Doping blir forbudt

Diverse26.03.2013Rita Immerstein211

Lovgivningen skjerpes og dopingbruk kriminaliseres!

I Norge har det fram til nå ikke vært lov å selge eller innføre dopingpreparater, mens det har vært lov til å oppbevare og bruke dette. Både Danmark og Sverige har tidligere kriminalisert bruken.

Proposisjonens hovedinnhold

I proposisjonen foreslås det å gjøre det straffbart å erverve, besitte eller bruke dopingmidler. Dopingmidler er definert i forskrift og alle disse skal omfattes av en ny lovgivning. Dopingbruk er fra før av lagt under legemiddelloven. Innskjerpingen i lovgivningen foreslår også strafferammer på inntil 6 måneder fengsel og/eller bøter i tillegg for overtredelser etter nytt regelverk. I forslaget likestilles en kriminalisering av dopingmidlene på linje med narkotika-lovgivningen.

Høringsuttalelser

I høringsuttalelser har blant annet Antidoping Norge og Kripos uttalt følgende(HOD, 2013):

Antidoping Norge uttaler at:
«...undergrunnslaboratorier og omfattende innenlands illegal handel har blitt avdekket. Denne produksjonen er knyttet til kriminelle nettverk som driver organisert kriminalitet med betydelig profitt. Doping hevdes å være mer lukrativt enn narkotika. Det blir langt færre ledd i kjeden fra produksjon til sluttbruker når illegal produksjon kan foretas innenlands og distribueres rett til sluttbruker. Beregninger fra tollvesenet basert på gateverdier fra 2010, viser at fortjenesten på anabole androgene steroider laget av dopingpulver fra Kina er fire ganger høyere enn normal fortjeneste på heroin og kokain.»

Kripos beskriver imidlertid situasjonen slik:
«I våre analyser utgjør dopingproblematikk en mindre trussel mot det norske samfunnet enn andre kriminalitetsformer som eksempelvis narkotika, menneskehandel og vinningskriminalitet. Dopingkriminalitet kan i mindre grad enn andre kriminalitetstyper knyttes til større kriminelle grupper eller nettverk. ... Kripos erkjenner likevel at dopingkriminalitet er et reelt og tiltakende problem.»

Begrunnelsen for en kriminalisering

Proposisjonene og forslaget legger til grunn at det er en årsakssammenheng mellom bruk av anabole androgene steroider og økt aggresjon selv om det vil være vanskelig å påvise sikkert. På bakgrunn av en ny kunnskapsoppsummering på feltet (Pallesen) og kunnskap om bivirkninger, legges det imidlertid til grunn av det er en sammenheng. Skadene dopingmidler påfører den enkelte, rammer også pårørende og samfunnet for øvrig. De pårørende sitter igjen med bekymringene, og det er som oftest disse som blir eksponert for økt aggressivitet. Samtidig er bruk av dopingmidler med på å finansiere organisert kriminalitet, ofte de samme kriminelle nettverkene som står bak narkotikaomsetning. De samlede skadefølger for tredjepart og samfunnet er tilstrekkelige til å begrunne en kriminalisering.»

Kilde:
Helse og Omsorgsdepartementet(HOD)(2013) Endringer i legemiddelloven, prop 107 L Nettside:
http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/dok/regpubl/prop/2012-2013/prop-107-l-20122013/2/6.html?id=719237

 

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Se video.
Europamester Martin Heede blir stadig beskyldt for å bruke doping og hver gang leverer han en negativ blodprøve.
Hva påvirker de unges holdninger til prestasjonsfremmende midler?
Arild Haugen holder i dag foredrag og bruker sin egen erfaring til å forebygge doping.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!