Hvor skadelig er lettbrus?

Kosthold25.03.2013Juma Iraki780

Lettbrus og kunstige søtstoffer har fått mye spalteplass i media den siste tiden, men er det virkelig så skadelig som folk skal ha det til?

Hva er lettbrus?

Lettbrus er søte kullsyreholdige drikkevarer hvor sukkeret har blitt erstattet med et kunstig søtstoff. Vi deler vanligvis disse søtstoffene i to grupper. Energiholdige søtstoffer og energifrie/energifattige søtstoffer. De energiholdigestoffene er:

• Sorbitol
• Mannitol
• Xylitol
• Laktitol
• Maltitol (sukkeralkoholer)
• Hydrogenert glykosesirup.

Disse søtstoffene benyttes ofte i tyggegummi, drops og lignende, og kan i høye doser ha en lakserende effekt og gi løs avføring.

Den energifrie/energifattige:

• Cyklamat
• Acesulfam K
• Aspartam
• Sakkarin
• Sukralose

Disse søtstoffene er de som brukes mest i lettbrus og da spesielt aspartam, sukralose og acesulfam K benyttes mye. Norge har vist seg å være i særklasse når det gjelder inntak av den populære lettbrusen pepsi max. Årlig konsumeres det 110 millioner liter med pepsi max i Norge.Dette tilsvarer 9 % av det totale salget av pepsi max på verdensbasis. Spørsmålet mange stiller er hva slags virkning har inntak av slike produkter på helsen vår?

Lettbrus og depresjon

Enkelte studier har vist assosiasjon mellom inntak av brus og utvikling av depresjon. Honglei Chen utførte en studie med 263,925 deltakere mellom 50-71 år fra 1996-1997. Deltakerne ble spurt om deres inntak av diverse drikkevarer som kaffe, te og brus. 10 år senere ble disse deltakerne spurt om de hadde utviklet depresjon siden år 2000. 11 311 deltakere svarte ja på dette og det viste seg at deltakere som drakk 4 bokser (300 ml) med brus hver dag hadde en 30 % økt risiko for å utvikle depresjon. Risikoen viste seg å være større for de som drakk lettbrus kontra vanlig brus. Samtidig viste det seg at de som drakk 4 kopper med kaffe per dag hadde en 10 % redusert risiko for å utvikle depresjon.

Lettbrus og type II diabetes

Type II diabetes er i sterk økning på verdensbasis og her i Norge anslås det at 90 000-120 000 har diabetes. Det anslås også at nesten like mange har sykdommen uten å vite om det. Type II diabetes er sterkt assosisert med overvekt, inaktivitet og sukkerinntak. Diabetikere anbefales ofte å erstatte sukkeret i kostholdet med kalorifrie drikkevarer og søtsaker. En studie viser at dette kanskje ikke er så lurt alikevel.

En studie utført av Fagherazzi med flere så de på sammenhengen mellom inntaket av brus og risikoen for å utvikle diabetes. Studien fulgte 66 118 kvinner over en periode på 14 år. Studien viste at både de som drakk sukkerholdig brus og de som drakk lettbrus hadde en økt risiko for å utvikle type II diabetes. Kvinnene som drakk mest lettbrus i studien hadde en 121 % økt risiko for å utvikle type II diabetes. 100 % fruktjuice viste seg ikke å ha en assosiasjon med økt risiko i denne studien blant deltakerne.

En annen studie utført av Nettleton med flere undersøkte de om risikoen for å utvikle metabolsk syndrom og type II diabetes ved inntak av lettbrus. Det var totalt 6814 deltakere mellom 45-85 år. Deltakerne som drakk lettbrus daglig viste seg å ha en 36 % økt risiko for å utvikle metabolsk syndrom, mens det ble sett en 67 % økt risiko for å utvikle type II diabetes ved et daglig inntak.

Lettbrus og metabolsk syndrom

Metabolsk syndrom er en tilstand hvor man har en økt risikofaktorer for å utvikle hjerte/karsykdom, slag eller diabetes.
Metabolsk syndrom defineres ved å ha 3 eller fler av følgende tilstander:
• Høyt blodtrykk
• Lavt HDL kolesterol
• Høye triglyserid verdier
• Høyt fastende blodsukker
• Økt livvidde

Lutsey med flere utførte en studie hvor de fulgte 9514 deltakere over en 9 års periode. Deltakerne som drakk lettbrus viste seg å ha en 34 % økt risiko for å utvikle metabolsk syndrom i denne studien. Samtidig viste det seg at inntak av meieriprodukter var assosiert med en redusert risiko for å utvikle metabolsk syndrom.

Lettbrus og gravide

En studie ble utført av Halldorsson med flere hvor de ønsket å se på inntak av lettbrus og tidlige fødsler blant gravide kvinner i Danmark. Studien foregikk i tidsrommet 1996-2002 og det var totalt 59 334 deltakere med i studien. Det viste seg at kvinner som drakk 1 enhet med lettbrus per dag hadde en 38 % økt risiko for å føde for tidlig, mens denne risikoen økte til 78 % hvis man drakk 4 enheter om dagen.

