Oppdrettslaks - spis laksen din!

Kosthold10.06.2013Rita Immerstein0

I dagens Dagbladet henvises det til VG hvor du kan lese at forskere advarer barn, unge og gravide å spise oppdrettslaks pga miljøgiftene fiskene inneholder.

Giftstoffene skal i følge Anne Lise Bjørke-Monsen kunne påvirke hjerneutviklingen og er assosiert med både ADHD, autisme og lavere IQ.

Bakgrunnen for denne påstanden er en større europeisk undersøkelse med 8.000 nyfødte som viste at kvinner med høye nivåer av miljøgifter får barn med lavere fødselsvekt. Dette kan påvirke barnets helse. Henrik Stenwig, direktør for helse og kvalitet i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening kan fortelle at den kunnskapen som foreligger i dag ikke tilsier at dette skal være en sunn matvare å spise for alle.

Mattilsynets rolle

Mattilsynet skal føre tilsyn for å sikre forbrukere trygg mat. Med eksport til over 130 land skulle en jo tro at tillit og kvalitet var prioritert. I følge Mattilsynet har oppdretterne gode sporingssystemer for å sikre at oppdrettsfisken er trygg å spise. Etter oppdrag fra Mattilsynet gjennomførte NIFES en undersøkelse av totalt 11765 oppdrettsfisk fra lakseslakterier og oppdrettsanlegg i hele landet. Det ble konstatert at mattryggheten i forhold til rester av medisiner og andre fremmedstoffer var tilfredsstillende. Dette kartleggingsarbeidet gjøres årlig av NIFES og understøtter ikke det som står i dagens medier.

I 2006 ble det utarbeidet en omfattende rapport om fisk og annen sjømat i norsk kosthold. Ekspertene av rapporten uttaler at fet fisk er en spesielt assosiert med miljøgifter, men at dette avhenger av blant annet type fisk, sesong, alder og fór som benyttes. Fisk kan ikke betraktes som en homogen gruppe og det er variabler innenfor hver art. Det er ikke en enkeltvare som nødvendigvis avgjør positive eller negative helsefaktorer, men en livsstil over tid. Dessuten er verdier for minste akseptable inntak satt for å verne de mest utsatte gruppene som gravide kvinner, barn og unge.

Skal jeg droppe oppdrettslaksen?

Det er ikke gitt at du skal slutte å spise oppdrettslaks. Den er rik på gode fettstoffer og er bra for forebygging av hjerte- og karsykdommer fordi omega-3-fettsyrer bidrar til å senke blodtrykket og kolesterolet. Dessuten kan marine omega-3-fettsyrer øke forbindelsen mellom hjerneceller, noe som ser ut til å påvirke mot depresjoner. Dessuten trenger vi den fete fisken for å sikre oss nok vitamin D. Det er like mange holdepunkter for å fortsette å spise fisk - la oss ikke knekke en ellers sunn god trend når norske kartlegginger og undersøkelser viser at oppdrettsfisk er bra mat som smaker godt!


Kilder:
Dagbladet.no(2013) Forskere advarer mot å spise oppdrettslaks, Nettside:
http://www.dagbladet.no/2013/06/10/nyheter/innenriks/mat/helse/27623724/

Mattilsynet.no(2012)Trygg oppdrettsfisk - lite fremmedstoffer i oppdrettsfisk
http://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/produksjon_av_mat/fisk_og_fiskeprodukter/oppdrettsfisk/trygg_oppdrettsfisk__lite_fremmedstoffer_i_oppdrettsfisk.9343

Alexander m.fl(2006) Et helhetssyn på fisk og annen sjømat i norsk kosthold, Vitenskapskomiteen for mattrygghet, Nettside: http://www.vkm.no/dav/a2805d6a8c.pdf

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

6 spennende ting du kan grille

Kosthold03.08.20189

Det er mer enn bare pølser og flintstek du kan grille. Se her!

Supermaten som kickstarter kroppen

Kosthold07.01.2019129

12 matvarer du bør spise mer av.
Glad i taco? Da bør du prøve deg på disse!

Laks er fantastisk treningsmat

Kosthold11.02.2020237

Her er 5 raske middager med laks.

6 spennende ting du kan grille

Kosthold03.08.20189

Supermaten som kickstarter kroppen

Kosthold07.01.2019129

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!