Gikk ned fra 186 kg til 77 kg

Intervju19.06.2013Joachim Marhaug0

Les historien om Anders Håkon Bråthen som gikk ned fra utrolige 186 kg til 77 kg og har en trivselsvekt på 90 kg nå.

Navn: Anders Håkon Bråthen
Alder: 28
Høyde: 180cm
Vekt nå: 90kg, 77kg mai 2012
Vekt før: 186 kg
Bosted: Spydeberg
Favorittmåltid: Entrecote med bakt potet , hjemmelaget proteinbakst.
Favoritt drikke: Fun light med is te smak,pepsimax
Favorittøvelse: Sidehev skuldre med hantler

Fortell litt om deg selv

Jeg er en 28 år gammel gutt. Begynte å trene vekter når jeg var 16 år gammel. Mine beste løft med vekter som 19 åring: Benkpress 4 rep 200 kg, 3 rep 175 kg i skulderpress, 3 rep på 903 kg i beinpress og 5 rep på 320 kg i knebøy. Styrken har jeg ikke holdt så mye på nå som jeg har gått ned så mye. Fokuset har vært kun bygging. Styrken kommer i annen rekke. Har tre søsken, mor og far støttet meg hele veien. Når jeg gikk på ungdomskolen og barneskolen, ble jeg mobbet mye og dette gjorde det vanskelig for meg og når jeg var rundt 16 år fant jeg ut at jeg vil trene styrke og dette hjalp meg i denne tunge tiden. Jeg er veldig jordnær, og er veldig sånn at "vær mot andre som de skal være mot deg". Liker ekte mennesker som tør å være seg selv, skille seg ut. Og jeg har alltid skilt meg ut, synes det er så kjedelig å være som alle andre. Tror at alle mennesker har en grunn på hvorfor man er på jorda. Alle har sin misjon. Jeg jobber som områdeleder i vekteryrket og trives godt med det.

Du har hatt en enorm fremgang. Fortell hvordan veien har vært?

Veien har vært tung, men har alltid vært motivert og aldri gitt opp. Måtte ofre mye i hverdagen. Man må være fokusert og like det man gjør, da går veien mye lettere. Viktig og aldri uansett hvem man er og uansett hvilke sykdommer man har synes synd på seg selv, det hjelper ingenting. Jeg veide 186 kg når jeg begynte sent i 2010 og veide 77 kg i fjor, januar. Så februar i år begynte jeg å bygge meg opp igjen. Nå er målet å stramme opp litt og gå opp i vekt sakte men sikkert. Jeg har gått opp 13 kg siden februar i år og veldig fornøyd, og ser mye bedre ut nå enn når jeg veide 77kg og så ut som en tannpirker, ler Anders.


Fornøyd: Anders har grunn til å smile bredt! Makan til kroppsforvandling skal man lete lenge etter!

Hva fikk deg til å gå ned i vekt?

Jeg så meg selv i speilet og tenkte rett og slett at dette går ikke. Jeg vil se ut som Arnold Schwarzenegger. Jeg så blodårene til Arnold og hvordan han så ut og tenkte "fy søren for en fysikk". Jeg tittet på meg selv og så ingen blodårer... Det var der det startet. Jeg håper at jeg en da jeg får møte Arnold. Han er mitt største forbilde. Veldig få mennesker i verden har gjort det han har gjort. Å være overvektig for min del begynte å gå utover humøret og jeg hadde lite overskudd og energi. Så da ble valget enkelt. "Kom deg i form tjukken" sa jeg til meg selv.

Hvor lang tid tok dette transformasjonen?

Det tok ca 15 mnd så har jeg holdt vekten stabil i over et år og begynt å bygge meg opp, slik som jeg gjør nå. Kjører alltid cardio etter styrke minimum 20 min og veldig intensivt. Synes det er kjedelig å bare rusle rolig rundt på mølla.

Du har planer om å delta i konkurranse? Hvilke gren og hva tror du vekta havner på?

Planen er å stille i 2014 for Haralds gym på høsten neste år. Satser på Classic Bodybuilding, og håper å ende på en vekt på rundt 88kg. Onklene mine har drevet med kroppsbygging og fått mye inspirasjon fra dem, tips og råd.

Hvordan har du trent?

Jeg har trent vekter 5 dager i uken og gått ca 30-60 min hver dag. Det hender jeg kjører vekter 6 dager i uken. Kjører 4 splitt som jeg kjører ca 2 dager på 1 dag. Det funker for meg. Trener alltid intensivt og 30-40 sek hvile mellom settene. Avhengig av god restutisjon, god søvn for å yte max på treningene. Begynt å fokusere på muskelkontakt og jeg kjører alltid en blanding av muskelkontakt, tunge sett og super sett. Det er en utrolig bra kombinasjon for min del, kan Anders fortelle.


Strongman: Anders sammen med Mariuz Pudzianowski - en polsk strongman.

