Asbjørn Randen - Ett tonn, en supermann

Intervju15.03.2007Bjørnar Brende Smestad0

Asbjørn Randen debuterte i styrkeløft som 21 åring i 1994, etter bare fem måneder med styrkeløfttrening løftet han 190 kg i knebøy, 110 kg i benkpress og 190 kg i markløft. Før det hadde han konkurrert litt i sprint.

(Noen bilder er lånt av www.styrkeloft.no)

Nå har 33 årige Randen tre NM gull, ett EM-gull i knebøy, ett EM-sølv i markløft, en VM-bronse i knebøy og to kongepokaler, med 400-280-330 som beste resultatserie. Senest har han vunnet det tredje NM-gullet, og satt ny norgesrekord i knebøy. Han ble også fjerdemann i 125 kg klassen i VM i Stavanger sist år, og ble første nordmann over 1000 kg sammenlagt på samme stevne. randen4.jpg

- VM i Stavanger var nok det proffeste mesterskapet jeg har deltatt på. Alt så ut til å fungere knirkefritt og for en gangs skyld var det nok stativer og god plass på oppvarmingen. Men det største var stemningen i salen når vi løftet - det var helt rått! Vanligvis gruer jeg meg til neste løft, men i VM gledet jeg meg til å komme ut igjen for å oppleve trykket! NM i Bergen var også et veldig godt gjennomført mesterskap, men jeg ankom kun kort tid før jeg skulle løfte selv, slik at jeg fikk liten tid til å få med meg noe særlig.

Norgesrekord i knebøy

Randen, som tidligere har hatt to forsøk på 402,5 kg i knebøy,  henholdsvis på mestermøtet i 2005 og i NM-2006 uten å lykkes sier at han ble lettet da han klarte rekordløftet, men også at det tar dessverre ikke mange minuttene før 400 kg ikke er nok lengre.
- Første gangen jeg klarte 400 kg tenkte jeg vel noe slik som "Ja ja, jeg får vel prøve" før jeg gikk under stanga. Det er ikke alltid hodet er like mye med.
- Nå på NM var jeg sikker på at det skulle gå, og jeg hadde ambisjoner om å løfte mer, men et litt vondt kne og en stang som gynget mer enn jeg liker gjorde at jeg ga meg etter andreløftet.
- Motivasjonen min ligger i å finne ut hvor grensene ligger for hva min kropp kan klare. Medaljer og titler er underordnet det å kunne løfte stadig tyngre vekter. Jeg synes også det er gøy å utfordre motivasjonen - for eksempel det å gjennomføre en tung økt når jeg har tusen unnskyldninger for ikke å gjøre det, slik som nattevåk, ikke spist siden frokost osv. En annen motivasjonsfaktor er alle de som er sterkere enn meg - jeg liker ikke at det finnes noen som er sterkere enn meg :-)  At mange av disse i tillegg er dopet, er en enda sterkere motivasjonsfaktor: (Tenk å løfte mer enn de under de forutsetningene...)

Du tar 400 kg i knebøy kontra 330 kg i markløft, vil det si at knebøy er favorittøvelsen din?
- Ja, knebøy har vært favorittøvelsen siden første treningsøkt, og det man liker er det jo mye lettere å bli god i. Jeg er forholdsvis dårlig i mark, men jobber hardt med saken. Mye av problemet har vært energibruken på et stevne, som har gjort at det har vært lite krefter igjen til mark. Dette har jeg nå rettet på og jeg hadde da 340 greit oppe på NM, men dro dessverre ut grepet på kanten av drakta.


Randen hviler ikke på laurbærene etter VM, og har allerede klare mål for videre fremgang, spesielt til EM som er så tidlig som i mai.
- Mine kortsiktige mål er først å passere "skamgrensa" på 350 kg i mark og deretter 300 kg i benk. På EM er bare gull godt nok, forutsatt at treningen fram til da går som den skal.


1000 kg sammenlagt

Under VM i Stavanger bikket Asbjørn Randen som første nordmann 1000 kg sammenlagt, noe som må være minneverdig, ikke bare for Asbjørn selv, men ikke minst for publikum, og vi som satt hjemme og fulgte med på resultatene.
randen3.jpg- Det var helt klart det største styrkeløft-øyeblikket mitt, ikke minst siden det skjedde foran det fantastiske publikummet i Stavanger. Det kom noen tårer på bakrommet etter at jeg passerte 1000 kg i andre markløft.

Trening, kosthold og familieliv
For å lykkes i styrkeløft holder det ikke bare med et godt utgangspunkt, trening og kosthold er også viktig?
- Jeg vil først og fremst si at periodiseringen er det viktigste for treningen, hvilke øvelser man trener når er underordnet. Jeg trener nå tre til fire ganger i uka, og knebøy, benk og mark i en eller annen variant på alle treningene, pluss hjelpeøvelser. Det er dette vi gjør i konkurranser og det bør derfor også trenes på. Dette har gjort at jeg nå holder ut stevnene bedre enn tidligere. Lengden på øktene varierer, men når jeg trener alene i garasjen går dette unna på halvannen time. Utstyrstreninger og treninger på Toppidrettssenteret tar fort noe lengre tid.
For å bli sterk i knebøy har jeg hatt størst utbytte av knebøy med stopp på forholdsvis lav kloss. Den største framgangen fikk jeg etter at jeg begynte å kjøre kun nakkeknebøy, også på konkurranse. Jeg taper noe på dette i raw-styrke, men det gir mye bedre uttelling med utstyr.

