Sterk i viljen - Knut Arne Risholm

Intervju23.05.2013Margrethe Thuen168

Bli med på innsiden av en strongmanutøveren Knut Arne Risholm.

- Tenk deg at du lukker øynene og hopper utfor et stup. Akkurat i det du hopper, svartner det litt for deg. Du får ikke tid til å verken tenke eller føle så mye. Det er først et par sekunder etterpå, når hoppet er over og du treffer bakken, at du virkelig kjenner hvor vondt det gjør i kroppen.

Slik forklarer 22 - år gamle Knut Arne Risholm hvordan det føles å trekke en 14 tonns tung lastebil eller å velte et 400 kg tungt traktorhjul gjentatte ganger. Knut driver med Strongman - en sport som egner seg for store, sterke menn. Den 31. mai skal han delta i kvalifiseringen til Norges Sterkeste Mann 2013 i Drammen. Her skal han kjempe mot 30 likesinnede om en finaleplass i konkurransen som har blitt arrangert i Norge siden 1998.

Navn: Knut Arne Risholm
Alder: 22 år
Vekt: 120 kg
Høyde: 184 cm
Aktuell som: Deltager i Norges Sterkeste Mann 2013

Tøffe tak

- Jeg må bare fyre på noe musikk.
Knut flirer litt av sin egen setning og beveger seg raskt mot stereoanlegget som er plassert i en spinkel, trehvit hylle i hjørnet av rommet. Det er nasjonal fridag, 1. mai og vi befinner oss i et gammelt og nedslitt bilverksted på Askøy, like utenfor Bergen. Den flekkete veggmalingen, det skitne gulvet og treningsapparater i en stand som vitner om hardhendt og brysk behandling er bare noen av tegnene som tyder på at lokalet i dag blir disponert til langt andre ting enn å fikse steinsprutskader eller riper i lakken for uheldige bergenssjåfører. 

 
Lokalets atmosfære gjenspeiler sporten som drives i det; rått, barskt og ujålete.

Rommet leies av "Askøy Strongman-klubb" og er stedet hvor Knut - og en rekke andre Strongman-entusiaster- ukentlig tømmer seg for energi og krefter gjennom blytunge - nærmest umenneskelige - løft.
- Jeg må høre på noe som gjør meg giret, forklarer Knut mens han trykker seg gjennom låtene på en samle-cd med techno-musikk. Det ligger mange cd-plater ved stereoanlegget i hyllen. Sammen med verktøy, vannflasker, teipruller, klistersprayer og en rekke andre dippedutter.
- Denne funker.

En intens og eksplosiv bass brer seg umiddelbart i rommet. Knut plukker opp en av klistersprayene fra hyllen og sprayer en solid mengde på den sorte t-skjorten sin, like ovenfor det stramme sikkerhetsbelte han har festet rundt magen.
- Det er for at stangen ikke skal glippe på stoffet når jeg vender den, roper Knut med sin tydeligste og høyeste røst gjennom musikklydene og peker bestemt mot klisteret på magen.
Han går bort til den tykke stangen som ligger klar på gulvet. På hver ende av stangen har han 40 kg med vektskiver, som til sammen med stangens 40 kg, utgjør 120 kg. I løpet av 60 sekunder skal Knut løfte vektstangen så mange ganger han klarer. For å få godkjent utførelsen må det gjøres feilfritt; stangen skal opp fra bakken, vendes ved brystet og deretter støtes helt opp over hodet. Øvelsen heter "Apollon's Axle" og er en av tre kvalifikasjonsoppgaver i årets NSM.

