Derfor faller knærne dine inn i knebøy

Trening05.03.2013Martin Norum0

Du girer deg opp til dagens økt med knebøy. Skoene er på(eller av), musikken er på og du setter i gang

Du girer deg opp, går frem til stangen og setter deg ned. På vei opp igjen skjer det; plutselig faller knærne dine inn. Like etter at du returnerer bevegelsen fra bunnposisjonen og på vei opp igjen. Hva er problemet?

Først av alt: At knærne faller inn under utførelsen av knebøy er et svært vanlig problem. Og et problem som medfører stor skaderisiko. Det er en form for energilekkasje som medfører et ujevnt drag på kneet.

Det vil aldri finnes ett svar eller én fasit på et om hva som forårsaker problemet. Jo mer man graver, jo mer skjønner man ofte at problemene relatert til kompensasjoner og energilekkasjer er sammensatte. Likevel er det enkelte ting man kan følge med på og teste. Kanskje kommer du litt lenger på veien mot å korrigere deg selv eller andre.

Sjekk 1: funker setemusklene?
Om ikke setemusklene og da primært musklene som fører benet ut til siden fungerer, vil knærne falle inn som følge av at disse musklene som sitter på utsiden av hoften(blant annet gluteus medius) ikke er sterke nok til å holdet lårbenet i korrekt posisjon.

Sjekk 2: Vet du om problemet?
Noen ganger vet man ikke en gang om at noe er galt. Kanskje har du aldri tenkt på at knærne dine faller litt inn i det som på fagspråket blir kalt "valgus posisjon". Hva om noen sa det til deg? Hva ville du gjort? Sannsynligvis ville du prøvd å justere det gjennom å presse knærne ut til siden. Noen ganger er det ikke mer enn nettopp en bevisstgjøring rundt problemet som er nødvendig.

Sjekk 3: Hvordan er anklenes posisjon?
Veldig mange problemer relatert til utførelse av knebøy og bevegelsesmønsteret knebøy produserer sitter i anklene. Dersom du har begrensninger her vil det føre til systematiske kompensasjoner. Kroppen vil tross alt bare ha deg fra A til B og gjør det på den enkleste måten som finnes.

Dersom du har såkalt overpronerte føtter(er plattfot) vil dette føre til at knærne mye enklere faller inn mot hverandre som følge av at anklene vil dytte deg inn i denne retningen. Løsning? Stå mer på utsiden av foten og/eller bruk innleggsåler som retter opp problemet.

Sjekk 4: Er bevegeligheten i innside lår tilstrekkelig?
Når du setter deg ned i en dyp knebøy/frontbøy vil du få en strekk på adduktorene som er musklene på innsiden av låret. Se for deg at disse er svært stramme. Når du da går dypt ned vil da disse musklene spennes og potensielt trekke knærne innover. Sørg derfor for tilstrekkelig adduktor-bevegelighet ved dype knebøy.

Sjekk 5: Er styrkeforholdet i quadriceps bra?
En vanlig ubalanse er at muskelen vastus lateralis som sitter på utsiden av låret er dominerende over vastus medialis på fremsiden/innsiden av låret. Det er påvist at denne ubalansen kan være en påvirkende faktor for valgus og da spesifikt om VMO - vastus medialis oblique er svak. VMO består av skråstilte muskelfibre som er med på å påføre kneet et drag inn mot midten. Hos mange er ikke denne muskulaturen godt nok utviklet og dette vil påvirket kneets posisjon og bevegelse.

 

 

 


Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

Brakk beinet 3 steder

Diverse30.05.201914

Under et løft med knebøy brakk denne karen beinet sitt 3 steder. OBS: ikke for sarte sjeler!
Lunge og split squats har massevis av fordeler for alle typer idrettsutøvere!
Albueposisjonen kan være forskjellen på en god og dårlig knebøy.
Stram opp rumpa di hjemme i stua med disse 7 øvelsene.

Brakk beinet 3 steder

Diverse30.05.201914

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!