Frokost a la hipp, hipp hurra

Kosthold16.05.2013Rita Immerstein0

17. mai er dagen for god mat, is og kaker sammen med familie og venner.

Foto innledning: Sara Johannesen


Start nasjonaldagen med et bugnende frokostbord. Rettene kan være enkle å tilberede og velsmakende å spise. Ønsker du å unngå at tiden benyttes på kjøkkenet fra hanen galer kan dere gå flere sammen om et lite spleiselag!

Fyll opp frokostbordet med røkelaks, eggerøre, spekemat, hjemmebakt brød og potetsalat av nypoteter og smørdampet nykål!

Ønsker du en ny vri på frokosten kan du lage mer av maten fra bunn av. Gravlaks med dill, fennikel og koriander kan du enkelt lage selv på cirka 10 minutter i følge VG-kokk Jon Krog Pedersen(2013). Du må imidlertid lage den et par dager i forveien.

Den perfekte eggerøre lages aller best når den tilberedes i en bolle satt i et vannbad. Eggerøren tilberedes med svak varme og stadig omrøring for å få den luftige lette konsistensen. Alt du trenger er egg, smør, creme fraiche, salt og et vannbad hvor røren tykner langsomt til en fløyelsmyk røre.

Server gjerne eggerøren med gravlaks, men også god spekemat eller ørret er gode valg til eggerøren.

Godt brød hører alltid med til et skikkelig frokostmåltid. VG-kokken anbefaler bruk av en stor gryte med lokk som forvarmes i stekeovnen før deig av siktet og sammalt hvete, salt, gjær og vann helles over i kjelen. Sett lokket på og stek i 40 minutter. Deretter kan brødet etterstekes i 20 minutter uten lokk til skorpen er mørk og sprø. Pass på at du har godt smør på bordet - meierismør eller kvitseidsmør er fortsatt en vinner til denne type måltider.

Smørdampet nykål og potetsalat av nypoteter smaker himmelsk. Smaksløkene får en opptur når nypoteter tilberedes med dijonsennep, stangselleri, olivenolje, fennikel, pistasjnøtter, blå druer, timian og sukker. Alt du trenger for å servere dampet nykål er litt salt, 1 dl vann og 1 ss smør. La kålen koke i 2-4 minutter og du har serveringsklar nykål.

Dessuten kan vestlandslefsa tilberedes med en annen vri enn den tradisjonelle smør-, sukker- og kanelvarianten. Smør på kremost og legg på røkt laks eller spekepålegg sammen med ruccola-salat, rødløk og fersk dill. Rull den sammen og kutt i passe store biter og fest dem med coctailpinner(KK, 2011). Spar gjerne noen lefser til kaffien - server den tradisjonsrike lefsa med smør, kanel og sukker - en vinner for både store og små! Finnes det en skikkelig «søtmons» ved frokostbordet kommer lefsene godt med, men server gjerne også sveler tilberedt med rømme og ferske jordbær med sukker. Svelerøren er enkel å lage og alt du trenger er 4 egg, 500 gram hvetemel, natron, hornsalt, 1 liter kefir, smør og sukker og en halvtimes tid til å svelle(Matprat.no, 2012). Enkel eplekake med kanel-is består av buttdeigemner, eplebåter og topping av sukker, smør, kanel og kokosmasse og med eplekaken i tillegg har du et velfylt og balansert frokostbord som er en 17. mai feiring verdig!

Drikke til maten kan selvsagt være alt fra melk, juice og isvann til litt mer musserende dråper i form av en god hvitvin, rosevin eller sommerøl. Imponer litt ekstra og sprett en champagneflaske som kan nytes under frokosten! La feiringen begynne - gratulerer med dagen!

Flere oppskrifter

Eggsalat med kalkun
Se hvor delikat en enkel eggesalat kan serveres! Røkt pålegg av kylling eller kalkun smaker perfekt ved siden av.

Ingredienser for 4 stk:
• 4 stk egg
• 1 ts grov sennep
• ca. 80 g majones
• 1 ss hakket frisk kruspersille
• 2 ts flytende honning

salt og pepper
• 1 stilk finhakket stilkselleri (stangselleri)
• 2 ss hakket vårløk eller purre
• 200 g røkt kalkunpålegg


Slik gjør du:
1. Hardkok eggene i ca. 9 minutter, avkjøl og del dem i terninger.

