5 tips for å spare penger og spise sunt

Kosthold02.04.2013Juma Iraki0

Synes du det er dyrt å spise sunt? Da bør du lese videre for å finne ut hvordan du kan både spare penger og spise sunt.

Planlegging

Du starter dagen med en olamatpakke og kaffe på Statoil, baguett og appelsinjuice på 7 eleven til lunsj og avslutter arbeid eller skoledagen med en kjapp tur på Narvesen for en pølse og en brus. Den pølsen du spiste var ikke så mettende, så du stikker innom matbutikken for å handle dagens middag. Magen rumler og du har dårlig tid, så du røsker med deg det kjappeste du finner og må punge ut enda en 100-lapp for dagens hovedmåltid. Bare dette har hittil i dag kostet deg 300 kr.

Brått så er helgen her og du karrer deg ut av sengen for å innta dagens første måltid. Til din store fortvielse, så er kjøleskapet tomt. Du har jo tross alt spist alle dine måltider ute denne uken og er derfor nødt til å ta deg en tur i matbutikken for å handle mat for helgen.

Før du tar på deg skoene og er på vei ut, så sjekker du saldoen på kontoen din og får tilbakemelding fra banken om at du har 102,33 kr igjen på din konto. Dette er nok til at du kjøper deg en 5 pakning med first price nudler, 1 pakke gulost og et kneip brød. Mer enn dette hadde du ikke råd til da du på vei bort til kiwien på hjørnet oppdaget at du var tom for snus. Resten av dagen blir benyttet til å funderere på hvor pengene dine har blitt av.

Kjenner du deg igjen i dette?

Sannheten er at dette er hverdagen til veldig mange og unnskyldningene for å spise sunt er at det er alt for dyrt og tungvint. Hvis dette er noe som hadde skjedd ukentlig, så snakker vi fort 6000-7000 kr på mat i måneden. Dette er nok til å brødfø en hel familie 3-4 personer. Bruker man derimot litt tid på forhånd til å planlegge sine innkjøp og måltider, så unngår man slike situasjoner hvor man må ty til lettvinte, dyre og enkle løsninger. Planlegging og det å være forberedt er derfor alfa-omega.

Spis før du handler

Et godt tips er å spise før man går og handler i butikken. Dette øker sannsynligheten for at du kjøper det du har planlagt å kjøpe på forhånd og mindre av de tingene du ikke har bruk for, noe som kan bidra til at du sparer penger.

Store kvantum

Jo større kyllingfilet pakken er, jo billigere er den som oftest. Dette gjelder også en rekke andre matvarer. Kjøp derfor de store pakkene kontra de små pakkene og frys ned det du ikke har tenkt til å bruke den dagen.

Frossenmat

Frysedisken er uten tvil det beste stedet hvor du kan gjøre et kupp på en rekke matvarer. Spesielt er fryst fisk og andre kjøttprodukter mye rimeligere og det er gjerne disse produktene som pleier å spise opp en stor andel av matbudsjettet om du ønsker å spise sunt. Fryste grønnsaker og også bær er også matvarer som du får kjøpt mye rimeligere når de er fryst. Er du glad i blåbær for eksempel, anbefaler jeg deg å ta en tur i frysedisken på Kiwi hvor de selger 300 gram fryste blåbær til 4,35 kr!

 

Merkevarer

De fleste butikker har sitt eget merke som er mye billigere enn tilsvarende produkter fra kjente leverandøren, uten at dette nødvendigvis betyr at kvaliteten er noe dårligere. Noen velger å styre unna disse produktene, nettopp fordi de får et inntrykk av at disse produktene holder lavere kvalitet, men mye av grunnen til at produktene er billigere er fordi kostnadene tilknyttet disse produktene er mye lavere enn andre. Dette gjelder spesielt markedsføring. Når var for eksempel sist du så en reklamefilm på TV for et spesifikt first price produkt? Merk at jeg sa produkt og ikke produkter.

Spis sunt for under 100 kr dagen

Det første eksempelet vi viste i innledningen viste at denne type spisemønster ville kostet ca 1500 kr i uken. Totalt vil dette si ca 6000 kr i måneden. La oss derimot vise hvordan du kan spise sunt for under halvparten av dette beløpet hver måned.

Et daglig inntak kan for eksempel se slik ut.Her får man i seg rikelig med proteiner, fiber og essensielle fettsyrer. En kjapp tur på nærmeste Kiwi Lørenskog (21.03.2013) gir oss følgende priser på de varene vi trenger:

Denne dagsprisen på 79,80 kr vil fort tilsvare det man bruker på en olamatpakke, juice og kopp kaffe på nærmeste bensinstasjon, noe som setter ting veldig i perspektiv. Kanskje noe å ta med seg neste gang man går ut døra uten å ha med seg matpakke.

 


Juma Iraki 

Juma har utdanning innen personlig trening og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Han er engsjert og faglig dyktig. Hans mål er å formidle avansert treningslære på en forståelig måte.

Supermaten som kickstarter kroppen

Kosthold07.01.2019129

12 matvarer du bør spise mer av.

10 tips for et bedre kosthold

Kosthold03.03.2016128

Har du bestemt deg for å bli litt sunnere? Her har du tipsene som kan gi deg et bedre kosthold.
Dette er pannekaker som er rike på fullverdige proteiner.
Vinner er trukket!

Supermaten som kickstarter kroppen

Kosthold07.01.2019129

10 tips for et bedre kosthold

Kosthold03.03.2016128

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!