Sannheten om flaskevann

Kosthold15.04.2019Joachim Marhaug0

Er flaskevann bedre enn vann fra springen?

Det er ikke så lenge siden at det å kjøpe vann på flaske var helt fremmed. Vi tok vann fra springen og det var mer enn bra nok. De siste årene har vi imidlertidig kjøpt mye vann på flaske og luksuriøs drikke som vann fra Voss m.m. har blitt populært til finere selskap og dyre resutauranter. Produksjosnselskapene har vært flinke med markedsføring og fått oss til å kjøpe. Flaskevann er en fin ting å kjøpe når du er på farten og skal f.eks. ta tog, fly, båt osv.

Men holder flaskevann mål?

Dersom du drikker en liter flaskevann vil du forbruke minst 1000 ganger mer energi enn når du drikker vann rett fra springen, hevder en amerikansk studie. Du stusser kanskje på hva det egentlig innebærer? Det studien omhandler er det totale forbruket som går med fra produksjon til utsalg og alle prosessene i mellom. Det betyr ikke at du som person bruker 1000 ganger mer energi enn å drikke springvann Vs. flaskevann der og da. Når det er sagt er et flaskevann et energisluk i den totale sammenheng.

Småby i USA innfører totalforbud mot flaskevann

En by i Massachusetts, Concord, vil ha slutt på at folk konsumerer og kjøper flaskevann i steden fra springen og innfører totalforbud. Dette gjør de i et forsøk på redusere mengden plastavfall som er et økende problem. Det vanker bøter for de butikker og kiosker som selger flaskevann. Forbudet ble innført 1. januar 2013.

Myter om flaskevann

Flaskevann smaker bedre enn kranvann
Det er ingrediensene som natrium, magnesium og klorider som gir vannet smak. Derfor kan flaskevann gjerne smake litt friskere. Når du har et 100% rent vann (destillert vann hvor alle mineraler og salter er fjernet) er helt flatt. Noen steder kan f.eks. springvannet smake rart og dette skyldes et høyt kloridinnhold. Norge har meget høy kvalitet på springvannet at dette ikke er noe problem. I sydenland skal du aldri drikke springvann da dette inneholde et høyt innhold av klor og vår bakteriefloria klarer ikke forsvare seg mot dette og vi kan bli syke.

Flaskevann med vitaminer, mineraler eller proteiner er sunnere
Det har ikke rot i virkeligheten da flaskevann er tilsatt såpass liten andel av vitaminer, mineraler at den næringsmessige effekten er lik null. Innholdet er også gjerne langt lavere enn det som faktisk står oppført på emballasjen.

Du må drikke minst åtte glass (20 desiliter) vann om dagen
Feil. Du må drikke mer! Kvinner bør ha i seg 27 desiliter vann og menn 37 desiliter. Dette er inkludert vann fra maten. 80% av vanninntaket bør kommer fra flytende væske, altså vann, og resten av de 20% bør kommer fra mat.

Flaskevann er best etter en intensiv treningsøkt
Etter en hard treningsøkt trenger man påfyll av av natrium og kalium og flaskevann inneholder dette. For tørsten sin skyld er det mer enn bra nok med springvann. Dersom du ikke har tilgang til flaskevann bør du få i deg natrium og kalium på andre måter.

Flaskevann er bra for miljøet
Riktig. Flaskene kan pantes og resirkuleres og brukes om igien noe som er bra for miljøet. Du har alliekvel underskjulte faktorer som produksjon, transport, distribusjon og markedsføring som medfører forurensing i form av utslipp, men som dessverre ikke er til å unngå. Alikevel har vann som er produsert i Norge kort transport og det ville blitt betydelig større utslipp dersom Norge sluttet med produksjon og måtte importere fra Tyskland, Frankrike og Italia.

Kilder:
KK (2012):
http://www.kk.no/892540/sannheten-om-flaskevann
Forksning (2009):
http://www.forskning.no/artikler/2009/februar/212345
Aftenposten (2013):
http://www.aftenbladet.no/nytte/livsstil/Amerikansk-by-forbyr-flaskevann-3097131.html#.UUxPaRxSj0d

 


3 overraskende fordeler med vann

Kosthold06.12.201840

Derfor trenger du vann!
Drikk nok væske!
Hvordan blir kroppen din sterkere, raskere og bedre?

Vann øker forbrenningen din

Kosthold21.10.2013252

Nok vann kan øke forbrenningen din.

3 overraskende fordeler med vann

Kosthold06.12.201840

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!