2. Bland sammen majones, persille, honning, salt og pepper. Tilsett stilkselleri, purre og eggene (ta av litt til pynt). Bland alt. Pynt med litt hakket egg.

3. Rull kalkunpålegget og dander det på et fat med litt salat, reddiker og urter.

Spekematanretning
Spekemat er populær mat, og lettvint å servere når man har mange gjester.

Ingredienser for 10 stk.
• 400 g spekeskinke i skiver
• 400 g fenalår i skiver
• 200 g salami
• 150 g fårepølse
• 300 g stabburpølse
• 250 g morrpølse

Slik gjør du:
1. Skjær spekeskinke og fenalår i tynne skiver (hvis den ikke er oppskåret).

2. Det samme gjelder spekepølsene - bortsett fra morrpølse. Den bør skjæres opp i 1/2 cm tykke skiver.

3. Pynt eventuelt fatet med salat og friske grønnsaker eller frukt.

Til spekematanretningen kan du servere melon, ananas eller ulike potetsalater, eggerøre, grønn salat, ulike paier, rømme og flatbrød.

Roastbeef
Roastbeef er en klassisker i flere europeiske land. Den kan serveres varm eller kald.

Ingredienser for 4 stk:
• 800 g flatbiff av storfe eller mørbrad
• 2 ts salt
• 1 ts pepper
• 2 ss margarin eller olje til steking


Slik gjør du:
1. Gni kjøttet inn med salt og pepper. Kjøttstykket kan gjerne surres med hyssing, da er det lettere å få pene skiver.

2. Brun kjøttet i margarin eller olje rundt det hele. Stikk deretter et steketermometer inn til midten av kjøttstykket.

3. Stekes i ovnen på 125° C. Når steketermometeret viser 55° C er snittflaten rød, ved 60-65° C er den rosa.

4. La kjøttet hvile i 20 minutter før det skjæres opp. Bruk en skarp kniv.

 

Skinkestek til koldtbord
Klassisk skinkestek lager du enkelt selv, eller du kan kjøpe den ferdig hel eller oppskåret. Skjær den i tynne skiver og pynt med for eksempel litt salat, svisker, aprikos, agurk og tomat.

Ingredienser for 12:
• 1 kg skinkestek uten ben
• 2 ts salt
• 1 ts pepper


Slik gjør du:
1. Gni steken inn med salt og pepper. Stikk inn et steketermometer.

2. Sett steken i forvarmet ovn ved 125 °C. Steken er ferdig når steketermometeret viser 76 °C (etter ca 1 1/2 time).

La steken hvile minst 15 minutter før du skjærer i den. Steken kan du godt lage 2-3 dager før du skal bruke den til koldtbordet. Oppbevares kjølig. Skjær steken i tynne skiver.


Kilder:
Eggen S.(2013) God 17.mai-frokost alle vil elske
http://www.klikk.no/kvinneguiden/mat/article744945.ece

Aasnæs H.(2011) Nettside:
http://www.klikk.no/kvinneguiden/mat/article744945.ece

Matprat.no(2012) Sveler Nettside:
http://www.matprat.no/oppskrifter/type-rett/kaker/andre-kaker/sveler

Godt.no (2013) Nettside:
http://www.godt.no/#!/artikkel/20366947/god-17-mai-frokost-alle-vil-elske

Matprat (2013) Nettside:
www.matprat.no

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Her får du 7 tips til proteinrike og næringsrike frokoster.

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201911

Sjekk ut frokosten som gir deg den næringen du trenger og holder deg energisk hele dagen.
Eggets unike egenskaper for deg som vil ned i vekt.
Det finnes usannheter om hvordan man får større muskler og lavere fettprosent. Dette er 7 av dem!

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201911

Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!

5 proteinrike smoothies

Kosthold27.06.2021431

La deg friste av proteinrik dessert-smoothie og sjokolademilkshake.

5 mettende mellommåltider

Kosthold28.04.2021192

Sunn og kjapp mat på farten.

Kardio eller styrketrening først?

Trening27.04.2021353

Hva bør du trene først for optimal effekt?