Lettbrus og fedme

Fedme og lettbrus er kanskje det folk er mest intressert i å vite om i dette tilfelle og mange spør: Kan jeg fortsette å drikke lettbrus hvis jeg ønsker å gå ned i vekt? En studie utført av Fowler SP med flere deltok 5158 deltakere fra Texas. I tidsrommet 1979-1988 ble høyde, vekt, og inntak av lettbrus målt. 7-8 år senere ble 3682 av de orginale 5158 deltakerne man startet med målt på nytt og man så da på om deltakerne hadde utviklet overvekt og fedme. Inntak av lettbrus ble assosiert med dobbelt så stor risiko for å utvikle overvekt og fedme.

I en annen studie utført av Steven D med flere fulgte de 78694 kvinner over en 12 måneders periode. Kvinnene som deltok var mellom 50-69 år. Deltakere som inntok mer lettbrus hadde en økt tendens til å øke i vekt kontra de som ikke drakk lettbrus. Studien konkluderte med at man ikke kunne utelukke en assosiasjon mellom inntak av kunstige søtstoffer og vektøkning. Colditz med flere utførte en lignende studie med 31 940 kvinnelige deltakere i aldersgruppen 30-55 år. Også her ble det funnet en assosiasjon mellom inntak av kunstige søtstoffer og vektøkning.

Konklusjon

Mange av studiene som ble gjennomgått viste kun en assosiasjon mellom inntak av lettbrus og enkelte sykdommer eller lidelser. Statistisk sett, så kan det virke som det er en sterk assosiasjon vedrørende dette. Spesielt når det kommer til metabolsk syndrom, overvekt og diabetes type II. Det bør dog forskes mer på dette og da med kontrollerte studier, da det per dags dato ikke har blitt påvisst om lettbrus er skadelig eller ikke. Mange av studiene er også basert på tilbakemeldinger fra deltakerne over inntaket deres over en veldig lang periode. Dette kan føre til mange feilkilder, så studiemetoden for enkelte av studiene kunne vært bedre. Man kan derfor avslutningvis si at et moderat inntak av lettbrus bør være akseptabelt, men at man bør unngå de store daglige inntakene inntil det har blitt forsket mer på dette. 

Kilder:
1. Info om salg av pepsi max:
http://www.na24.no/article3500729.ece
2. Artikkel om lettbrus:
http://authoritynutrition.com/why-is-diet-soda-bad-for-you/
3. Nettleton J et al "Diet Soda Intake and Risk of Incident Metabolic Syndrome and Type 2 Diabetes in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis".Diabetes Care 2009;32:4 688-694.
4. Honglei C. epidemiology branch, U.S. National Institute of Environmental Health Sciences; Eva Redei, Ph.D., professor, psychiatry, Northwestern University Feinberg School of Medicine, Chicago; American Beverage Association, news release, Jan. 8, 2013; news release, American Academy of Neurology, Jan. 8, 2013
5. Halldorsson TI et al. "Intake of artificially sweetened soft drinks and risk of preterm delivery: a prospective cohort study in 59,334 Danish pregnant women". Am J Clin Nutr 2010 92:3:626-33.
6. Info om diabetes i Norge:
http://tidsskriftet.no/article/1024815
7. Fagherazzi et al. " Consumption of artificially and sugar-sweetened beverages and incident type 2 diabetes in the Etude Epidémiologique auprès des femmes de la Mutuelle Générale de l'Education Nationale-European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition cohort". Am J Clin Nutr 2013;97: 3:517-523.
8. Fowler SP et al. "Fueling the obesity epidemic? Artificially sweetened beverage use and long-term weight gain". Obesity 2008;16:8:1894-900.
9. Stellman S et al "Artificial sweetener use and one-year weight change among women" Preventive Medicine 1986;15:195-202.
10. Colditz GA et al. "Patterns of weight change and their relation to diet in a cohort of healthy women. Am J Clin Nutr 1990;51:6:1100-5.


Juma Iraki 

Juma har utdanning innen personlig trening og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Han er engsjert og faglig dyktig. Hans mål er å formidle avansert treningslære på en forståelig måte.

Nå viser enda en ny studie at kunstig søtningsmidler ikke gir økt vekt eller risiko for diabetes type 2.

Pepsi kutter ut aspartam, men...

Kosthold26.04.201581

Nå kutter Pepsi ut aspartam i Pepsi Light, men...

Lettbrus ødelegger skjelettet?

Kosthold02.04.2014401

For få dager siden kunne man lese denne påstanden i media.

9 matvarer du ikke burde spise

Kosthold26.02.20141102

Derfor burde du ikke spise dette.

Pepsi kutter ut aspartam, men...

Kosthold26.04.201581

Lettbrus ødelegger skjelettet?

Kosthold02.04.2014401

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!