Startet for fire år siden

Knut kommer frem fra kjøkkenet med to rykende, ferske kopper kaffe i hendene. Det er en regntung torsdags ettermiddag og vi befinner oss i Knut og samboeren, Linn-Monicas, enebolig på Hylkje i utkanten av Bergen.
- Jeg har alltid vært glad i å være aktiv, svarer Knut når jeg spør han om hvorfor han begynte med styrketrening.
- Men i tenårene var det motocross som var den regjerende sportsgrenen, forklarer bergensgutten som stakk av med 7. plass i motocross Vestlandsmesterskap i år 2009. Sporten ble for øvrig for dyr å drive med og senere samme år bestemte Knut seg for å legge opp til fordel for målrettet styrketrening.

Det var Knuts fire år eldre bror som introduserte han for styrkeløftgrenen i 2009. Broren, som i dag er aktiv body-builder, drev på den tiden med Strongman-trening. Knut forteller at han lærte mye av broren i startfasen, men at han etter hvert begynte å stå på egne bein. Han tilegnet seg mye informasjon og kun
nskap gjennom Internett, TV og bøker.
- Jeg er opptatt av å lære der jeg kan, men stoler til syvende sist på meg selv, forklarer den unge mannen som etter to år med målrettet styrketrening, bestemte seg for å satse på Strongman.

 

Blodsprengte øyne

Knut brøler i det han trekker til seg magen, spenner kroppen og eksplosivt dytter den 120 kg tunge stangen for tredje og siste gang over hodet. Armmusklene pumpes ut i takt med løftet og Knuts anstrengte ansiktsuttrykk signaliserer at kroppen hans jobber på spreng for å gjennomføre den endelige øvelsen. Han låser grepet over hodet et lite sekund, før han slipper vekten fremfor seg og lar det dundre ned i betonggulvet med et brak. Tungpustet og utmattet beveger han seg bort mot stereoanlegget for å skru ned den bankende beaten, og plutselig er det Knuts hyppige åndedrag som er den dominerende lyden i rommet.
- Oi, presser han ut mellom pustene før han lener seg fremover, bøyer knærne og hviler håndbakene sine mot lårene. Svettedråpene i ansiktet hans åler seg rundt de blodsprengte øynene.

En funksjonell og krevende sportsgren

- Mange forveksler Strongman med Vektløfting og Styrkeløft, forklarer Knut i det han lener seg godt tilbake i den mørke stoffstolen.
- Mens man i Styrkeløft og Vektløfting konkurrerer om å løfte tyngst mulig på en enkeltrepetisjon, handler Strongman ofte om å løfte flest mulig repetisjoner av en gitt vekt på en gitt tid, forteller 22-åringen som også forklarer at det finnes om lag 30 ulike Strongman-øvelser, men at det i Vektløfting og Styrkeløft henholdsvis kun er to og tre øvelser, hvor man får tre forsøk på hver. Videre legger han til at Strongman handler om større dimensjoner, enn hva andre styrkegrener gjør. Det opereres nemlig sjeldent med vektstenger eller annet utstyr som man typisk finner på et treningssenter, i sporten. Strongman-utøverne løfter heller ting som biler eller store, runde steiner, i følge den ambisiøse, unge mannen.

- Det er en funksjonell og krevende sportsgren, hvor man virkelig får satt kroppen på prøve.

Knut blir ivrig når han prater om idretten sin. Ansiktsuttrykket er engasjert og levende, og han bruker armene flittig for å demonstrere størrelser og volumer når han forklarer.
- Sånn sett er jo Strongman mer nyttig enn annen styrketrening, legger han til med et lurt smil om munnen.
- Det som er store hverdagsutfordringer for andre, blir plutselig enkle handlinger for meg. Som for eksempel det å løfte en vaskemaskin fra bilen og inn i huset.

 

Mange meritter

I løpet av sin 2-årige Strongman-karriere har Knut allerede rukket å delta i en rekke konkurranser. Da han debuterte i Hordalands Sterkeste Mann i 2011 havnet han på 10. plass. Året etter trappet han opp tre plasser i samme konkurranse og kapret dermed tittelen som Hordalands 7. sterkeste mann. Som førstegangsutøver i Norges Sterkeste Mann 2012 ble han den 26. beste av 29 deltagere under kvalifiseringsrunden. I år satser han på å komme videre til finalen. For å greie dette må han være blant de 12 beste.

