5 grunner til hvorfor BMI er ubrukelig

Kosthold22.04.2013Juma Iraki1410

BMI brukes av mange rundt om i verden, men strengt tatt burde denne metoden vært bannlyst. Her har du 5 grunner til hvorfor BMI er ubrukelig.

BMI står for bodymassindex eller kroppsmasseindeks som det heter på norsk. Det er en formel som måler forholdet mellom høyde og vekt og med bakgrunn i dette kan gi deg et svar på om du er undervektig, normalvektig eller overvektig. Disse verdiene gjelder for voksne over 18 år, mens det for barn brukes noe som heter isoBMI som definerer BMI skalaen på en annen måte. Vi fokuserer på BMI skalaen for voksne i denne artikkelen.

Formelen for BMI er: Vekt (kg) / høyde(m) x høyde(m) = BMI

Det vil si at hvis du er 170 cm høy og veier 65 kg, så blir formelen følgende:

65 kg / 1.70 *1.70 = 65/2,89 = 22,49

BMI verdier

Verdiene som vi får oppgitt fra BMI formelen gir oss som sagt et svar på om man er undervektig, normalvektig eller overvektig.
Verdiene er følgende for voksne over 18 år:
BMI på 18,5 = undervektig.
BMI 18,5-24,9 = normal kroppsvekt.
BMI 25-29,9 = overvektig.
BMI 30-34,9 = fedme.
BMI 35-39,9 = fedme, klasse II.
BMI over 40 = fedme, klasse III (ekstrem fedme).

1. BMI hadde ikke som formål å brukes på individnivå

BMI ble utviklet i 1830 av den belgiske matematikeren Adolphe Quételet. Formålet med BMI på den tiden var å finne en rask og enkel metode for å definere overvekt blant den generelle befolkningen. Det ble spesifisert at det hverken kunne eller burde brukes som et mål på å identifisere fedmegraden hos individuelle personer.

2. BMI tar ikke hensyn til kroppsammensetning

Det største problemet med BMI er at den ikke tar hensyn til kroppsammensetning. En person som på veier 100 kg og har 10 % kroppsfett vil derfor stilles likt med en person som veier 100 kg og har 30 % kroppsfett, mens forskjellen i realiteten er at sistnevnte har 3 ganger så mye kroppsfett. BMI blir derfor ikke anbefalt å brukes til folk som trener regelmessig, men fortsatt så brukes denne metoden blant leger, på sykehus og ikke minst blant forsikringsselskaper for å definere din helsetilstand. Mange forsikringselskaper bruker utelukkende BMI for å vurdere din helsetilstand når du skal tegne helse eller livsforsikring og er du overgjennomsnittet godt trent, så er det stor sjanse for at du kan få avslag på dette fordi din BMI er for høy. Du blir rett og slett straffet fordi du er i god form.

3. BMI tar ikke hensyn til alder

Som nevnt så tar BMI hensyn til alder i skillet mellom barn og voksne (18 år og oppover), men i skalaen som benyttes for voksne er det ingen forskjell. En 18 åring og en 80 åring er altså likestilt. Det er viktig å bevare muskelmassen jo eldre vi blir da hastigheten av muskelsvinn (sarkopeni) øker med alderen. Sarkopeni kan blant annet føre til nedsatt funksjonsevne, redusert livskvalitet samt økt dødelig.
Vil det da være riktig å likestille en 18 åring og en 80 åring som har samme vekt og høyde?

4. BMI tar ikke hensyn til kjønn

BMI tar ikke hensyn til om du er mann eller kvinne i BMI skalaen for voksne. Menn og kvinner er bygd annerledes når det kommer til kroppsammensetning. Dette gjelder spesielt når det kommer til essensielt kroppsfett.

Essensielt kroppsfett er mengden fett som anses nødvendig for å opprettholde kroppens funksjoner effektivt. Det er lagret i små mengder i dine organer, muskler, benmarg og sentralnervesystemet.

Mengden av essensielt kroppsfett er estimert til å være 3-5 % hos menn og 11-14 % hos kvinner.Den høyere prosentandelen hos kvinner er viktig for å opprettholde normale fertilefunksjoner. Dette ekstra fettet er primært lagret i bekkenet, hoftene og brystene til kvinner.