Trener du ofte med utstyr?
- Jeg trener dessverre alt for lite med utstyr. Benkskjorta trenger mest trening, der blir det fort fem økter før en konkurranse. Knebøy med utstyr blir det kanskje tre økter, og én økt med markdrakt. Før NM hadde jeg bare én økt med benkskjorta og én en skikkelig økt med utstyr i bøy, men det gikk da det også.

Hvordan er kostholdet ditt?randen.jpg
- De fleste rundt meg er faktisk overrasket over hvor lite jeg spiser og hvor normalt mitt kosthold er. Jeg spiser 120 g havregryn med en halv liter melk og to egg til frokost. Lunsj er vanligvis tre kokte egg, tre brødskiver med skinke, litt grønnsaker og et stort glass melk. Ved to-tiden tar jeg en liten youghurt med müsli, og så spiser jeg middag med familien en gang mellom fem og seks på ettermiddagen. Jeg tar en banan og litt korn i sjutida før jeg går på trening i åtte-tida, alt etter når ungene er i seng. Etter trening blir det rester etter middagen, et par bananer og melk. Før jeg legger meg tar jeg enten en kesam, eller en protein-shake, og tran. Flesteparten av kaloriene blir nok inntatt på kvelden.
Det siste halvannet året har jeg også brukt kreatin siste måneden før en konkurranse. Jeg har også begynt med litt proteintilskudd for å lettere øke proteininntaket og derigjennom prøve å holde vekta.

Raw-styrke er et aktuelt tema, hva er dine beste raw-løft?
- De eneste gangene jeg er på maks er på stevner og da bruker jeg utstyr, så jeg vet ikke nøyaktig hva jeg løfter i maks uten. Jeg kjører greit treere på 300 i nakkeknebøy, det beste jeg har gjort er vel fem reps på 280 med stopp på lav kloss. Målet er å gjøre dette på 300 ganske snart. I benk kjører jeg greit treere på 200 kg, jeg har tatt single på 205 og 210 på oppvarming før skjortetrening uten at det har vært på grensen av min kapasitet. I markløft har jeg tatt 320 uten drakt, men det beste jeg har gjort er en femmer på 300. Ellers så kjører jeg serier på 120 i frontpress og 200 i stående roing, men det er det vel mange som gjør.

Trening, jobb og familie
De fleste som trener, og da spesielt styrkeløft som ofte kan bli tidkrevende, har erfart at det kan bli vanskelig å kombinere dette med jobb/skole og trening. Hva med deg?
- Med to barn og en krevende jobb med en del reising så er det absolutt en utfordring. Dette er grunnen til at jeg trener de fleste øktene i garasjen etter at ungene har lagt seg. En dag uka trener jeg på Toppidrettssenteret. Det ble noe mer i perioden i vinter da det var litt kaldt - stanga ble for kald, særlig i markløft.

Når du ikke er på trening og løfter på vektene som skal til for å øke styrken, hva gjør du da? Har du noen hobbyer som hjelper på oppladinga mellom treninger og konkurranser?
- Det må være å ligge som et slakt på sofaen og kjøre kanal-slalom. Ellers har jeg spilt gitar i
over 20 år, så jeg prøver å holde det ved like, men det går veldig i rykk og napp.


Bjørnar Brende Smestad 

Bjørnar er en styrkeløftentusiast og har i flere år levert styrkeløftreportasjer til Treningsforum. Bjørnar startet selv å logge på Treningsforum, men er fra ca 2012 ikke lenger like atkiv i styrkeløftmiljøet.

Norsk medaljefangst på WEC

Styrkeløft22.09.20090

Flere gull og verdensrekord for Norge

Asbjørn Randen ikke til VM

Trening22.10.20080

Randen har meldt frafall til årets VM.
Julius Maddox er en skikkelig kraftkar. Han løfter 272 kg i benkpress hele 8 ganger.
Stefanie Cohen er råtøff og råsterk dame som er en av verdens sterkeste dame. Se video.

Norsk medaljefangst på WEC

Styrkeløft22.09.20090

Asbjørn Randen ikke til VM

Trening22.10.20080

7 mageøvelser med fitnessball

Trening20.07.20191271

Her får du 7 gode mageøvelser med fitnessball.
Reduser fettprosenten, bygg muskler og forbedre prestasjonene.

Spennende proteinbrød

Kosthold17.07.2019563

Lag et spennende proteinbrød i helgen.

Fitnesspai - muskelmat

Kosthold16.07.20191365

Bygg muskler med fitnesspai. Se oppskriften.

Søtpotetpannekake

Kosthold13.07.2019756

Søtpotet er sunt. Hvorfor ikke lage en søtpotetpannekake?