Jørgen Skaug Aukland skal delta på NSM

Intervju31.05.2013Joachim Pedersen0

Jørgen Skaug Aukland er klar for for Norges Sterkeste Mann 2013.

Navn: Jørgen Skaug Aukland
Alder: 23
Høyde: 190cm
Vekt: 110kg
Arbeid: Student (osteopati på Norges helsehøyskole- Campus Kristiania)
Sivilstatus: Samboer
Beste løft: 300kg mark, 150kg pushpress og 437kg yoke

Fortell litt om deg selv

Sosial kar på 23, som liker å sette meg mål og jobbe hardt for å oppnå disse. Mesteparten av min tid bruker jeg på trening, skole, dama og kompiser. Liker å ta meg en skikkelig fest iblant, men har blitt veldig lite av det før NSM nå. Trening har egentlig alltid vært en stor del av livet mitt, og det starta i basketballhallen når jeg var 8. Var på alt av aldersbestemte landslag, men valgt å slutte når jeg var 20. Siden da er det strongman som har vært tingen. Det trenes for det meste i hula, som er lokalet til oss i Drammen Strongman.

Hvordan har du trent frem mot NSM?

Frem mot NSM har jeg kanskje hatt min livs beste treningsperiode. Jeg har klart å finne en god balanse mellom øvelsetrening og styrke på gymmet. Jeg føler jeg har blitt flink til å lese signalene kroppen min gir meg, så jeg har i denne perioden trent ganske mye hardere enn tidligere, men på samme tid smartere. Spesielt pressen har hatt stort fokus, da dette har vært min største svakhet som strongman. Jeg har økt pushpressen med 20kg, og striktpressen og vikingpressen har også hatt en fin økning. Markløften har økt med 15kg, samtidig som jeg har blitt generelt bedre i det meste av strongmanøvelser.

Har i tillegg festa mye mindre i denne oppkjøringa enn tidligere, så tror det har gitt positivt utslag på formen. Har også vært mye bedre til å koble ut fra alt som heter trening. I fjor gikk jeg rundt å tenkte på kvalikken 24 timer i døgnet nesten, mens i år tar jeg det mer rolig og tenker ikke så mye på det utenom når jeg er på trening, og når jeg snakker med andre om det. Noe jeg syns det funker bedre.

Har du god tro på at du klarer å kvalifisere deg?

Ja, må si jeg har ståltro på at jeg skal klare dette. Jeg er i mye bedre form i år enn jeg var på kvalikken i fjor. Må nok noen store tabber til eller evt. høy nivåøkning på de andre utøvere for at dette ikke skal gå veien.

Hvis så, hvilke plassering sikter du mot?

I fjor fikk jeg en 12. plass, så jeg skal si meg fornøyd så lenge jeg forbedrer denne. Har satt meg et mål om å klare 10. plassen, og klarer jeg dette blir jeg enormt glad. Da blir det hela i taket, og dansing på bordet utover kvelden, smiler Jørgen.

Har du fått trent mye på øvelsene?

Vikingpress, markløft og medleyen har jeg fått trent bra på. Vikingpressen har alltid vært en enorm svakhet for meg, så jeg håper å ha kommet på et nivå hvor jeg i hvert fall skal ha sjanse på 1-2 reps. Markløften har jeg økt bra, men er jo fortsatt alt for svak i forhold til de fleste der. Medleyen tror jeg er den øvelsen jeg fort kan hente litt poeng i år, absolutt min type øvelse. Yoke har tidligere vært en av mine beste øvelser, men ikke fått trent det noe spesielt nå, så det kan gå hvordan som helst.

Hvilke av NSM øvelsene er din favoritt?

Er helt klart medleyen! Klarer jeg å håndtere de to loadingkoffertene greit, så skal jeg nok gi mange en god kamp i den øvelsen.

Hvem tror du vinner NSM?