- Jeg har hatt en enorm fremgang og progresjon treningsmessig det siste året, så jeg har faktisk en god sjanse til å havne blant topp 12 i år, forklarer Knut.
- Jeg trener strukturert og målrettet i oppkjøringsfasen til konkurranse. Dessuten får vi vite kvalifikasjonsøvelsene til NSM et par måneder før den store dagen og i år er det Apollon's Axle, dekkvelt og Farmers Walk som er de gjeldene øvelsene, legger han til. Finaleøvelsene derimot, de beholdes hemmelig, så der gjelder det å være forberedt på alt.

Motiveres av familie, venner og samboer

Personlig tilfredsstillelse, et voldsomt adrenalinkick og en befriende følelse etter endt løft, er alle blant årsakene til at Knut greier å holde motivasjonen oppe på de tøffeste og mest utfordrende dagene. Dessuten betyr støtten fra familien, kamerater og samboeren Linn-Monica, enormt mye for han. Knuts nærmeste er ofte med han på konkurranser, heier på han og fungerer som gode motivatorer når presset står på som verst.
- Følelsen av å knuse egne barrierer og løfte tyngre og tyngre for hver gang er helt ubeskrivelig, forklarer Knut i det han drar av seg de sorte joggebuksene som overtrekker et par blåe, korte tights og et par solide, mørke leggbeskyttere. Vi er tilbake i treningsrommet på Askøy. Uten joggebuksene oppnår Knut bedre bevegelighet i beina, noe som spiller en viktig rolle under neste øvelse - nemlig atlassteinløft.
Knut forklarer at han har gode styrkegener og at han opplever å øke i styrke, raskere enn andre.
- Jeg må utnytte det naturen har gitt meg. Jeg er ung, men har allerede komt langt, sier han og legger til at toppalderen i sporten ligger på rundt 35 år.
Knut henter en duct teip fra hyllen i hjørnet av rommet og begynner å surre det sølvfargete limbåndet rundt underarmene - fra håndledd til albue. Han forteller at tapen er nødvendig for å unngå kjøttsår på armene under atlassteinløft. Like etterpå finner han frem en gjennomsiktig plastboks fra treningsvesken sin. Boksen er fylt med noe som ligner på klissete, tykk sirup. Det er klister og skal hjelpe til med å få skikkelig tak rundt de hundre kilos tunge steinene. Knut fester klister på duct tapen rundt armene, i håndflatene og fremme på t-skjorten, før han går bort til atlassteinene som er samlet i enden av rommet.
- Jeg må begynne lett, mumler han lett for seg selv, før han ruller en gråstein på størrelse med en hoppeball, merket "125 kg", bort til den røde matten, hvor løftet skal starte.

Drømmer om en dopingfri sport i fremtiden

Knut jobber fulltid som elektriker og er mye på farten i hverdagen. Å ha tilgang til kosttilskudd i form av proteinpulver og proteinbarer er dermed til stor hjelp for han  når det kommer til å opprettholde det høye proteininntaket han bør ha.
- Jeg er i utgangspunktet veldig forsiktig med bruken av kosttilskudd og ønsker optimalt sett å få i meg den næringen jeg skal ha gjennom fast føde.
Ved siden av proteintilskudd, bruker Knut ZMA og Omega-3-kapsler, daglig. ZMA er en naturlig zink - og magnesiumformel som er utviklet for atleter og idrettsutøvere med høy treningsintensitet.
- Jeg er ekstremt i mot doping og ulovlige treningspreparater og forsøker derfor å holde næringsinntaket så naturlig som mulig uten for mye piller og pulver, påpeker Knut med en alvorlig mine.
Knut synes det er trist at Strongman-sporten har et utbredt dopingrykte og understreker at det fint går an å bli god i grenen på lovlig vis.
Per dags dato blir det ikke utført dopingtester i norske Strongman-konkurranser, noe den unge idrettsutøveren synes både er dumt
og kjedelig.
- Min drøm er at det blir innført jevnlige og kontinuerlige dopingkontroller i Strongman-sporten.
På den måten hadde alle stilt likt og folk hadde sluttet å spekulere så mye i hvem som gjør hva.


