Hege Berge overgikk seg selv

Styrkeløft09.05.2013Bjørnar Brende Smestad68

Hege Berge knuste sine personlige rekorder med flerfoldige kilo, og fikk bronsemedalje sammenlagt.

Foto: Stian Jenssen for styrkeloft.no

Allerede i knebøy høynet hun sin egen rekord med 10 kg - hele 190 kg gikk opp i tredjeløftet. For dette fikk hun fjerdeplass i øvelsen. I benkpress løftet hun også over gammel personlig rekord, 122,5 kg gav 5 kilo personlig rekord, og en bronsemedalje. I markløft var det bare å gi alt for å sikre bronsemedaljen sammenlagt, fremfor lagkamerat Veronica Oppdal. Det gjorde hun til gangs, med 180 kg i markløft i sitt andre løft, 2,5 kg pers og femteplass i øvelsen. Hege hadde også et forsøk på 185 kg som gikk opp, men det ble for tungt å holde oppe lenge nok til å få ned-signal fra dommeren. Hege løfter vanligvis i -63 kg klassen, og i den klassen hadde faktisk disse løftene holdt til tre sølvmedaljer og en bronsemedalje.

Men Hege måtte spise seg opp 300 gram, til -72 kg klassen til dette mesterskapet. For mens Norge har tre løftere på internasjonalt nivå i -63 kg klassen, får vi bare delta med to løftere i hver klasse. De to andre løfterene i vektklassen er Tutta Kristine Hanssen - Norges beste kvinnelige løfter, og Linda Høiland, mangeårig landslagsløfter og tidligere NSF president. At det var Hege som måtte vike, og gå opp en vektklasse, er ikke selvfølgelig. For mens Tutta selvsagt har sin rett på plassen i -63 kg klassen, som tidenes beste kvinnelige løfter er ikke det så selvsagt at Linda Høiland skulle få løfte i vektklassen.

Nå er Høiland en svært god løfter, faktisk den 11. beste norske løfteren gjennom tidene, en plass over Hege Berge (før dette stevnet). Fra før har Hege en personlig rekord på 475 kg, mens Linda har en personlig rekord fra fjorårets VM på 450 kg. Hege hadde ikke bare en bedre totalsum enn Linda, men hadde også langt bedre medaljesjanser i -63. Ved å bestemme at det var Hege som skulle gå opp en vektklasse sa vi oss faktisk fra oss tre medaljer.

Det er selvfølgelig ikke Linda Høiland denne kritikken rettes mot, men mot landslagsledelsen som viser pussige prioriteringer ved å sende den beste løfteren opp en vektklasse, og praktisk talt gi fra seg medaljer til andre nasjoner. Argumentet for at Linda Høiland skulle få løfte i -63 kg klassen skulle være at hun måtte få kvalifisere seg til VM. Dette gjorde hun desverre heller ikke. Under et EM bør hovedmålet være å sanke flest mulig medaljer, ikke å bruke det som kvalifiseringstevne. Til det kunne man brukt NM, som går senere i vår. Når Hege Berge i tillegg ble Veronica Oppdals største konkurrent i -72 kg klassen, og den som vant bronsemedaljen sammenlagt over lagvenninnen fremstår valget som enda mer pussig.

I valget mellom to idrettsutøvere som begge har flere internasjonale stevner bak seg, bør alltid den med størst medaljesjanser gå fremfor. Vi kan trøste oss med at Hege kommer til å løfte i riktig klasse i årets VM på hjemmebane, og der håper vi virkelig at vi får et gjensyn med Linda Høiland også!

 


 

 

Av andre Norske løftere gjorde Tutta Kristine Hanssen et velkomment comeback på platten, etter en del skadeproblemer. Dessverre ble benkpressen for tung, og hun røk dermed ut av konkurransen. Men i knebøy ble det 200 kg, og sølvmedalje i øvelsen. Det er ikke overraskende at det er litt rusk i maskineriet etter en periode utenfor platten. Stang ut denne gang, men det er fremfor alt gledelig å se Tutta tilbake igjen.

 


 

 

Linda Kåda Høiland løftet seg til en bronsemedalje i markløft -63 kg klassen med et løft på 175 kg. Hun løftet også 90 kg i benkpress og 170 kg i knebøy og endte på en femteplass sammenlagt. Hun har sitt beste resultat fra VM i fjor, og forhåpentligvis kommer hun til å nå nye høyder under årets VM.

Veronica Oppdal løftet i -72 kg klassen og tok en bronsemedalje i knebøy med 195 kg. I benkpress løftet hun 107,5 kg og i markløft fikk hun opp 182,5 kg etter to forsøk på vekta. Totalt ble det en fjerdeplass, like bak Hege Berge.

Kim Raino Rølvåg gjorde det svært bra i -74 kg klassen. Med en knebøy på 282,5 kg, et gulløft på 215 kg i benkpress og 257,5 kg i markløft vant han bronsemedalje sammenlagt. I et svært tøft felt sammenlagt, med blant annet to verdensrekorder på henholdsvis 320,5 kg og 321,5 kg i markløft, var en bronsemedalje knallsterkt. Får han knebøyen og markløften i nærheten av den ekstremt sterke benkpressen, er han en klar gullkandidat til neste år.

Video: Askim Styrkeløftklubb

 


Bjørnar Brende Smestad 

Bjørnar er en styrkeløftentusiast og har i flere år levert styrkeløftreportasjer til Treningsforum. Bjørnar startet selv å logge på Treningsforum, men er fra ca 2012 ikke lenger like atkiv i styrkeløftmiljøet.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!