Marte Elverum ble verdensmester

Styrkeløft14.06.2013Anne Marie Hveding0

Både Marte Elverum og Andrè Midtby har deltatt i klassisk VM. Denne uken arrangeres tidenes første utstyrsfrie verdensmesterskap i styrkeløft i Suzdal, Russland.

Foto: Stian Jensen

Mesterskapet varer fra mandag til lørdag og består av kategori ungdom, junior og åpen klasse. 400 utøvere konkurrerer om tittelen "verdensmester" i sin kategori og vektklasse.

Fra Norge var det kun to utøvere som klarte eller prøvde å kvalifisere seg til å dra på mesterskapet; Marte Elverum fra KK-67 og André Midtby fra Oslo SK. Begge stilte i kategori junior og i henholdsvis klasse -72 kg og -93 kg.

André var førstemann på av nordmennene i dag kl. 08.00. Han stilte i en klasse med 9 utøvere hvor han selv endte på 5. plass. Han åpnet på 220 kg i knebøy, løftet var lett og fint og han høynet så til 227.5 kg i andre løft. Dette løftet ble noe tungt og André valgte å stå over tredje løft. Han kom på 5. plass i knebøy.

I benkpress startet André på 172.5 kg, nest tyngste løft i klassen, det gikk lett og ble godkjent. Han økte til 180 kg i andre løft, som ble noe tungt midt i, men løsnet og gikk opp. Han økte derfor til 182.5 kg, men det ble for tungt. Han endte med bronse i øvelsen.

I markløft åpnet André på 260 kg, et lett løft. Han økte til 272.5 kg i andre, som også var lett. I siste økte han til 287.5 kg, men det ble for tungt. Han endte med 680 kg sammenlagt og 25 kg pers.

Marte løftet rett etter André var ferdig, kl. 11.00. Hun hadde kun én konkurrent i sin klasse og ville vinne overlegent med godkjente løft i alle øvelser.

Hun åpnet på 147.5 kg i knebøy, en åpning som var veldig lett. Hun økte 10 kg til 157.5 kg i andre løft. Dette var også lett og høyningen til 165 kg i siste løft var ingen overraskelse. Dessverre ble dette løftet for tungt. Hun ble stående med 157.5 kg og gull i knebøy.

I benkpress åpnet Marte på 87.5 kg, et lett løft, men det ble underkjent på grunn av at rumpen lettet fra benken. Hun tok samme vekt igjen, som ble godkjent. I siste løftet økte hun til 92.5 kg, men det ble for tungt. Hun ble derfor stående med andre løftet og fikk sølv i øvelsen.

Markløft er Martes spesialitet og en øvelse hun stadig imponerer i. Etter en periode med ryggproblemer har det endelig løst seg for trønderjenta. Noe hun viste på kvalifiseringsstevnet da hun dro lett 180 kg i mark. 

I dag åpnet hun på 175 kg, som var ekstremt lett. I andre økte hun til 182.5 kg, som var omtrent like lett. I siste løftet meldte hun inn 195.5 kg, som ville gi verdensrekord (tangering av standardkrav da dette var første klassiske VM). Løftet var tungt, men gikk opp og ble godkjent. Marte endte derfor som verdensmester i klassen, knebøy, markløft og sammenlagt. 


Anne Marie Hveding 

Anne Marie har drevet med styrkeløft siden 2010 og har en rekke medaljer innen styrkeløft. Hun er meget interessert i styrkeløft og er også utdannet ernæringsfysiolog.

Se video av løftet her.
Med en intern duell om plasseringene
Marte Elverum satte ny europeisk rekord i markløft med hele 220 kg RAW.
Marte Elverum (27) er en verdens sterkeste kvinner. Bli bedre kjent med henne!
Og ikke minst hvor lenge etter du skal spise etter trening.

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201913

Sjekk ut frokosten som gir deg den næringen du trenger og holder deg energisk hele dagen.

Espen med 302,5 kg i knebøy

Strongman19.02.2019222

Espen Aune som har for lengst lagt opp som strongman er fortsatt råsterk!
Albueposisjonen kan være forskjellen på en god og dårlig knebøy.

Når det går galt i knebøy

Diverse17.02.201916

Se videoklipp når ting går fullstendig galt når man skal kjøre knebøy.