Hvitt kjøtt i ernæringen

Kosthold13.03.2007Egg.no0

Kjøtt er dyrenes muskler, og dermed protein, med det fettet som naturlig følger med. Hos fugler sitter fettet stort sett like under skinnet, og det meste er lett å fjerne ved å skrelle av skinnet.

Lite fett
Hel kylling og kalkun er relativt magre fugler. Hel kylling med skinn inneholder 13,6 % fett, mens hel kalkun med skinn inneholder 13,8 % fett.Klikk på bilde for en større versjon.Bildekode i EDB-Mediabase = 8501468

Hel høne med skinn inneholder 17,5 %, mens hel and og gås inneholder 37,3 og 33,6 % fett. And og gås kalles derfor fete fugler.

 

Sunt fett
Fettet fra fugl er ganske bløtt/mykt ved romtemperatur. Dette sier oss at fettet har høy andel av umettede, sunne fettsyrer. Fiskefett er, riktignok, enda litt sunnere slik sett, men fuglefett er en god nummer to! Fuglefett bidrar ikke til å øke blodets kolesterolinnhold.

 

Magre fileter
I kyllingfilet er det bare 1,1 % fett!

I kalkunfilet er det bare 0,6 % fett!

Bruk mye av disse i din nye, hvite livsstil - da går vekten nedover!

 

Mørt kjøtt er best!
Hvitt kjøtt er mørt. Mens annet kjøtt må mørnes for å ikke være seigt og hardt å tygge/fordøye, er hvitt kjøtt mørt fra naturens side. Hvitt kjøtt trenger ingen mørhetsgaranti!

 

Når kjøtt varmes opp
Når rått, rosa kjøtt av kylling/kalkun varmes opp ved steking eller koking, forandrer fargen seg ved ca. 60 °C til nesten hvitt! Ved 70 °C blir proteinene denaturert. Da krymper kjøttet, det blir fastere, og kjøttsaft presses ut. Videre smelter en del av fettet (det lille som er i hvitt kjøtt) og renner ut. Tap av kjøttsaft og litt fett gjør at kjøttet kan miste inntil 30 % av vekten under tilberedningen. Når vi kjøper rått hvitt kjøtt, må vi altså huske på at det ferdige resultatet; det vi har å servere; blir betydelig mindre.

 

Hvitt kjøtt - nytt i norsk kosthold
Vi har ingen lang tradisjon med hvitt kjøtt i norsk kosthold. I løpet av de siste 40 årene er forbruket imidlertid økt fra 1 til 12 kg per person per år, og denne utviklingen vil trolig fortsette. Hvitt kjøtt har lavt fettinnhold, og det meste av fettet er samlet rett under skinnet; så det er lett å «skrelle» det bort om en ikke ønsker så høyt energiinnhold (kaloriinnhold). Fettet i hvitt kjøtt har i tillegg altså en ganske høy andel umettete fettsyrer og er derfor et helsemessig positivt innslag i kostholdet.

 

Større og saftigere
Vekten på norsk kylling øker stadig, noe som bidrar til økt forbruk fordi folk setter pris på større og saftigere kyllinger. Norske kyllinger og kalkuner er av høy kvalitet og er blant annet fri for salmonellabakterier.

 

Stadig flere produkter av hvitt kjøtt
I dag får vi kjøpt pålegg, pølser, kjøttkaker og andre middagsprodukter som er laget av hvitt kjøtt. Vi får også farse, kjøttdeig, ferdig oppdelt grytekjøtt, salatkjøtt og kjøtt til steking i wok med mer. Alle har lavere fettinnhold enn sine «slektninger» av rødt kjøtt.

 

Ikke frys - spis opp!
Flerumettete fettsyrer harskner lettere en mettete, og fryst fjørfekjøtt har derfor kortere holdbarhet enn slaktekjøtt. Anbefalt lagringstid i dypfryst tilstand er maksimum fire måneder (bortsett fra kalkun, som er svært mager og kan fryses i inntil ett år).

 

Trygge norske kyllinger og kalkuner
I andre land er kylling og kalkun som inneholder sykdomsfremkallende salmonellabakterier et problem. I Norge har vi ikke slike problemer og vi kan spise norsk hvitt kjøtt uten å være redd for å bli syk.

 

Fordeler med hvitt kjøtt

  • Er verdens mest spiste kjøttslag
  • Tillatt i alle kulturer og religioner
  • Passer sammen med alle andre råvarer og tilbehør
  • Passer til all verdens krydder og urter
  • Gir ingen allergier
  • Er det aller magreste kjøttet fra husdyr
  • Gir den høyeste andel umettede fettsyrer - blant husdyr
  • Er den matvaregruppen som øker mest i Norge
  • Norsk, hvitt kjøtt - trygghet når du spiser!

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!