5. BMI skaper for mye fokus på vekt

Folk stirrer seg blinde på vekten og BMI gjør ikke akkurat ting noe bedre. Man finner jo blant annet trening og kostholdsprogrammer på nett som kun fokuserer på kroppsvekt hvor fremgang kun måles av det som står på badevekten. Det har jo også den senere tid blitt designet badevekter som ikke forteller deg hvor mye du veier, men kun om du har gått opp eller ned i vekt. Når det har gått så langt, så mener jeg man begynner å ha et usunt forhold til sin egen kropp. En forandring i kroppsvekt trenger ikke nødvendigvis være fett og her er det mange faktorer som spiller inn. Den økte vekten kan f eks være økt vannansamling grunnet et høyt saltinntak dagen før. Det kan være du er forstoppet og ikke har fått tømt deg skikkelig den dagen. Det kan være at du har mensen den uken og hormonene dine er i ubalanse. Alle disse tingene kan bidra til at vekten kan variere ganske mye, hvilket er en god grunn til at du ikke bør bruke vekt som en mål på fremgang.

Fettprosent- et bedre alternativ

En fettkaliper er et godt redskap å bruke når man ønsker å måle fremgang. Fettkaliperet kan estimere hvor mye vår fettprosent er og videre gi oss en spesifikk indikasjon på fordelingen mellom fettfrimasse og kroppsfett. Imotsetning til BMI, så tar en fettprosentmåling hensyn til kjønn og alder.

Dette er et typisk fenomen som jeg ser daglig i min jobb som ernæringsfysiolog. En klient kommer til meg og sier han ønsker å gå ned 20 kg i vekt. Han er 180 cm og veier 100 kg. Bakgrunnen for den ønskede vektreduksjonen er at han har hørt at han bør veie 80 kg når han er 180 cm høy. Vi begynner å diskutere dette med kroppsammensetning og foretar en kroppsanalyse hvor vi måler hans høyde, vekt og fettprosent. Sistnevnte måles ved hjelp av en fettkaliper. Fettprosenten hans viser seg å være 30 % hvilket betyr at han har en fettfrimasse på 70 kg og fettmasse på 30 kg. Klienten har aldri trent før og får derfor innføring i et enkelt treningsprogram med kombinasjon av styrketrening og intervalltrening, samt veiledning iforhold til måltidsammensetning og hva han bør spise.

4 uker senere kommer klienten tilbake og virker demotivert fordi han ikke har gått ned i vekt. Han sier at klærne hans føles løsere, men han skjønner ikke hvorfor han ikke har gått ned i vekt. Vi foretar en ny måling og fettprosenten viser seg å være 28 %.

Han har derfor nå en fettfrimasse på 72 kg og en fettmasse på 28 kg. Selvom klienten ikke gikk ned i vekt på badevekten, så hadde kroppsammensetningen endret seg og han hadde faktisk gått ned 2 kg fett. Han hadde med andre ord økt i muskelmasse og samtidig gått ned i fettprosent, noe som er et typisk fenomen når man er nybegynner og aldri har trent før.

Det som alltid forundrer meg i slike situasjoner er hvorfor klienten er så opptatt av hva vekten viser når han selv nevner at han føler at ting har skjedd kroppsmessig?
Bruk derfor fettprosent som et mål på fremgang. Få gjerne en person som har gjort dette et par ganger til å foreta målingen for deg da det er veldig viktig at det blir målt på samme sted hver gang.

Fettkaliber får du kjøpt på en rekke nettbutikker i Norge og du finner en meget god kalkulator på http://www.linear-software.com/online.html med bilder og videoer om hvordan det skal måles korrekt.

 


Juma Iraki 

Juma har utdanning innen personlig trening og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Han er engsjert og faglig dyktig. Hans mål er å formidle avansert treningslære på en forståelig måte.

Kan du stole på BMI eller ikke?

Trening29.04.201625

Vi har undersøkt litt mer om BMI.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kan du stole på BMI eller ikke?

Trening29.04.201625

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!