Myseprotein før og under trening har ingen effekt?

Kosthold19.03.2013Juma Iraki124

Ny studie viser ingen effekt på økt muskelmasse og styrke ved inntak av myseprotein før og under trening, men er det hold i den?

Hva er proteinpulver?

Proteinpulver lages av proteiner som er utvunnet fra melk, egg, soya, erter eller ris hvorav melk er den mest brukte kilden pågrunn av melkeprotein sin høye biologiske verdi. Biologisk verdi er et mål på hvor effektivt kroppen kan utnytte en proteinkilde og jo høyere verdien på proteinkilden, jo mer utnyttes proteinkilden av kroppen. Vanninnholdet i proteinkildene fjernes ved at de utsettes for høy eller lav varmebehandling og man sitter da igjen med proteiner i pulverform. Lav varmebehandling er den beste metoden da enkelte aminosyrer kan ødelegges ved høy varmebehandling.

Myseprotein

Myseprotein er det flytende biproduktet som blir igjen ved osteproduksjon. Myse blir til overs når melken koagulerer. Myseprotein inneholder beta-lactoglobulin, alphalactalalbumin og albumin. Dette er komplette proteiner som består av de essensielle aminosyrene som kroppen ikke klarer å produsere selv. Myseprotein har en biologisk verdi på 104. Igjennom årene har myseprotein som kosttilskudd blitt utviklet til å bli raskere opptakelig og renere, noe som har økt den biologiske verdien ytterligere og vi har i dag både det vi kaller mysekonsentrater, isolater og hydrolisert myse.

Mysekonsentrater har ett høyere fett-, laktose- og kolesterolinnhold enn isolater og hydrolisert myse. Den biologiske verdien er på 104 og proteinninnholdet kan variere fra 29-89 % i tørrvekt. Prisen på mysekonsentrater er rimeligere enn isolater og hydrolisert myse da det er billigere å produsere.

Isolater går igjennom enn ytterligere filtreringsprosess for å fjerne mer laktose og fett og proteininnholdet ligger vanligvis på 90 % +. I tillegg har myseisolat en biologisk verdi på hele 159 hvilket gjør den til en utmerket proteinkilde. Ulempen med myseisolat er at prisen generelt er ganske høy.
Hydrolisert myse er delvis brytt ned myseprotein som gjør det lettere for kroppen å ta opp og er utmerket å innta rett etter trening. Ulempen med hydrolisert myse er at det er svært kostbart. Pågrunn av dette så inngår de ofte i en proteinblanding med isolater, konsentrater eller begge deler for å holde kostnadene nede.

Inntak før og under trening har ingen effekt

En studie utført av D.Krissy med flere hadde som formål å se på hva slags effekt inntak av myseprotein før og under trening hadde på muskelmasse og styrkeøkning hos unge utrente utøvere. Deltakerne ble tilfeldig delt inn i 2 grupper hvor den ene gruppen skulle innta 0,3 g/kg myseprotein eller placebo som i dette tilfellet var 0,2 g/kg maltodekstrin og 0,1 g/kg sukrose. Totalt var det 17 deltakere i studien. Det ble gjennomført et treningsprogram med fokus på 9 øvelser hvor det ble utført 6-10 repetisjoner og 3 serier per øvelse. Dette treningsopplegget ble fulgt 4 dager i uken og studien varte totalt i 8 uker

Deltakerne ble bedt om å blande myseprotein eller placebo med 600 ml vann og innta halvparten rett før trening og resten mellom seriene i treningsøkten. Det ble foretatt bentetthetsmåling før og etter studien for å se på muskelasse økning ved hjelp av ultralyd og røntgen (dual energy x-ray absorptiometry). Det ble også foretatt en styrketest på 1RM på brystpress for å se på økning i muskelstyrke.

Ingen forskjell

Deltakerne i begge gruppene viste signifikant økning i muskelmasse og styrke, men det var ingen markant forskjell mellom de to gruppene. Det ble derfor konkludert med at inntak av myseprotein før og under trening ikke hadde noen effekt på økt muskelmasse eller styrke.

Få deltakere og utrente utøvere

Avslutningsvis er det greit å se litt kritisk på denne studien. Først og fremst så er det svært få deltakere i denne studien med kun 17 deltakere. Man kan også stille et kritisk spørsmål i forhold til varigheten på studien samt at deltakerne var rimelig utrente og mest sannsynlig ville hatt god fremgang ved å kun begynne å trene styrke. Det ble også kun målt maksimal styrke på brystpress og det var derfor ingen tilgjengelig data på maksimal styrke på underkropp.

Studien har derfor mye forbedringspotensiale.

Først og fremst burde det vært flere deltakere i denne studien, samt at studien burde hatt en lengre varighet. Den burde også vært utført på trente utøvere da forbedringspotensialet hos disse er mindre enn hos utrente utøvere.

Videre burde det vært fokusert på å måle maksimalstyrke i flere øvelser og da spesielt baseøvelser som benkpress, markløft og knebøy for å gi et bedre totalbilde av styrkeøkningen hos deltakerne. Å måle maksimalstyrke kun i brystpress som det ble gjort i denne studien gir oss svært begrenset data på den totale styrkeøkningen. Det burde i det minste vært testet for en øvelse i overkropp og en underkroppsøvelse og helst burde dette vært en baseøvelse som involverte flere muskler og ikke en isolasjonsøvelse.

Konklusjonen i studien burde derfor vært at det ikke ble vist noen merkbar forskjell mellom disse to utvalgte gruppene med utrente utøvere i denne studien ved inntak av myseprotein eller placebo.

Kilder
● E.sumner, J.Murlin. "The Biological value of milk and egg protein in human subjects". The Journal of Nutrition 1938;141:52-1.
● "Whey." The Encyclopedia Britannica. 15th ed. 1994.
● E.Allen,J.Davis,D.Douchet et al. Advances in modifying and understanding whey protein functionality. Trends in food science & technology 2002;13:5:151-159.
● M Tunick . Whey processing, functionality and health benefits. Blackwell Publishing; IFT Press. pp. 1-13.
● D.Krissty et al "Whey protein before and during resistance exercise has no effect on muscle mass and strength in utrained young adults" International journal of sport nutrition and exercise metabolism 2012;22:463-469.

 


Juma Iraki 

Juma har utdanning innen personlig trening og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Han er engsjert og faglig dyktig. Hans mål er å formidle avansert treningslære på en forståelig måte.

Følger du en ketose diet bør du være obs på at wheyprotein gir massive insulinøkninger.
Må du ha en loadingfase eller kan en lav dose med kreatin booste fremgangen din?

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Dette er noen av de råeste pre-workout på markedet nå.
De sammenlignet whey- og soyaprotein.

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!