- Spis det du kommer over!

Knut legger ikke skjul på at kosthold også spiller en sentral rolle når det kommer til utvikling og progresjon innenfor sporten.
- Vær bevisst på kostholdet, men gjør det enkelt. Som Strongman trenger du mye mat, spis det du kommer over, oppfordrer den blide bergensgutten som heller vil ha i seg 1000 kalorier for mye, enn 1000 kalorier for lite på en dag.
Knut regner ikke på næringsemner eller kalorier, men kan såpass mye om kosthold at han har noenlunde kontroll på hva han får i seg hver dag. Som de fleste idrettsutøvere er han opptatt av å få i seg rikelig med proteiner, men understreker at han er like nøye med å få i seg tilstrekkelige mengder av de andre næringsemnene også.
- Fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler. Et bredt og variert kosthold er viktig.

Slik kan en typisk matdag se ut for Knut:

(I oppkjøringsfasen til konkurranse)

Frokost: Proteinbar og kaffe
Mellommåltid: Banan og proteinshake
Lunsj: Minst 0.5 kg kjøtt og minst 0.5 kg ris/potet/grønnsaker,
1 liter juice og boller/sjokolade til dessert
Før trening: Proteinbar
Under trening: Karbohydrat - og koffeindrikk
Etter trening: Proteinshake
Middag: Minst 0.5 kg kjøtt og minst 0.5 kg ris/potet/grønnsaker
Kvelds: Knuts egenkomponerte "Strongman-shake"

Knuts egen
STRONGMAN-SHAKE:
0.5 l melk
2 bananer
3 hele egg
2 små melonyoghurt
100 gram frosne bringebær
100 gram frosne skogsbær
50 gram frosne blåbær
0.5 dl rapsolje
1 scoop proteinpulver
(jordbærsmak)

Næringsinnhold: 1500 kcal
Proteininnhold: 75 gram

Det er viktig for Knut å skille mellom kosthold før og etter konkurranse. I forkant av NSM for eksempel, går han inn for å legge på seg og spiser derfor ekstra mye. Når konkurransen er over kutter han ut rapsolje, en del karbohydrater og en del proteinpulver fra kosten. Han går da over til et mer normalt spisemønster. Seks uker etter NMS 2013 skal Knut og Linn-Monica på cruise. Da har han planer om å være nede i 115 kg. Knut regner med å veie 122 kg på konkurransedagen, og må dermed ta av ca. 1 kg i uken i tiden etter konkurransen. Han er for øvrig ikke bekymret for at kiloene skal bli vanskelige å få av.
- Nei, det skal nok gå helt fint. Vektnedgang og vektoppgang er ingenting annet enn enkel matematikk, sier han i en lattermild tone.


Vi ønsker Knut lykke til med NSM-innspurten og krysser fingrene for at han havner blant de tolv beste.

 


Strongmanfilm med Knut Arne (26)

Strongman31.05.201760

Hvordan er det egentlig å løfte blytungt dag inn og dag ut? Se her!

Fra sofagris til strongman-beist

Intervju24.06.2014196

Kim Andre trener strongman!

Her løfter Knut (22) 150 kg i benken

Strongman20.12.2013247

Strongman Knut blir bare sterkere og sterkere.
Knut Arne Rishold (21) vet hvor han vil!

Strongmanfilm med Knut Arne (26)

Strongman31.05.201760

Fra sofagris til strongman-beist

Intervju24.06.2014196

Her løfter Knut (22) 150 kg i benken

Strongman20.12.2013247

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!