oppsummert: De fleste brød er laget av glutenkorn. Gluten fører til en immunrespons i fordøyelseskanalen til følsomme individer. Dette kan føre til fordøyelsesproblemer, smerter, oppblåsthet, tretthet og andre symptomer.

Brød inneholder andre skadelige stoffer

De fleste kommersielle typer brød inneholder sukker eller høy andel fruktose, mais eller sirup, akkurat som mange andre bearbeidede matvarer. Sukker fører til mange bivirkninger og ved å spise bearbeidet mat som inneholder dette er sannsynligheten for å få skadelige effekter på helsen tilstede. De fleste korn inneholder også en "anti næringsstoff" som fytinsyre. Fytinsyre er et molekyl som sterkt binder viktige mineraler som kalsium, jern og sink, og hindrer dem fra å bli absorbert (16).

Bløtlagte korn før baking kan redusere fytinsyre, som skal bedre tilgjengeligheten av mineraler.

Kort oppsummert: De fleste brød inneholder sukker, noe som er ekstremt dårlig for deg. De inneholder også "anti næringsstoffer" som blokkerer opptaket av mineraler som kalsium, jern og sink.

Brød er lav på essensielle næringsstoffer

Det er ingen næringsstoffer i brød som du ikke kan få fra andre ekte matvarer i enda større mengder. Selv helkornbrød (hvete) er ikke så næringsrik som du kanskje tror. Ikke bare er det lite næringsstoffer i forhold til andre matvarer, det reduserer bokstavelig talt absorpsjon av næringsstoffer fra andre matvarer.
- Kalori for kalori, hele kornbrød inneholder en liten mengde av næringsstoffer i forhold til ekte matvarer som grønnsaker.
- Fytinsyren blokkerer absorpsjon av mineraler som jern, sink og kalsium (17).
- Det kan skade tarmveggene og minsker absorpsjon av alle næringsstoffer (18)
- Korn inneholder ikke alle de essensielle aminosyrene og er derfor dårlige kilder til protein for mennesker (19). (Melk og brød sammen gir derimot et fullverdig proteinopptak, red. anm.)
- Hvetefiber kan føre til at kroppen forbruker vitamin D lagrene mye raskere og bidrar til vitamin D-mangel (20), noe som er forbundet med kreft, diabetes og død (21, 22, 23).

Kort oppsummert: De fleste brød er ikke særlig næringsrike og proteinene i dem er ikke av fullverdig kvalitet. Skadede tarmvegger sammen med fytinsyre reduserer tilgjengeligheten av næringsstoffer. Hvete kan også skape eller forverre tilstanden av vitamin D-mangel.

Helkorn øker det dårlige kolesterolet

I en studie, var 36 menn vilkårlig plassert i to grupper. De ble bedt om å spise enten frokostblanding av havre eller  frokostblanding av helkorn (24). Etter 12 uker målte forskerne blodlipidnivåer i begge gruppene.  De som spiste havre reduserte LDL kolesterol og små, kompakte LDL. I utgangspunktet hadde havregruppen en betydelig forbedret blod lipid profil. Uansett,  de som spiste helkorn økte total LDL kolesterol med 8% og små, kompakte LDL med hele 60%.

Små, kompakte LDL er en type kolesterol som er sterkt assosiert med hjertesykdom (25, 26).  Det betyr at helkorn kan skade blodlipider betydelig og kan drastisk øke risikoen for hjertesykdom.

Ja, ett stykke "hjerte-sunn" helkornbrød (hvete) kan ta livet av deg!

Kort oppsummert: Unngå å spise såkalt "hjerte sunn" helkorn for det kan heve nivået av små, kompakte LDL kolesterol med hele 60%. Denne typen kolesterol er sterkt assosiert med hjertesykdom.

Helkorn er bare "mindre bra" enn raffinert helkorn

Det er sant at helkornbrød (hvete) er bedre for deg enn brød laget med raffinert korn. De inneholder mer næringsstoffer og fiber. Men de er ingen ringere enn to onder. Det er som å sammenligne ufiltrerte sigaretter med filtrerte sigaretter. Filtrerte sigaretter er mindre skadelig, men det gjør dem ikke sunne. Hvis du virkelig må inkludere brød i livet ditt er det noen alternativer som ikke er fullt så ille.

Brød laget med gjennomvåt og spiret korn kan være mindre dårlig for deg enn vanlig brød. Tilbereder man det på denne måten reduserer dette mengden av fytinsyre. Esekielbrød, for eksempel, er laget av spiret korn. Dette gjør det trolig mindre usunn enn andre brød. Glutenfrie brød kan også være sunnere enn de som er laget med glutenkorn som hvete, spelt, rug og bygg.

Kort oppsummert: Helkornbrød (hvete) er bedre for deg enn brød laget med raffinert korn, men det beste alternativet er ikke noe brød i det hele tatt. Brød laget med gjennomvåt og spiret korn kan være mindre usunn.

Konklusjon

Hvis en skadet tarmvegg, blodsukker berg-og dalbane, oppblåsthet, tretthet og en 60% økning av små, kompakte LDL ikke er en god nok grunn til og slutte å spise brød, så vet ikke jeg.

Artikkel er oversatt fra http://authoritynutrition.com/why-is-bread-bad-for-you/


Kris Gunnars 

Kris er en amerikansk medisinstudent, personlig trener og spesielt interessert i sammenhengen mellom kosthold og helse. Kris er kritisk til mye av det myndighetene mener er etablert kunnskap og ønsker gjennom sine artikler og belyse en del av dette.

Hva bør du spise for å prestere på trening?
Dette proteinbrødet er perfekt for deg som er på farten. Det tar kun 5 minutter å lage til du kan spise det.

Noe å legge pålegget på

Kosthold07.03.201763

Hva er det sunneste du kan ha pålegget ditt på?
Overrask kjæresten din med disse gode og sunne fristelsene.

Noe å legge pålegget på

Kosthold07.03.201763

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!