Ole Martin Hansen tar hjem tittelen i år også, det er jeg nokså sikker på. Den eneste jeg tror har mulighet å slå Ole er Lars Rørbakken, men da må nok alt klaffe 100% for han.

Hva er det om fascinerer deg mest med strongman?

Jeg har alltid vært fascinert av styrkesportene. Når jeg var en liten unge var det alltid stas med vektløfting og strongman på tvskjermen! Pappa dreiv med slegge og vektløfting som ung, så styrke har alltid vært et samtaleemne i oppveksten.
Som sport liker jeg veldig godt at alt står på en selv. Om man lykkes eller feiler i en konkurranse har med sin egen mentale og fysiske styrke, og man kan ikke skylde på alt og alle. I tillegg er det jo enormt lett å måle fremgang i denne sporten. Hver ekstra kg på stanga/stokken/steinen er fremgang, og gir en god lykkerus. Man kan jo heller ikke unnlate å nevne miljøet som er i strongman Norge. Alle støtter hverandre, og viser respekt uansett hvilket nivå man skulle være på.

Hvordan ser en typisk treningsuke for deg?

Mot NSM har jeg hatt 5-6 dager trening i uka, hvor jeg har fulgt en fast syklus på treningene.

Dag 1: Strongman
Dag 2: Form for bøy og støtteøvelser
Dag 3: Press dag med pushpress og appolons
Dag 4: Mark, frontbøy + støtteøvelser
Dag 5: Strongman

På fridagene kan det ofte bli gåturer, foam rolling og lignende. Litt ut ifra hvor sliten jeg er.

Hva med maten? Hva spiser du?

Jeg følger ikke noe matplan av noe slag, men har jo en slags rutine på det. Går veldig mye i kyllingkjøttdeig/seig med ris og tacosaus. Har nok spist dette måltidet 1-2 ganger nesten hver dag de siste to årene, hehe. Utenom dette blir det vanligvis proteinpulver, karbopulver, egg, riskaker, og sjokolade når jeg har lyst på det. Drikker en del eplejuice for å få litt mer kcal uten å måtte trøkke trynet med mat.

Hva synes venner og familie om dette?

Venner og familie støtter meg fullt i treninga. Får aldri noe negative kommentarer i det hele tatt. Gjør det mye lettere å trene hardt, når samboeren, kompiser og familie følger med og er interessert i det man driver med. Har også flere gode kompiser som jeg trener med, så da er det bare moro å dra på trening uansett hvordan dagsformen er.

Hva vil du si til slutt?

Må takke Tim Enersen (som jeg tror og håper kvaller til lørdagen) for å være en magisk treningspartner mot NSM, og for all kjøringa han har gjort til Drammen/lørenskog!
Jeg søker sponsor, så hvis noen ønsker å hjelpe meg med videre satsing i strongman og mot å bli Norges sterkeste mann -105kg er det bare å ta kontakt!

 

 


Joachim Pedersen 

Joachim har vært ansvarlig redaktør siden han startet opp Treningsforum i 2001. Han begynte å trene vekter i ungdomsårene og har over 15 års erfaring med trening og kosthold. Joachim har lang fartstid innen fitnessbransjen og brenner for det han driver med.

Det sier Norges sterkeste mann - Jørgen Skaug Aukland.

Slik ble han Norges Sterkeste Mann

Intervju23.12.2016145

Jørgen Skaug Aukland er Norges nye sterkeste mann.
Fra strongman til styrkeløft.
Hafthor Bjornsson pusher grensene og drar 501 kg i markløft - setter ny verdensrekord.

Slik ble han Norges Sterkeste Mann

Intervju23.12.2016145

Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?
Dette programmet er perfekt for hjemmetrening eller hvis du har dårlig tid.

Hvordan få mer ut av markløft?

Trening27.05.202040

Slik får du mer ut av markløft.
Dette er miniguiden på hvordan du skal holde deg slank.