Og hvordan ser dietten ut?

Ganske enkel: Havregryn, bakt potet, 4 kjøtt måltider om dagen samt 4-6 shaker a 60g protein pulver, samt karbopulver etter trening, that's it, utbryter Anders. Det er kanskje litt kjedelig, men det funker for meg. Pluss at jeg kjører Amino X ( bcca) i alle shakene for ekstra smak.

Hvem er det som har hjulpet deg med trening og diett?

Jeg har ikke fått hjelp til trening og diett foreløpig, men Harald Skjøldt har sett på meg og tatt en vurdering å laget et treningsprogram som jeg følger nå. Han kommer til å følge meg opp mot konkurranse. Jeg har ellers funnet ut alt selv på nettet og det jeg trenger å vite samt fått råd og vink fra kompiser og folk jeg stoler på.

Hvordan spiste du når du var på ditt største?

Jeg spiste pizza, burger, mye is, kaker, kjeks. Det gikk i mye usunn mat. Spiste liksom 3 og en halv pizza på Peppes. Slik kan man ikke holde på for det er ikke bra, understreker Anders. Jeg har også en stor appetitt så jeg spiser MYE mat og derfor må jeg trene litt mer og tyngre. Sunn mat nå selvsagt.

Hva er din favorittrett i dag?

Entrecote med bakt potet. Det er min nr1.

Hvor fornøyd er du i dag?

Jeg jar alltid hatt humøret, alltid vært blid , aldri synes synd på meg selv. Vært hard og kjørt min egen stil. Det har vært vanskelig, men vært motivert fra første stund. Og er veldig fornøyd i dag, men jeg er alltid sulten på å bli bedre. Veien har vært lang og hard, forteller Anders. Jo hardere man jobber jo bedre har man det, legger han til. Det er viktig å gå dypt inn i seg selv og spørre seg selv med indre stemme: "Hvem vil jeg være i dette livet , hva kan jeg få til?". Det har vært utrolig viktig for meg.

Hvor viktig er trivsel for deg i forhold til trening og kosthold?

Det er veldig viktig, det har med selvfølelse å gjøre. Det gjør at hverdagen går mye lettere og ikke minst man blir sterk mentalt og takle vanskelig tider for de kommer uansett for alle mennesker.

Hvordan var det å legge om kostholdet radikalt? Likte du maten du spiste?

Det var hardt legge om stilen, men etter hvert gikk det på rutiner. Fant ut om sunn mat og hvilken sunn mat jeg likte. Karbonadedeig, bakt potet, havregryn med proteinpulver det er mitt kosthold består av i løpet av dagen. Samt litt ekstra karbopulver etter styrketrening. Det krever mye mentalt og når man blir sterk mentalt og får gode rutiner kan man få til hva som helst.

Hvor viktig er støttespillere rundt deg?

De har betydd mye. Mine foreldre, hyggelig kommentarer fra venner og kjente på Facebook. Mor og far, søsken og min beste venn har vært der for meg. Har veldig god kontakt med familien min og vennene mine så de er de viktigste i livet mitt.

Hvor har du fått motivasjonen din fra til å fortsette?

Jeg ser en del på kroppsbygger videoer på Youtube. Og ikke minst kongen av alle Arnold Schwarzenegger. Enkelt personer som en person kjent fra Youtube som kalt Zyzz. Han har jeg blitt veldig motivert av, understreker Anders. Jon Pall Sigmarsson. Blood and guts videon til Dorian Yates og den beste kroppsbygger videoen av alle Ripped to Shreds med Jay cutler.


Atletisk: Anders har rett og slett gått fra tjukkas til superatletisk!

Hva er dine ambisjoner fremover nå?

Ambisjonene mine er å drive med kroppsbygging så lenge jeg er frisk og rask. Elsker stilen og disiplinen det krever. Så mitt hovedmål er å veie 120-130 kg på scenen 10 år fram i tid. Jeg vil jobbe intenst for å få til det. Det er viktig ha et mål i livet. Jeg har høye forventinger til meg selv.

Hva vil du råde andre som er i samme situasjon som du har vært i?

Det beste er å kjøre enkle prinsipper, sette seg mål og ikke la seg forvirre av alle mytene rundt kosthold. Sunn fornuft kommer man langt med. Det er viktig å ta seg tid til å finne mat man liker og bruke tid på lære seg om kosthold. Så kan man begynne å gå ned. Da er veien mye enklere og selvsagt er det viktig å ha troen på det man gjør. 


Anders Håkon Bråthen gikk ned fra 186 kg til 77 kg i 2013. Slik går det med ham nå!
Se fitnessreisen til denne spreke 73-åringen
Etter at Kelly ble lam besluttet ektemannen hennes gjennom 14 år å gjøre det slutt etter 4 dager.
Nå har hun operert vekk den overflødige huden. Se hvordan hun ser ut nå!
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!